Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo Đurekovića

Njemačka traži izručenje još trojice hrvatskih udbaša

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
1/2
Autor
Ivanka Toma
28.04.2014.
u 15:00

Stjepan Đureković ubijen je 1983. Zbog sudjelovanja u organizaciji osuđen je Krunoslav Prates, a nedavno su Njemačkoj izručeni Josip Perković i Zdravko Mustač.

U vezi s kaznenim postupkom koji se vodi u Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Hrvatsku su, navodno, stigla još tri uhidbena naloga. U krugovima koji su osobito zainteresirani za taj proces proširila se informacija da se, nakon što su izručeni Josip Perković i Zdravko Mustač, traži izručenje još trojice udbaša.

Konkretno se spominju imena djelatnika tajne službe u bivšoj državi Miše Deverića, Franje Vugrinca i Gorana Ljubičića.

Nema službene potvrde

Službenu potvrdu te informacije tijekom vikenda bilo je nemoguće dobiti. Tek nam je Petar Pavković, odvjetnik Miše Deverića rekao da i on ima informaciju o uhidbenim nalozima, ali također neslužbenu.

Budući da se ova imena do sada nisu (barem ne u široj javnosti) spominjala u vezi sa slučajem Đureković, pitali smo je li moguće da se spomenutu trojicu traži zbog eventualnog Perkovićeva (ili Mustačeva) iskaza, budući da su njih dvojica već u rukama njemačkog pravosuđa. Pavković, međutim, to u potpunosti odbacuje i skloniji je tezi da bi se, ako se pokaže da su uhidbeni nalozi doista podneseni, moglo biti riječ o progonu cijele hijerarhijske strukture bivše tajne službe koja je bila aktualna 1983. godine, kada je likvidiran Stjepan Đureković.

Riječ je o ljudima koji su neposredno radili na špijuniranju Đurekovića

Prema pisanju Bože Vukušića, koji je do osamostaljenja Hrvatske živio u Njemačkoj i tamo počinio i djelo zbog kojeg je bio u zatvoru, a po dolasku u Hrvatsku dobio ekskluzivni pristup arhivima tajnih službi, riječ je o ljudima koji su neposredno radili na špijuniranju hrvatskog emigranta Đurekovića.

Po Vukušićevim informacijama, Franjo Vugrinec je bio načelnik zagrebačke Udbe, Mišo Deverić je bio načelnik II. odjela (zaduženog za emigraciju), a Goran Ljubičić je bio operativac u II. odjelu.

U to vrijeme je Josip Perković, kojega se prvog izručilo po europskom uhidbenom nalogu radi ovoga slučaja, bio načelnik II. odjela na razini Službe državne sigurnosti Hrvatske, a Zdravko Mustač bio je šef cijele Službe.

>>Mustač predan njemačkim vlastima. Bez lisica doveden do zrakoplova

>>Ekskluzivno: Prvi intervju Krunoslava Pratesa iz zatvora

Komentara 162

DU
Deleted user
15:12 28.04.2014.

Njemacka zapocinje Hrvatsku lustraciju.Danke Deutschland.

Avatar Topgen
Topgen
15:22 28.04.2014.

Danke Deutschland. Sto bi mi bez vas ?

Avatar Vuglec
Vuglec
15:17 28.04.2014.

Bravo Njemačka da nema vas nikada oni u Hrvatskoj ne bi bili suđeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije