Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje zapovjednika postroja

Neven Martić: Ja sam podnio prvi prijavak predsjedniku Tuđmanu

Foto: Udruga Tigrovi
28.05.2016.
u 11:50

"Gospodine predsjedniče, postrojbe su spremne za predaju zastava", rekao je Martić, tada načelnik Odjela za posebne jedinice policije

Zbog podizanja morala hrvatskih građana, ali i odvraćanja od moguće agresije, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu 28. svibnja 1991. postrojene su formacije Zbora narodne garde s oko 800 vojnika naoružanih modernim oružjem, desetak protuzrakoplovnih sustava, nekoliko oklopnih transportera i nekoliko oklopnih automobila. Pred oko 15.000 gledatelja smotru su uveličale Počasna predsjednička garda i povijesna postrojba sinjskih alkara te glazba ZNG-a, a postrojeni gardisti svečano su prisegnuli domovini. Zapovjednik postroja Neven Martić, u to vrijeme načelnik Odjela za posebne jedinice policije i pričuvni sastav, bio je zadovoljan viđenim.

– Moja je zadaća bila uvesti postrojbe na stadion i podnijeti prijavak predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu. Rekao sam: “Gospodine predsjedniče, postrojbe su spremne za predaju zastava” i nakon toga prisegnuli smo da ćemo i uz žrtvu vlastitog života štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku – prisjeća se, 25 godina kasnije, Neven Martić.

Izišli iz krila naroda

Predajući borbenim postrojbama buduće ratne zastave, predsjednik Tuđman pred televizijskim je kamerama, a toga dana izazvao je buru u cijeloj bivšoj Jugoslaviji i golemi interes u inozemstvu, povikao: “Vi ste izašli iz krila hrvatskog naroda! Vi ste izdanak hrvatske demokracije! Vaša je zadaća da uspostavite ustavnopravni poredak u našoj Republici, da štitite mir svih građana! Vi ste pod vojnom komandom, u vojnom ustroju! Vi ste začetak buduće vojske!”

Nije to bio, otkriva Martić, njegov prvi susret s predsjednikom. Dr. Tuđman aktivno je sudjelovao na sastancima s ministrom obrane i visokim dužnosnicima MUP-a na kojima se analizirala tada iznimno turbulentna politička i sigurnosna situacija.

Dani ponosa i slave

– Naše tadašnje rukovodstvo imalo je viziju što treba učiniti u tim teškim vremenima. Istodobno, vrh SFRJ tih je dana raspravljao o hrvatskim paravojnim formacijama koje treba rasformirati, umjesto da su takve odluke donosili prema teroristima koji su u to vrijeme postavljali barikade po Hrvatskoj. Postroj u Kranjčevićevoj bio je jedan od odgovora, jedna od pravilnih odluka našeg rukovodstva. Time smo hrvatskom narodu odaslali jasnu poruku da ustroj i organizacija obrane Hrvatske neće biti prepušteni slučaju – kaže Neven Martić, pa se potom prisjeća kako je odgovor hrvatskog naroda tog 28. svibnja na stadionu bio gromoglasan i vidljiv.

– Sjećam se prepunih tribina i građana iz cijele Hrvatske koji su svojoj vojsci pružali potporu transparentima i pjesmom. U velikom broju pristigli su i pripadnici Narodne zaštite kako bi pokazali svoju spremnost za obranu bude li potrebno – kaže Martić. Danas obnaša dužnost predsjednika uprave tvrtke AKD Zaštita, ali ne propušta druženja sa suborcima pa će tako biti i ove subote na stadionu NK Zagreb, u mislima na dane ponosa i slave.

>> Ilija Vučemilović novi predsjednik Udruge veterana Tigrova

Komentara 15

GR
grabice
12:16 28.05.2016.

Pa kad vi drugovi tako kazete.Evo vam najdraza pjesma od g.Nevena Martica.Ja sam Varazdinec Varazdinec domovine sin.

JO
josipmacek
12:58 28.05.2016.

kradu komentare - ponavljam ga jedam spominje milu martića i kaže ipak smo brača-niko nije protiv ovakvih ko neven martić ali jest protiv onakih ko mijžle martič-raketiranje zagreba krmače na klaljičevu dičnju bolnicu- -a SAD MOJ KOMENTAR-ja s bratom nisamsam brat ako radi gluposti a kamo li s agresorima------------objašnjenje- mi sm,o objavili spisak branitelja - dok ba nevidim svi vi ste mogući agresori neki ni krivi ni dužni- priznajem-ali tako je-

JO
josipmacek
13:03 28.05.2016.

opet kradu komentare izrazito iskren-na temu svi smo srbi--------ZAŠTO ONDA NISMO SVI HRVATI - MI SMO OVDI 14 VIJEKOVA -A VI 300 GODINA---

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije