Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUGODNO IZNENAĐENA

Predsjednica progovorila o srpskim čokoladicama: 'Nisam osobno provjeravala sadržaj košarica podijeljenih djeci'

Grabar Kitarović
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/9
07.12.2016.
u 15:50

Na novinarsko pitanje trebaju li građani biti zabrinuti, Grabar-Kitarović kazala je da nema razloga za paniku

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u Rijeci rekla kako je "na njoj i na svima u BiH" da pripadnici terorističke organizacije ISIL koji se vraćaju ne naprave problem i da je neophodno uspostaviti programe njihove dugoročne deradikalizacije, a da se neće raspravljati oko njihova broja i preko medija.

Predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraćaju tisuće boraca, a zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić u srijedu  je u Zagrebu rekao da u BiH raspolažu podatkom o njih 140 te kako je ozbiljan problem ako je broj koji je hrvatska predsjednica iznijela točan, a "još ozbiljniji" ako nije.

– Nećemo se prepucavati preko medija i oko brojeva, ovo su preozbiljne teme za sigurnost Hrvatske i BiH. Dovoljna je jedna osoba da napravi problem – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na upit novinara da komentira različite podatke o broju boraca ISIL-a u BiH.

– Na meni je i na svima u BiH da osiguramo da jedna, stotine ili tisuće osoba ne naprave problem, a u tome je neophodno uspostaviti programe dugoročne deradikalizacije osoba koje se vraćaju. Nemojmo od toga raditi skandale, ali moram reći da sam zabrinuta i neću stati u zadaći zaštite sigurnosti građana – rekla je. 

– Idemo hladnih glava sagledati kakvo je stanje, dogovoriti se kako ćemo surađivati i rješavati ta pitanja. Meni je bitno da su građani Hrvatske i svi građani BIH, sva tri naroda, sigurni, da ne zaštitimo samo osobnu sigurnost nego i vrijednosti i načela  iza kojih stojimo kao demokratski sustavi – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović novinarima danas u Rijeci.

– Krajnje vrijeme je da se povežemo, da uspostavimo konkretnu suradnju i prestanemo od ovoga stvarati situaciju tko će biti u pravu i ispasti veći frajer – rekla je. Grabar-Kitarović istaknula je da želi da BiH bude demokratska, samostalna, politički emancipirana, suverena država te da potpuno podržava njezin teritorijalni suverenitet i integritet, sva ljudska i građanska prava, jednakopravnost svih naroda i prosperitet svakog njezina građana.

Na novinarsko pitanje trebaju li i građani biti zabrinuti, Grabar-Kitarović kazala je da nema razloga za paniku. Istaknula je da je bitno izraditi sustav domovinske sigurnosti u današnje vrijeme sigurnosnih ugroza raznih oblika. 

– Vidite što danas govore političari u EU, dolazi na ono na što sam upozoravala prošle godine – rekla je, spominjući sigurnosne ugroze Hrvatske, jugoistočne Europe, ali i cijele Europe. – Osim što sam predsjednica Hrvatske, imam vrlo snažan background u području međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti. Jedanaest puta posjetila sam Afganistan, a tamošnje religijsko vijeće proglasilo je da su muškarci temelj društva, a žene sekundarne. Ja ne želim da se to dogodi u Hrvatskoj, BiH ili bilo gdje u EU ili svijetu – rekla je. 

Ispričat ćemo se roditeljima, zamijenit ćemo čokoladice hrvatskim proizvodima

Na upit da komentira slučaj iz Dubrovnika u utorak, kad je djeci podijelila pakete u kojima su bile čokoladice proizvedene u Srbiji, Grabar Kitarović  istaknula jeda je bila time neugodno iznenađena. Rekla je da nije osobno provjeravala sadržaj košarica podijeljenih djeci.

– Iznimno sam razočarana jer osobno zastupam i podržavam kampanju Kupujmo hrvatsko. U toj košari našli su se proizvodi koji nisu bili hrvatske proizvodnje, a koji se nalaze na hrvatskom tržištu. Hrvatska predsjednica mora promicati hrvatske proizvode i to se više neće dogoditi – rekla je.

Izvijestila je da je utvrđeno da je jedna od hrvatskih tvrtki iz Vukovara pakirala tu košaru. Roditeljima koji su dobili te čokoladice ispričat ćemo se i poslati hrvatske proizvode, dodala je predsjednica.

>> Bosanskohercegovački dužnosnik: Izjava Grabar-Kitarović ozbiljno zabrinjava

Komentara 128

CI
cipot1
16:26 07.12.2016.

Zašto je ovo uopće vijest? Gospodo iz Večernjaka, vaš vlasnik je Aleksandar Rodić (vlasnik kurira), hoćemo sad mi Hrvati prestati kupovati večernjak?

ZA
Zagor
16:42 07.12.2016.

A uuuuuuuuuuu! Da je ovo Zoki napravio..... bilo bi šatora do frankopanske.....

MA
MarkoKosmicki
16:14 07.12.2016.

sitne male prodane duse sto vam smeta predsjednica ,okrenite se oko sebe pa se preispitajte sto vi cinite za svoju obitelj susjeda ,kvart,grad i drzavu vi ste samo razmazena derista a neki su davno bili punoljetni,dali bi dalisvoj zivot za domovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije