Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.08.2015. u 12:00

Šeks dobro zna što Ustav propisuje pa je Vesna Pusić u pravu kad kaže da se šalio

Ustavni rok za održavanje parlamentarnih izbora je najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata sadašnjeg saziva Sabora. Tako je 2007. govorio predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Danas, osam godina kasnije, Vladimir Šeks, posebni savjetnik predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, kaže da aktualnom sazivu Sabora mandat istječe 22. prosinca i da novi saziv mora biti konstituiran već 23. prosinca. Gdje je nestalo onih 60 dana, nije jasno. Predsjednica će, kaže Šeks, vladajuće čekati do 6. studenoga ili sama raspisati izbore za 6. prosinca. Sve da to i može učiniti, a ne može, ovakav je istup krajnje nepotreban. Naime, sve je jasnije da premijer Milanović ne namjerava više čekati krajnji ustavni rok i izbore održati iduće godine. S Iblerova trga zadnjih dana dolaze jasni signali da će se nova vlast najvjerojatnije birati u studenome, najkasnije u prosincu ove godine. Šeksovo najnovije tumačenje zbog toga se može okarakterizirati i kao pucanj u prazno. Pokušaj da se poentira na nečemu što je zapravo gotova stvar je nekorektan.

A ako se pritom zaziva i kršenje Ustava, i vrlo opasan. Drugi ju veliki problem što je Šeks član HDZ-a pa bi se i predsjedničino čuvanje Ustava po najnovijem Šeksovu receptu moglo tumačiti na razne načine. Vladajućima bi to bio savršen razlog da predsjednicu optuže da se aktivno uključila u HDZ-ovu kampanju i da je u cilju svrgavanja “nenarodne vlasti” spremna i na kršenje Ustava. A oporba bi likovala jer je dobila alibi za svoju inicijativu o fiksiranju datuma izbora koja, blago govoreći, nije naišla na razumijevanje među političkim protivnicima. Istina, može se i premijeru Milanoviću spočitnuti da je i sam kriv jer od početka godine pušta probne balone o datumu izbora i širi nervozu zbog neizvjesnosti, ali ruku na srce, Milanović ne radi ništa što nisu radili i njegovi prethodnici.

Što nije opravdanje i nije za pohvalu! Međutim, svi kao da zaboravljaju da su Zoran Milanović i njegova vlada, kakvi god bili, dobili mandat na četiri godine i da su tek izbori nakon 22. prosinca zapravo redovni izbori. I Vladimir Šeks jako dobro zna što Ustav propisuje, odnosno da je predsjednica vezana ili raspuštanjem ili istekom mandata Sabora. Stoga se može zaključiti da je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić bila najbliža istini kada je kazala da se Šeks očito šalio.     

>> 'Šeks ili nije pročitao izvješće Ustavnog suda ili ustavne suce smatra neznalicama'

>> Ako se do 6. studenoga ne raspusti Sabor, predsjednica će raspisati izbore

Komentara 47

Avatar mili99
mili99
12:11 27.08.2015.

Sdp se boji izbora. Znaju da ce ih građani kazniti za sav dosadasnji ne rad ,tijekom cijelog mandata.

Avatar mili99
mili99
12:16 27.08.2015.

Kukuriku koalicija pada, Sdp pada. Gotovo je!

Avatar mili99
mili99
12:06 27.08.2015.

Izbore zelimo cim prije. Dosta je nesposobne Milanoviceve Vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije