Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik Mislav Ježić:

'Nema nijednog razloga da mi ne odobre ostanak na fakultetu'

03.10.2016., Zagreb - Dekani dolaze na sjednicu Senata Sveucilista u Zagrebu na kojoj ce se raspravljati o sudbini dekana Filozofskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu Vlatku Previsicu. Mislav Jezic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
26.02.2017.
u 19:13

Osim potrebe, utvrđuje se ispunjava li predloženik četiri od sedam predviđenih uvjeta. Ja ispunjavam svih sedam, neke i višestruko

Većina 92-članog Fakultetskog vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta nedavno je od šest zaprimljenih zahtjeva za nastavak rada na fakultetu profesorima koji uskoro navršavaju 65 godina jedino odbila zahtjev redovnog profesora, uglednog indologa i filologa, akademika Mislava Ježića i njegova Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije.

Izazvalo je to mnoge reakcije jer neki smatraju da je to odbijanje zapravo osveta plenumaša i Inicijative za Filozofski prema profesoru Ježiću zbog njegovih stavova vezanih uz prilično burnu situaciju koja već mjesecima traje na tom fakultetu, pri čemu se zaboravilo da je Ježić unikatni stručnjak. Nakon izjava pojedinih predstavnika suprotnih strana, zamolili smo samog profesora Ježića da u kraćem razgovoru komentira situaciju u kojoj se zatekao.

Kako ste doživjeli odluku Fakultetskog vijeća, je li vas to razočaralo, rastužilo, to više što su istovjetni zahtjevi drugima prihvaćeni?

Prvo, to da su zahtjevi drugim profesorima prihvaćeni, a dvoje je izvrsnih, samo me je moglo obradovati. Drugo, meni sabbatical na neodređeno vrijeme može biti i privlačan. Administrativne obveze i sveučilišne bitke nikad me nisu veselile, ali sam ih prihvaćao kao dužnost. Nasuprot tomu, uvijek sam uživao u znanstvenome radu. To ću moći i dalje. Nedostajat će mi samo moji studenti. Možda ću i ja njima nedostajati. No to neka oni kažu.

Što je razlog takvoj odluci Fakultetskog vijeća? Ima li takva odluka neku ideološku pozadinu pa bi se mogla shvatiti i kao osveta zbog vaših stavova o situaciji na Filozofskom fakultetu koja već mjesecima paralizira normalan rad fakulteta?

Razlog da se nekomu produlji radni odnos leži u potrebi ustanove. Naš Odsjek je jasno obrazložio za što sam mu još potreban u nastavi, od preddiplomske do doktorske, za što u razvoju barem četiriju studija, za što mojim doktorandima, za što u znanstvenome radu i međunarodnoj suradnji, i što će se teško razviti ili čak nastaviti ako mene ne bude. Imam sjajne mlade kolege na odsjeku, ali bi im još trebalo pomoći da me zamijene u svim dijelovima programa, npr. u vedskome i prakrtima, indoiranistici, a i na doktorskome studiju.

Osim potrebe, utvrđuje se ispunjava li predloženik četiri od sedam predviđenih uvjeta. Ja ispunjavam svih sedam, neke i višestruko. Nema znanstvenih ni nastavnih razloga da se odbije molba Odsjeka, a potreba je veća nego inače. Nikada se još nekom odsjeku nije napravila tolika šteta. A ista trenutačna većina u Vijeću nanosila ju je mjesecima i fakultetu jer je blokirala rješavanje stotina ljudskih sudbina ako uprava ne dopusti da njezini vođe i prije izbora novoga dekana osvoje bitne pozicije na fakultetu i u Senatu.

Dok oni traže sukob sa Sveučilištem, ja sam uvjeren da se interesi fakulteta daleko bolje postižu dogovorom i suradnjom. Smatram da je Filozofski fakultet znanstvena i visokoobrazovna ustanova i da ne smije postati ničija stranačka ni ideološka baza. Zbog takva stava kažu da štetim ugledu Filozofskog fakulteta. A oni mu takvim odlukama misle podići ugled.

Kada će onda biti vaš posljednji radni dan na fakultetu?

Ako Vijeće ne revidira odluku, a Odsjek je to zatražio, i nastavnici i studenti, napustit ću fakultet najkasnije 30. rujna. U međuvremenu sam dobio nekoliko dostojanstvenih pa i dirljivih ponuda s više strana. No nikada neću zaboraviti čestite kolege i studente s fakulteta. Volio bih s njima ostati, a nastojat ću im i dalje pomagati gdje god bio. 

>> Samo Ježiću ne daju da radi nakon 65.: 'To je hajka protiv onih koji misle drukčije'

Komentara 2

NO
Norway
22:15 26.02.2017.

Zasto brisete komentare? Ovo je diskriminacija osoba starijih od 65 godina.Zasto je neprihvatljivo diskriminirati prema nacionalnosti,spolu,vjeri,rasi,a dozvoljeno prema zivotnoj dobi.Znaci li to da je na svoj 65. Rodjendan odjednom senilan i nesposoban? Ili nam trebaju marksisticke politologije,a ne dalekoistocne studije?.Ili su Glavasevici i co pozeljan kadar jer ce oplemeniti znanstvene krugove na Filozofskom ,a Jezica cete maknuti?

PR
pricalica
08:37 27.02.2017.

Do. Zašto brišete komentare? Nisu dovoljno europsko lijevi i 'napredni'?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije