Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTEMELJITELJI HDZ-A NEZADOVOLJNI

Ne žele Obuljen jer 'što ako vuče repove HAVC-a'

Nina Obuljen
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.10.2016.
u 12:29

– Plenković se vodio načelom: stranka, to sam ja! Ali stranka je mnogo više i mnogo šire od njega – poručio je premijeru Đuro Perica

Andrej Plenković autonomno je, ne podlegavši pritiscima braniteljskih udruga i desnog spektra, izabrao Ninu Obuljen za ministricu kulture. Kao mandatar, od danas i premijer, odlučio je da će sam birati svoj tim, što god o tome mislili u dijelu HDZ-a ili u izvanstranačkoj desnici.

No to ne znači da svi u HDZ-u plješću tom Plenkovićevu potezu. Na Predsjedništvu HDZ-a, na kojem je Plenković prekjučer u zadnji trenutak predstavio ministarski tim, Milan Kovač uime Kluba utemeljitelja iznio je stav da se utemeljitelji HDZ-a s odabirom Obuljen ne slažu i da bi bilo primjerenije izabrati neku drugu osobu za resor kulture. Takvu je odluku prethodno donijelo predsjedništvo Kluba utemeljitelja HDZ-a. Kovač nam je jučer objasnio svoje stajalište.

– Problem je percepcija koja vlada o Nini Obuljen. Radi mira u stranci, trebalo je za Ministarstvo kulture izabrati osobu koja neće izazivati prijepore – rekao nam je jučer Milan Kovač koji je na sjednici Predsjedništva HDZ-a jasno rekao da N. Obuljen nije prihvatljiva utemeljiteljima HDZ-a te upitao ima li vremena da se pronađe ipak prikladnije rješenje.

Ipak, Milan Kovač smatra da ne bi trebalo biti nikakvih dramatičnih problema zato što je ona ušla u Vladu umjesto Zlatka Hasanbegovića. Kovač ističe da u slučaju Obuljen nije bitno “desno-lijevo”, nego je bitno jesu li računi čisti.

Referirao se na Hrvatski audiovizualni centar, u čijem je Upravnom odboru do “jučer” sjedila i Nina Obuljen, a protiv kojeg su braniteljske udruge podigle kaznenu prijavu optužujući članove UO-a za marifetluke.

Đuro Perica, počasni predsjednik Kluba utemeljitelja, nije zadovoljan novom ministricom kulture. Priznaje da Andrej Plenković kao mandatar imao pravo odabrati svoj tim, ali jasno poručuje da utemeljitelji HDZ-a nisu najsretniji s tim rješenjem. Perica dodaje da je on osobno apsolutno bio za Zlatka Hasanbegovića, za kojeg je od dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a bilo jasno da neće opstati kao ministar.

– Plenković se u odabiru Nine Obuljen vodio načelom : stranka, to sam ja! Ali stranka je mnogo više i mnogo šire od njega – poručio mu je Perica. Najspornije mu je to što se u izboru Nine Obuljen nisu raščistili repovi iz HAVC-a.

– Trebalo je sačekati, što ako se pokaže da postoje repovi kod Nine Obuljen? Zar ćemo onda mijenjati ministra? Plenković je imao priliku sastaviti Vladu bez zrnca sumnje, ali to je propustio – komentirao je Đuro Perica. Referirao se i na Plenkovićev smjer u kojem vodi HDZ pa poručuje da je HDZ desno orijentiran i da nikakav desni centar, prema njegovu mišljenju, ne može biti politika HDZ-a.

– Plenković vodi HDZ u desni centar, ali ništa nije za vječnost, pa tako ni on. Ako Plenković iznevjeri one koji su ga izabrali, neće biti dobro – zaključio je Perica.

I Vice Vukojević, jedan od utemeljitelja HDZ-a, drži da je bilo isključivo Plenkovićevo pravo birati ministre u Vladi, pa tako i Ninu Obuljen, a da se on s tom odlukom može slagati ili ne, ali ništa više od toga.

– Desna opcija iznjedrila je pobjedu HDZ-a. A Nina Obuljen luta, njene su misli lijevo. Ali ne želim kritizirati Plenkovića – obrazložio je Vukojević. Samo bivši ratni premijer Nikica Valentić ni na koji način nije htio ulaziti u kvalifikacije izbora Nine Obuljen za ministricu kulture.

Rekao je da se Plenković kao mandatar postavio čvrsto i odrješito, kao što bi se i on postavio, da on snosi odgovornost za cijelu Vladu i da sukladno tome samo on bira svoje suradnike u Banskim dvorima.

– Neće Vlada pasti zbog Nine Obuljen, to se previše ispolitiziralo, uopće ta pozicija ministra kulture. Andrej Plenković je najodgovorniji u Vladi, on će biti zaslužan za uspjehe, ali i jedini krivac za sve loše odluke i poteze – rekao je Valentić.

Objasnio je da iznimno poštuje poziciju premijera i da samo premijer, odnosno mandatar može donositi kadrovske odluke. Dalje od toga ga ne zanima, a priznaje da više nema strpljenja pratiti sve dnevnopolitičke aktualnosti i različite politizacije.

>> Tko je Andrej Plenković? Sukob sa Sanaderom - Odbio je premijera, a on ga odmah degradira

Komentara 119

DU
Deleted user
12:42 20.10.2016.

Kako bi je mediji proganjali da se borila protiv cetnika ili da je oštetila državu za 500 kuna godišnje kao bivšeg ministar branitelja ali ako je ministrica izbor vojvode iz Beograda jutarnjeg Indexa neta telgrama tportala RTL onda ima medijskedijske privilegije u HR

Avatar TAJSAM
TAJSAM
13:14 20.10.2016.

Koliko treba pameti da se vidi da je to žena koja je podupirala HAVC te kao takva potpisivala odobrenja izdavanja noca na račun protivnika Hrvatske. Sama pomisao da je radila za takvu udrugu je neprihvatljiva. Pozdrav dobrim ljudima

Avatar marnie
marnie
12:49 20.10.2016.

Mandatar ima pravo birati svoje ministre, to je točno. Ali mandatar nema pravo varati svoje birače. Zbog toga je Obuljen trebao staviti da mu predvodi listu, pa bismo vidjeli koliko bi dobio mandata. Čini mi se da je Plenković, sadaada premijer, postao sinonim za izdaju i prijevaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije