Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pierre Gauffin:

'Ne bacajte više novac na MiG-ove 21, možete si priuštiti gripene'

'09.10.2012., Zagreb - Perre Guffin, direktor SAAB-a za Hrvatsku. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Goran Jakuš/Pixsell
10.10.2012.
u 09:15

Poruka Saaba: Remont starih zrakoplova mnogi eksperti smatraju bacanjem novca.

Pierre Gauffin direktor je Gripenove kampanje za Hrvatsku. Proizvođač švedskih borbenih lovaca, tvrtka SAAB, već šestu godinu, potvrđuje Gauffin, strpljivo čeka odgovor hrvatskih vlasti. No i tom je strpljenju došao kraj. Državna tvrtka FXM danas u MORH-u predaje zadnju ponudu za gripene.

– Mi iz tvrtke Saab ne možemo komentirati ponudu švedske države. Međutim, iz komunikacije s FXM-om znamo da se hrvatskoj ponudi pristupilo maksimalno ozbiljno i u skladu s trenutačnim okolnostima – kaže direktor kampanje za RH.

Donosimo beneficije

Tvrtka Saab svjesna je da pregovori u poslovima oko borbenih zrakoplova zahtijevaju određeno vremensko razdoblje, a važno im je da RH napokon definira nove propise za priznavanje offset-projekata. SAAB je uspio zaključiti offset-programe i u Češkoj i Mađarskoj, u čemu je razlika u odnosu na RH?

– Uz vrhunski proizvod kao što je zrakoplov gripen, kvaliteta i kvantiteta našeg offseta, odnosno predložene industrijske suradnje, jedno je od ključnih razloga što je naša ponuda prihvaćena i u Češkoj i u Mađarskoj. Tako smo, primjerice, u Mađarskoj realizirali 700 milijuna eura pre-offseta, kreirano je više od 10.000 novih radnih mjesta u autoindustriji, industriji kućanskih aparata, elektroničkoj i drugim industrijama te je generirano oko 200 milijuna eura izravnih ulaganja – ističe Gauffin.

No, ti se offseti ne mogu uspoređivati, za svaku su državu specifični. Uoči predaje nove, najbolje ponude hrvatskoj strani, probila se vijest da je Švedska našla kupca i za jedno hrvatsko brodogradilište. Gauffin kaže da Saab ima odlične rezultate kada je riječ o ostvarivanju industrijske suradnje. Beneficije koje donosimo gospodarstvu uključuju značajne industrijske, trgovinske i financijske investicije koje stvaraju nova i zadržavaju postojeća radna mjesta. Kako bismo što kvalitetniju industrijsku suradnju ponudili i Hrvatskoj, u stalnom smo dijalogu s hrvatskim tvrtkama i državnim institucijama. Prepoznali smo poslovni potencijal koji bi mogao unaprijediti hrvatsko gospodarstvo, pogotovu sljedeće godine kada Hrvatska postane članica EU. Usredotočeni mo na gospodarske grane kao što su brodogradnja, obrambena industrija i održavanje zrakoplova te industrijska proizvodnja, prehrambena industrija i poljoprivreda. Direktor Gauffin, međutim, kaže da je još prerano spominjati koje je naše brodogradilište i koji su projekti u igri. Šveđani, pak, rado ističu koje će hrvatske tvrtke uključiti dođe li to "deala" s gripenima.

– Do sada smo u Hrvatskoj potpisali bilateralne sporazume (memorandume o razumijevanju) s kompanijama kao što su: DIV, Agencija Alan HR, Đuro Đaković, Gredelj, Dalekovod, Končar, Končar El. uređaji, Agrokor, Geofoto, brodogradilišta... Kao primjer možemo istaknuti da je Dalekovod već završio gradnju dalekovoda u Švedskoj, za što još čekamo da nam Ministarstvo gospodarstva da potvrdu da smo realizirali pre-offset inicijalno vrijedan 4 milijuna eura – kaže Gauffin.

Znači, dođe li do "deala", Šveđani jamče konkretan posao našim tvrtkama.

– Bude li potpisan ugovor o nabavi borbenih zrakoplova između švedske i hrvatske vlade, Saab se obvezuje da će odmah nakon potpisivanja ugovora o offsetu početi s njegovom realizacijom – potvrđuje Gauffin.

No, RH je u iznimno teškom ekonomskom stanju. Koji bi je razlozi trebali uvjeriti da krene u realizaciju ugovora o nabavi gripena, umjesto da se još jednom "zakrpa" remontom MiG-ova 21?

Transfer tehnologije

U Saabu smo svjesni financijskih ograničenja s kojima je Hrvatska suočena u trenutku kada treba zamijeniti eskadrilu MiG-ova 21. No, švedska vlada (putem FXM-a) ipak vjeruje da može ponuditi iznimno prihvatljivu cijenu koja je dugoročnim planom otplate prilagođena onome što si Hrvatska može priuštiti. Uvjereni smo da vaša zemlja ima mogućnost nabave nove generacije višenamjenskih borbenih zrakoplova vrhunske tehnologije, umjesto remonta zastarjelih zrakoplova za što mnogi eksperti smatraju da je bacanje novca. Druga je prednost izbora novog borbenog sustava, osim industrijske suradnje, i transfer najnovije tehnologije. Ne prihvati li RH ni zadnju ponudu, hoće li Saab izgubiti svaki poslovni interes u Hrvatskoj?

– Saab je već godinama prisutan na hrvatskom tržištu jer nudi vrhunske proizvode, usluge i rješenja u rasponu od vojne obrane do civilne sigurnosti. Hrvatsku smatramo važnim tržištem, a brojni naši proizvodi već se ovdje koriste. U posljednjih šest godina Saab je uložio puno vremena i truda u predstavljanju gripena hrvatskim stakeholderima. Konačna odluka je na strani Hrvatske. Vjerujemo u pozitivnu odluku, a bude li drugačija, naravno da je upitan i nastavak Gripenovih aktivnosti u Hrvatskoj – poručuje direktor Gauffin.

>>Zadnja 
ponuda: 
Kupite gripene, mi ćemo škver

Ključne riječi

Komentara 188

OB
-obrisani-
09:51 10.10.2012.

zar SAAB nije banrotirao?

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:21 10.10.2012.

Hm Vi kupite naš šrot, a mi čemo vaše brodogradilišne luzere. Sva sreča da nemamo novaca, pa neće biti deala koji bi mogao proči kao i svi dealovi pametnjakovića hrvatskog profila koji kupuju sve i svašta kad imaju novaca. Jošš nam zvoni Patrija i slične mulje. Ionako smo pod NATO kišobranom, pa zrakopolovstvo i nije potrebno, a i preskupo je za nas.

DR
drugTitoforever
09:51 10.10.2012.

Kao da mi sami odlucivamo! Pa mi smo u NATO-u i naravno da ce nam NATO varediti koje avione trebamo. A to nisu ovi svedski ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije