Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
švedska tvrtka

Zadnja 
ponuda: 
Kupite gripene, mi ćemo škver

gripen
Davor Puklavec/PIXSELL
04.10.2012.
u 23:00

Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100% vrijednosti ugovorene cijene gripena

Zadnja ponuda švedske državne tvrtke FXM, ovlaštene za izvoz vojne tehnologije, u kojoj nudi “osvježene” uvjete Hrvatskoj za nabavu švedskih borbenih zrakoplova gripen, bit će predana MORH-u 10. listopada. Priča sa Šveđanima ide kraju, jer čekaju već pet godina da se RH odluči koji će borbeni lovac izabrati kao zamjenu starim MiG-ovima 21. U srpnju ove godine od njih je stigla ponuda za koju su svi rekli da ju je lakše prihvatiti nego odbiti.

Nova ponuda, tri mjeseca poslije, bit će još uvjerljivija. Ali i konačna. I prethodne ponude uključivale su offset poslove, primjerice gradnju posebnih opskrbnih brodova (u Uljaniku), no sada se najavljuje da bi u ponudi švedske države bila uključena čak i kupnja jednog hrvatskog brodogradilišta.

Našli i kupca

Šveđanima, naime, nije promaklo da iz Bruxellesa stižu kritike hrvatskoj Vladi jer nije završila privatizaciju državnih brodogradilišta. Čak se spominje i opasnost da zbog toga dođe i do odgode prijama, određenog za 1. srpnja 2013. Iz neslužbenih izvora saznaje se da bi kupac (našla ga je Švedska) u tom brodogradilištu proizvodio brodova u vrijednosti od 100 milijuna američkih dolara godišnje. Premda su riječki mediji odmah zaključili da se radi o mogućoj kupnji brodogradilišta “3. maj”, dolaze informacije da “nije nužno riječ o tom brodogradilištu”.

S obzirom na to da su Brodosplit i Brodotrogir već uvelike riješeni, koje brodogradilište osim 3. maja onda preostaje? Jedino Kraljevica, koja je već otišla u stečaj. O čemu je riječ, predstavnici Vlade RH vidjet će idući tjedan u ponudi švedskog FXM-a. Njegova već spomenuta ponuda iz srpnja pokazala je zaista veliku prilagodljivost Šveđana. Tada je RH stigla “besplatna ponuda”: šest mađarskih gripena Hrvatskoj bi bili ustupljeni besplatno na dvije godine, bez ikakvih uvjeta koji bi tražili da RH nakon tog razdoblja i kupi švedske lovce. Šveđani bi time pomogli i Mađarima, kojima je otplata njihovih 14 gripena sada prevelika. Hrvati bi plaćali gorivo za avione, na kojima bi odmah počela i obuka hrvatskih pilota.

Ponuda iznenađenja

I zadnja ponuda će, zasigurno, sadržavati obuku, pa bi naši piloti već nakon godinu dana mogli samostalno obavljati manje složene zadatke na gripenima. Takva je ponuda bila iznenađenje jer do tada su Šveđani nudili zrakoplove samo na leasing, uz poček. Sve švedske ponude sadržavale su jamstvo švedske vlade da će hrvatska industrija zauzvrat, kroz offset, zaraditi minimalno 100% vrijednosti ugovorene cijene gripena. Nakon što bude predana i zadnja ponuda, analizirat će je povjerenstvo, a Vijeće za obranu tada će donijeti odluku idu li stari MiG-ovi u još jedan remont ili će se Hrvatska odlučiti za gospodarsku suradnju i nabavu suvremenih lovaca.

>>Hrvatska bez pilota - Samo 15-ak ih je obučeno za borbene avione

Komentara 137

Avatar superhik74
superhik74
23:16 04.10.2012.

Ovo je odlicna ponuda ali ce nasi kleptomani opet nesto izmisliti kako bi posao propao a neki lokalni tajkun dobio brodogradiliste za 1 kunu.

CH
chemica
23:22 04.10.2012.

"Slučajnoj" državi nije potrebno ratno zrakoplovstvo, kao ni sve ostalo što ionako postoji samo na papiru. Država koja je sasvim dobro zamišljena na razini teorije, ali se u praksi blago..."skrenulo".

GR
grgazlatoper21
23:14 04.10.2012.

...ma glupo je prihvatiti takvu ponudu...bolje je sagraditi još jednu elektranu na ugalj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije