Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesklad

Naše medicinske sestre nedovoljno obrazovane za EU, osim za Njemačku

Medicinske sestre
Foto: Pixsell
21.11.2013.
u 22:00

Teorijski svi naši učenici koji će 2015. godine srednju medicinsku školu završiti po novom kurikulumu imaju priliku zaposliti se u zemljama Europske unije, ali samo teorijski. Praktično, zapošljavat će ih samo Njemačka koja ima isti model obrazovanja medicinskih sestara i tehničara kao i Hrvatska.

Hoće li se sadašnji učenici srednjih medicinskih škola u Hrvatskoj kad ih završe moći zaposliti u bilo kojoj zemlji Europske unije kao medicinske sestre ili medicinski tehničari. Pitanje je to zbog kojeg su učenici srednje medicinske škole u Puli prosvjedovali, a na koje se od različitih institucija dobivaju različiti odgovori.

Krivi pregovarači i bivši ministri

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, koje se ovih dana bavilo organizacijom nastave, ali i kurikulumom medicinskih škola, u svom su priopćenju poslali jasnu poruku: “Svi učenici moći će se zaposliti odmah nakon završetka obrazovanja bez prethodnog stažiranja i bilo kakvih dodatnih ispita u zemljama Europske unije.”

No stvarnost je ipak ponešto drugačija. Teorijski svi naši učenici koji će 2015. godine srednju medicinsku školu završiti po novom kurikulumu imaju priliku zaposliti se u zemljama Europske unije, ali samo teorijski. Praktično, zapošljavat će ih samo Njemačka koja ima isti model obrazovanja medicinskih sestara i tehničara kao i Hrvatska. Po novom modelu obrazuju se učenici koji su medicinske škole upisali 2010. godine, i oni prve dvije godine imaju opće obrazovanje, a zadnje tri godine imaju isključivo stručne predmete, odnosno u te tri godine moraju odraditi 4600 sati stručnih predmeta. Takav program obrazovanja medicinskih sestara donesen je po tzv. direktivi EU u vrijeme pristupnih pregovora Hrvatske o ulasku u Europsku uniju i, kako ističu naši sugovornici, odgovornost za taj model snose pregovarači te bivši ministri obrazovanja i zdravstva.

– Problem je što se u svim drugim zemljama, osim kod nas i u Njemačkoj, medicinske sestre obrazuju na visokim školama, odnosno trogodišnjim studijima. Tako je u Engleskoj, Bugarskoj, Češkoj, svugdje. Te zemlje će naše medicinske sestre upisati u registar i dobit će licenciju, ali ih nitko neće zaposliti jer su u odnosu na njihove medicinske sestre one podobrazovane. To znači da imaju četvrtu razinu kvalifikacijskog okvira, a engleske sestre imaju najmanje šestu razinu – objašnjava stanje predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec.

Traže se veće kvote

Dodaje da je rješenje u visokom obrazovanju medicinskih sestara jer će one s diplomom posao bez problema pronaći u bilo kojoj europskoj zemlji. Zbog toga Komora traži povećanje kvota na studijima sestrinstva na najmanje tisuću upisnih mjesta.

>> Vinkovačke medicinske sestre i fizioterapeuti odlaze u Njemačku

Komentara 3

Avatar Habsburg
Habsburg
22:06 21.11.2013.

"Krivi pregovarači i bivši ministri" - A škola koja nema primjereni program nije ništa kriva. Kako veli Johhny: "nema veze, krivi su oni drugi."

LA
larala
13:44 22.11.2013.

medicinska sad traje 5g i kako je onda to cetverogodišnja razina kvalifikacijskog okvira? također pitanje za ministra jovanovica, zar mi mlade obrazujemo da bi svoje znanje koristili van granica rh ili da bi pridonijeli dobrobiti rh?

YG
yves.grigic.9
07:51 22.11.2013.

Zasto ne pogledati svoju grešku nego je Balkanski traziti uvjek kod drugog.Sjasite sa teme da ste iznad ako su potre bni uvesti u školstvo novi predmeti za tu struku zastomih ne uvesti.Akomje Vickina zemalja pristala na taj program osim Njemačkeke a ovi imaju razlog,a Hrvatska ne.Pogledati razlog jer je samo edukativni Mali Luxemourga nece da zaposli Njemici medicinsku sestru sa istim profesionalnimstatusom kao jednu Belgijanku ili Francuskinju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije