Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može se

Oni znaju kako doći do novca!

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
09.10.2015.
u 16:30

Proračun im je 2,2 milijuna kuna, članovima nude i fitness, wellness...

S proračunom od 2,2 milijuna kuna udruga Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec (DDICP) financijski je jača od mnogih općina u Hrvatskoj, a posebno je uspješna u privlačenju novca za projekte koje sama sastavlja i kandidira.

Mobilni tim stručnjaka

Čak 2,8 milijuna kuna ušlo je u udrugu zahvaljujući pet projekata osmišljenih za članove, osobe s tjelesnim invaliditetom većim od 30 posto, i njihove obitelji. Udruga trenutačno ima 622 člana, no broj stalno raste jer, kako objašnjava predsjednica Miljenka Radović, raste i kvaliteta usluga koje nude.

– Prvi smo počeli pružati socijalnu uslugu pomoć u kući, u svojim prostorima već pet godina imamo organizirani poludnevni boravak, a imamo osobne asistente za članove s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Među prvima smo uveli pomoćnike u nastavi. Baš dogovaramo usluge osobnog asistenta za deset naših članova koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda – nabraja M. Radović, pravnica po struci, zaposlena kao pročelnica u Gradu Prelogu.

Udruga trenutačno provodi dva projekta za starije osobe kojima osmišljava sportsko-rekreativne aktivnosti poput plivanja, wellnessa, fitnessa i kreativnih radionica. Poučava ih se o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju kako bi izbjegli zloporabe. Provodi se i prvi europski projekt koji su sami sastavili, a cilj mu je oformiti mobilni tim fizioterapeuta, logopeda i socijalne radnice koji će odlaziti u kuće članova i pomagati im. Počinje i proizvodnja u društvenom poduzeću “Naš izvor”, koje je osnovala udruga, a vodi ga Milan Logožar, suprug predsjednice Radović.

Humanitarne akcije

– Riješili smo sve “papirnate” stvari i idemo u proizvodnju kožne galanterije, od etuija za ključeve, mobitele i naočale do privjesaka te novčanika. S vremenom ćemo prijeći i na izradu zahtjevnijih predmeta, poput torbi – kaže Logožar. Uz njega kao direktora, u poduzeću će raditi i pet osoba s invaliditetom. Riješeni su i problemi s prijevozom članova koji na raspolaganju imaju dva kombija. Zaposlena su dva vozača koji ih razvoze od kuće do sjedišta udruge u Čakovcu i natrag. Upravo kupuju novi kombi, a novac, oko 160.000 kuna, skupili su uz pomoć humanitarne akcije “Kuna za kombi”.

Zahvaljujući projektima i programima koje provode, trenutačno imaju 44 zaposlena. – Proračun za prošlu godinu iznosio nam je 2,2 milijuna kuna. Ministarstvo socijalne politike i mladih pomaže nam financirajući ili velike programe ili male projekte. U četiri godine dobili smo podršku za pet projekata vrijednih više od 2,8 milijuna kuna. Za ovu godinu ugovoreno je 790.000 kuna – ističe M. Radović.

Udruga je za 215 djece kupila bilježnice, majice za tjelesni odgoj, trenirke i patike. Projekt su nazvali “Za sretniju obitelj”, a vodi ga Marija Radiković.

– Želimo smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, a pokrenut ćemo i volontersku mrežu “Veliki prijatelj” za djecu s teškoćama u razvoju iz socijalno ugroženih obitelji – najavljuje M. Radiković.

>> Soba čuda uređuje se u Sisku. Majka oboljele kćeri: Puno će nam značiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije