Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA IZ 2008.

Nakon 6,5 godina istrage podignuta optužnica zbog skupocjenog bojenja tunela

Član Uprave Marijo Lovrinčević i bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
1/4
20.06.2016.
u 20:56

Optužnicom, koju je Državno odvjetništvo podignulo nakon šestipolgodišnje istrage, obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka u bojenju tunela okoristila za višemilijunski iznos

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) i direktora Skladgradnje tereteći ih da su 2008. namjestili natječaj i preplatili bojenje cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su HAC oštetili za 17,7 milijuna kuna.

Optužnicom, koju je Državno odvjetništvo podignulo nakon šestipolgodišnje istrage, obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka u bojenju tunela okoristila za višemilijunski iznos.

Petoricu i jednu tvrtku tereti se za kaznena djela protiv gospodarstva, to jest zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju ili poticanje na tu zloporabu, objavilo je u ponedjeljak Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama navodeći samo dob i dužnost okrivljenika.

Četvorica bivših čelnika HAC-a Prskalo, Lovrinčević, Legac i Kandžija optuženi su da su se od studenoga 2008. do kraja rujna 2009. na traženje Žužula dogovorili o načinu zajedničkog djelovanja s namjerom pribavljanja materijalne dobiti namještanjem i plaćanjem po višestruko većim cijenama poslova premazivanja bojom cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela.

Kandžiju se tereti da je dopisom izvođačima izuzeo iz već zaključenih ugovora o dovršetku građevinskih radova na lijevim cijevima tunela Sv. Rok i Mala Kapela radove premazivanja bijelom bojom za beton i sastavili novi, skuplji zahtjev za nabavu.

Ujedno su, sumnjaju u Državnom odvjetništvu, bez opravdanja kao jedan od uvjeta odredili da ponuditelj mora imati najmanje 200 zaposlenih na poslovima antikorozivne zaštite, a sve kako bi šestookrivljena tvrtka ispunila uvjete natječaja.

Prskala se tereti da je donio odluku o početku postupka javne nabave s opisanim uvjetima prilagođenima Skladgradnji. Nakon toga prihvaćena je Žužulova ponuda za vrijednost radova od 35,5 milijuna kuna te je 26. veljače 2009. zaključen ugovor o premazivanju bojom tunela Sv. Rok i Mala Kapela na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik.

Skladgradnji je na temelju tog ugovora plaćen ugovoreni iznos, čime joj je na štetu HAC-a pribavljena nezakonita korist od 17,7 milijuna kuna, a razlika između plaćene cijene i stvarne vrijednosti izvedenih radova je oko 17,8 milijuna kuna.

Prskalo je i prije osumnjičen u više afera, a čak u dvije HAC je ostao bez više od 50 milijuna kuna. Najprije je, zajedno s Lovrinčevićem, uhićen u slučaju "Nesklad", u kojem se čelnicima HAC-a na teret stavljalo da su tu tvrtku oštetili za najmanje 22 milijuna kuna ugovorivši bojenje cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela sa Skladgradnjom, tvrtkom u Žužulovu vlasništvu.

Prskalo i Lovrinčević u veljači su nepravomoćno oslobođeni optužbe da su HAC oštetili za više od 58,5 milijuna kuna izgradnjom odmorišta uz autocestu kod Ploča, koje nije bilo predviđeno. Prskalo i Lovrinčević optuženi su i u HAC-ovom kraku afere Remorker.

Komentara 15

NI
nibunika
23:24 20.06.2016.

Jadna je država i njezini građani s takvim odvjetništvom, koje istragu o gospodarskom kriminalu provodi 6,5 godina.

ST
stric8
22:57 20.06.2016.

....primiču se izbori , podižu se optužnice .... prođu izbori , padaju optužnice ..... pravDA.....

DU
Deleted user
03:00 21.06.2016.

Tuneli i opet tuneli. Mora da su lijepi jer su zavrseni sa dva sloja boja. Spustila se opet otprilike dvije milijarde Eura predizborna magla ispred i iza tunela. Tko mari za takav sitnis u Eurima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije