Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Najveći je strah mladih hoće li nakon školovanja pronaći posao

Mladi
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
29.01.2014.
u 16:23

Čak trećina mladih svoje probleme rješava samostalno, bez ičije pomoći, jer je psiholog ili skup ili se dugo čeka

Koliko se društvene okolnosti i problemi održavaju na život mladih i njihovo razmišljanje pokazalo je i najnovije istraživanje koje je proveo EduCentar, a po kojem se mladi tijekom školovanje najviše brinu hoće li po završetku obrazovanja uspjeti pronaći posao. Poslije straha za zapošljavanje slijedi problem njihovih međusobnih odnosa. Logično bi bilo očekivati da te svoje strahove, odnosno probleme podijele s nekim i potraže pomoć, no istraživanje provedeno na 300 ispitanika pokazuje da čak 35 posto njih svoje probleme rješava samo.

Ili plati ili čekaj

“Za psihologa treba ili dosta platiti ili dugo čekati pa sam naučila sve probleme rješavati sama”, objasnila je jedna ispitanica, dok drugi tvrde da “najbolje poznaju sami sebe i zato ne trebaju ničiju pomoć”. Osim što im se ne da čekati ili nemaju novca, ispitanike u traženju pomoći od stručnjaka ili obitelji i prijatelja “koči” i strah od osude.

Najznačajnija odluka

Petina ispitanika (20%) nema straha od osude i pomoć traži od obitelji ili prijatelja. “Za pomoć se obraćam ponajprije prijateljima, a ako oni ne mogu pomoći, tražim od obitelji”, kazao je jedan ispitanik, a drugi kaže da mu je, nakon što se prijateljima i obitelji povjerio što ga muči, odmah bilo lakše. Stručnu pomoć zatražilo je 16 posto ispitanika, a pomoć su tražili zbog problema s učenjem ili straha od ispita. Da stručna pomoć zaista pomaže, potvrdio je jedan ispitanik izjavom da mu je “to bila jedna od najznačajnijih odluka u životu”. Zabrinjavajuće je što 15 posto ispitanika ne zna kome se obratiti za pomoć, a 14 posto tvrdi da nema nikakvih problema i da im je sve super.

>> Preporuke Ministarstva - koja će zanimanja omogućiti brže zapošljavanje

Komentara 4

Avatar lipistipeikata
lipistipeikata
19:48 29.01.2014.

Mene bi više bilo stra da nađen posa.

AA
aabbcc
21:50 29.01.2014.

Ima posla, svako ce ih primiti da rade samo nema Place i to treba da ih je strah a ne posao i rad !

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:56 29.01.2014.

Tko može, nek bježi van. Ovaj cirkus predugo traje, a klauni se samo izmjenjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije