Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korigiran iznos

Na telefonskoj sjednici Vlade donesena uredba o raspodjeli novca od igara na sreću

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.04.2016.
u 18:05

Ovom će se uredbom, a temeljem procjene prihoda iz dobiti Hrvatske lutrije, rasporediti nešto manje od 380 milijuna kuna

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu, prema kojoj je za organizacije za razvoj civilnoga društva korigirala i povećala prvotni prijedlog, povučen prije 15-ak dana sa sjednice nakon prosvjeda više nevladinih udruga.

Ovom će se uredbom, a temeljem procjene prihoda iz dobiti Hrvatske lutrije, rasporediti nešto manje od 380 milijuna kuna.

Vlada je u prijedlogu uredbe prije 15-ak dana za organizacije koje pridonose razvoju civilnoga društva predvidjela smanje sredstava sa 14,21 posto u prošloj godini, na 4,41 posto, no taj je iznos sada korigirala na 6,88 posto.

Organizacije koje promiču razvoj sporta dobiti će 32,95 posto lutrijskih sredstava, a slijede organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom koje će dobiti 19,31 posto tih sredstava.

Povećan iznos za organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću 

Povećan je iznos koji će dobiti organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću te će one dobiti 17,81 posto novca dobivenog od igara na sreću, a prošle su godine dobile 10,39 posto.

Organizacije koje se bave kulturom dobivat će 12,41 posto lutrijskih sredstava, a organizacije koje pridonose borbi protiv zloporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti dobivaju  4,52 posto tih sredstava,

 Organizacijama koje se bave tehničkom kulturom pripast će 4,01 posto lutrijskoga novca, a 2,11 posto onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih.

Kriteriji za raspodjelu utvrđeni su sukladno nacionalnim strategijama i programima zadovoljavanja javnih potreba u odgovarajućim djelatnostima te sukladno programima za poticanje razvoja civilnoga društva, a iskazuju se udjelom pojedinih programskih aktivnosti u ukupnom dijelu prihoda od igara na sreću, stoji u obrazloženju Vlade.

Komentara 6

KR
kruti
18:31 22.04.2016.

toj gamadi je trebalo dati 0%, a ne povećavati

BA
balic
08:30 23.04.2016.

ne znaju nista nego otimati. od mene ni lipe necete dobiti..Ne bavim se igrom na srecu.

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
19:16 22.04.2016.

Na stvaranje dobiti od igara na sreću država nema baš nikakvog utjecaja, ali zato raspoređuje dobit...to je super izvor, nepresušan....i bilo bi sve OK da postoje i drugi izvori na koje država ima izravan utjecaj, koje sama stvara i podržava,, investira i oplođuje investirano....na korist svekolikom građanstvu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije