navigacija Hrvatska 62
Novo iznenađenje

Predsjednica na sinodu SPC-a šalje ministra Hasanbegovića

Sveti sinod u Pakracu provjerit će kako napreduje obnova saborne crkve i episkopskog dvora, što plaća i država, preko Ministarstva kulture

Predsjednica na sinodu SPC-a šalje ministra Hasanbegovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novo iznenađenje stiže s Pantovčaka! Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na sutrašnji susret sa Svetim sinodom Srpske pravoslavne crkve u Pakrac kao svoga posebnog izaslanika šalje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Budući da su ga mediji posljednjih dana razapinjali zbog navodnog simpatiziranja ustaštva, ovaj susret ministra s “vladom” SPC-a zanimljiv je za javnost. No, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi takav njezin potez ne drže nimalo neobičnim.

Sjednica u Jasenovcu

– Predsjednica ima pravo poslati koga hoće i on je dobrodošao. Nije moje raspravljati o nečijoj podobnosti. Crkva Božja prima sve, a na Vladi je da prosuđuje je li netko za ministra ili nije – rekao nam je slavonski episkop Jovan (Ćulibrk), kada smo ga pitali kako SPC reagira na Hasanbegovićev dolazak u Pakrac.

Episkop Ćulibrk objasnio nam je da je Hasanbegović, zapravo, jedina osoba koja sutra meritorno može predstavljati državu jer Sveti sinod dolazi u Pakrac pogledati kako se odvijaju radovi na obnovi saborne crkve i episkopskog dvora, za koju je Sveti sinod dao novac, ali je novac dala i država. – Dvije trećine novca dolazi iz hrvatskog proračuna i zato ima logike da predsjednica šalje upravo ministra kulture, naime ta sredstva idu preko njih – rekao je episkop Jovan dodavši kako Sveti sinod financira i proširenje manastira u Jasenovcu, u kojem će se sutra održati i sjednica Sinoda.

– Sinod predstavlja “vladu” naše Crkve i tradicionalno zasjeda u mjestu koje posjećuje. Ovoga puta to je Jasenovac jer u Pakracu nemamo prikladnu dvoranu i nema nikakve druge poruke vezane za susret u Jasenovcu. Jasenovac za nas ima isključivo duhovnu važnost. Sjećate se da lani nije bilo političara na crkvenom obilježavanju i tom linijom želimo nastaviti i dalje. Jasenovac je za nas mjesto molitve i sjećanja pa je i sadašnji dolazak Svetog sinoda u Jasenovac upravo u tome kontekstu – kaže Ćulibrk dodajući da je sve dogovoreno još lani u rujnu i nema nikakve veze s aktualnim događajima.

Vraćanje ekshumiranih tijela

Također, u Pakracu će biti vraćena tijela četvorice pakračkih episkopa koji su pokopani u pakračkoj crkvi.

– Grob jednoga od njih bio je razrušen eksplozivom, a onda smo ekshumirali i ostalu trojicu, uredili grobnice i sutra će biti vraćeni zajedno – objasnio je episkop Jovan, jer se govorilo kako su sva četiri groba bila minirana što nije točno. Episkopski dvor u Pakracu posve je razoren u Domovinskom ratu i potrebna mu je cjelovita sanacija jer su od nekadašnje zgrade ostali samo zidovi. Osim što je za hrvatsku sakralnu baštinu važan kao spomenik kulture, imao je i bogatu knjižnicu, koja će biti vraćena nakon obnove. Odmah po dolasku za slavonskog episkopa u Pakrac, episkop Jovan (Ćulibrk) u svoje prioritete uvrstio je obnovu episkopskog dvora, koja će ići u fazama, tj. obnavljat će se jedno po jedno krilo dvora.

U Domovinskom ratu znatno je oštećena i pakračka crkva.

>>'Okarakterizirati napade na Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske neutemeljeno je i štetno'

>>Objavljujemo izvatke iz knjige ministra Hasanbegovića: Djeda mu je likvidirao komunistički režim

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (35 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

174
Registracija
 • Rizlman Rizlman

  22.02.2016 u 17:07h

  Zašto iznenađenje? Pa nije Hasanbegović neka komunjara koja ruši Crkve, on je upravo suprotan takvim likovima, i kao takav primjeren ovoj prigodi.
  101 83% 20
 • A-10

  22.02.2016 u 17:07h

  Tooo, Kolinda, poruka jasna ko dan. Uljepša mi dan. haha.' Ajmo, crveni kmeri, udri minuse. haha
  95 79% 25
 • samopravda17 samopravda17

  22.02.2016 u 17:10h

  Dosta je bilo plastičnih lutaka kao Mesić i ekipa,pravi izbor,čestitam.
  81 80% 20
 • mama mia

  23.02.2016 u 19:18h

  Al ti ga je smjestila poslala te u osinjak kako te lijepo gledati kako ti se lice grči i ne znaš šta bi odgovorio na svoje profašističko djelovanje
  0 0% 1
 • 4mazge 4mazge

  23.02.2016 u 17:23h

  KGK posebno ne simpatiziram ali ovaj potez joj je super!
  1 100% 0
 • darkoaa10hush

  23.02.2016 u 14:07h

  Lijepo je vidjeti I cuti da je krscanki duh zazivio medju pravoslavcima. Neka nas papa Franjo ponovo ujedini...I jos samo da se nas ministar Hasanbegovic vrati krscanskim korijenima i prepozna da je Isus Krist zaista sin Bozji i da je Bozja rijec zapisana u Bibliji jedina prava istina. Isto zelim i za sve muslimane.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare