Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se obogatila obitelj Mamić

Na račune Zdravka i Marija u četiri godine sjelo 19 milijuna kuna

11.12.2005 Zagreb - U foajeu muzeja Mimara Luka Modric potpisao je ugovor sa NK Dinamom, na isti dan ugovor je  potpisao i Hrvoje Cale. Photo  Robert Anic/24sata
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
23.11.2015.
u 01:03

Nakon Modrićeva transfera u Tottenham, 2,2 mil. eura isplaćeno tvrtki koja tada nije postojala

U malo manje od 10 godina, točnije od 1. siječnja 2006. do 10. srpnja 2015. preko računa Igora Krote i njegove tadašnje supruge Patrizie prošlo je ukupno 14,4 milijuna eura, 1000 funti i 2900 dolara. S obzirom na to da je Krota poduzetnik koji ima više tvrtki, to možda ne bi bilo čudno, da nema jednog malog detalja – za sav taj novac koji je prošao preko računa Krotinih nema vidljivog porijekla uplata.

Nisu bili dužni igračima

Uz to, Krota službeno tvrdi da ima mjesečna primanja od 3500 kuna, pa se postavlja pitanje kako netko s petstotinjak eura službenih prihoda mjesečno, može zaraditi i izvrtjeti milijune eura? Taj nerazmjer očito je upao u oči i poreznom USKOK-u, koji je zajedno s USKOK-om sudjelovao u istrazi prošli tjedan pokrenutoj protiv Krote, Zdravka i Marija Mamića, Damira Vrbanovića i Sandra Stipančića. Detaljni porezni nadzor svih navedenih te detaljni trag praćenja novca otkrio je tako poprilično egzotičan način na koji je Zdravko Mamić, kako se sumnja, godinama izvlačio novac iz Dinama, oštetivši ga za oko 78,5 milijuna kuna. Plan koji je na koncu doveo do basnoslovnog bogaćenja obitelji Mamić podrazumijevao je osnivanje offshore tvrtki diljem svijeta, a osnivači i voditelji poslova u takvim kompanijama bili su Krota, Stipančić i Mario Mamić. Konkretnije, mlađi Mamić bio je stvarni voditelj Rasport Managementa sa sjedištem u Švicarskoj te Digi Sporta sa sjedištem u Dubaiju.

Stipančić je pak bio direktor Corporate Advantage Ltd. sa sjedištem u Londonu te Real Sports Managementa Ltd., također sa sjedištem u Londonu. Krota je pak kao prokurist bio povezan sa te dvije Stipančićeve tvrtke, te je bio stvarni voditelj društva Wang Corporation Limited sa sjedištem u Hong Kongu. Način izvlačenja novca bio je sljedeći: Dinamo se dogovorio sa spomenutim društvima da ta društva preuzmu nepostojeća dugovanja Dinama prema pojedinim igračima.

Uz to, tim su društvima isplaćivane nepostojeće usluge za posredovanje pri transferima igrača iz Dinama i u Dinamo, a nakon što bi spomenuta društva Dinamu za to isporučila fiktivne račune, Zdravko Mamić nalagao je isplate s Dinamova računa. I zajedno s Vrbanovićem, kako USKOK sumnja, potpisivao naloge za isplate. Kako je to u praksi izgledalo, može se vidjeti iz slučaja Luke Modrića u trenutku kada je on iz Dinama prelazio u Tottenham.

U tom slučaju USKOK sumnja da je Dinamo društvu Real Sports Management neosnovano isplatio 2,2 milijuna eura, a taj novac odnosio se na nepostojeće usluge posredovanja pri Modrićevu transferu. Za Mamića u toj priči problem je činjenica što je o Modrićevu transferu u Englesku pregovarao upravo on, te što u toj priči, prema navodima Luke Modrića, ali i nekih drugih svjedoka, nije bilo posrednika.

Nadalje, istražujući pozadinu Real Sports Managementa, poreznici i USKOK doznali su zanimljive detalje, poput onog da je riječ o društvu koje je osnovano 2. lipnja 2008. u Londonu, i to na adresi na kojoj je registrirano još ukupno 3496 poduzeća, a prateći poslovanje tog društva i njegove poveznice, istražitelji su došli do Krote i Stipančića.

Nadalje, ugovor o Modrićevu transferu iz Dinama u Tottenham sklopljen je 26. travnja 2008., a Real Sports Management koji je navodno posredovao u tom transferu i za to ispostavio račun Dinamu, registriran je dva mjeseca nakon sklapanja ugovora. Uz to društvo nema nikakvih poslovnih aktivnosti. Zbog svega toga istražitelji sumnjaju da je Zdravko Mamić neosnovano naložio Dinamu da Real Sports Managementu isplati 2,2 milijuna eura, koje su Krota i Stipančić potom koristili za svoje potrebe.

Prijavljen u Tomislavgradu

Na sličan način "određene" su stvari i oko drugih transfera obuhvaćenih istragom, a jesu li Krota i Stipančić novac koji je iz Dinama izvučen i uplaćen na račun njihovih offshore tvrtki potom podizali te ga davali ili uplaćivali Zdravku Mamiću, još se istražuje. Inače, poreznici su utvrdili da je tijekom 2008. na devizni račun Zdravka Mamića uplaćeno 470.580 kuna, godinu kasnije 1,2 milijuna kuna, dok mu je u 2010. na račun sjelo 4,5 milijuna kuna. Istodobno, na Mamićev tekući račun je u 2009. sjelo 3,4 milijuna kuna, u 2010. 1,9 milijuna kuna, a u 2011. 1,6 milijuna kuna.

Utvrđeno je i da njegov sin Mario, koji ima prijavljeno prebivalište u Tomislavgradu, za 2009. ima nerazmjer prihoda i rashoda od gotovo pet milijuna kuna, dok je godinu kasnije taj nerazmjer oko milijun kuna. I Mariju Mamiću su tijekom tri godine na devizni račun uplaćivane znatne svote pa mu je tako 2008. uplaćeno 2,6 milijuna kuna, 2009. 3,1 milijun kuna, a godinu kasnije 869.900 kuna. 

>>Njegova dobra poznanica tvrdi da joj je pokazao teku s popisom dužnika koja je prepuna imena

Ključne riječi

Komentara 149

PP
Pro Patria_
04:07 23.11.2015.

Drugarice Jakelic ispeci pa zavezi!! Sta bi htjela da drugovi ocerupaju Zdravka i posalju ga na zavod za zaposljavanje? Reci mi sta bi drzava imala od toga? Kad sve znas reci urbi et orbi koliko je platio poreza i PDVa!?!? Cuo sam da je Billy Gates osudjen na 380 godina robije jer mu dnevno na racun dolaze milijuni dollara! Kad sve znas reci mi koliko Eura zaradjuje Silvio Berlusconi???? Zdavkov magnum crimen je sto je dobar businessman i sto dobro vodi Dinamo a to smeta jugo klosarima!!

BL
blukac3
01:26 23.11.2015.

U GNK DINAMO je prosjecna placa +/- 300.000 kuna,Ekonomska politika GNK DINAMO je da stvara bogate radnike. Ostali stvaraju u svojim poslovnim carstvima izrabljene-pokradene i kreditno zaduzene radnike sa prosjecnom placom od +/- 5.000 kuna. Ti danas propituju GNK DINAMOMO jer ga zele uzeti,jer je novcano plodonosan,jer daje novac. Za taj cilj smeta Zdravko,medutim naici ce na jos jacega igraca koji stoji iza Zdravka,a to je Mirko Barisić,stvarni gospodar i vizionar Hrvatskoga Prvaka.

BO
Bogodol
08:23 23.11.2015.

Kamo sreće da je više Mamića i da u svim nogometnim klubovima od prve lige do županijskih liga. Novinarka ne razmišlja da su Mamići uložili novac u razne Modriće Eduarde te iz njihovog uspjeha se naplatili, a novinarka ne zna da su Mamići silan novac uložili u stotine drugih koji su bili mućak i nisu vratili ni uloženo u njih. Zdravko je specifičan po svom ponašanju no "Bog je stvorio svakakvih da mu ne fali nikakvih" no da su Mamići komunistički nastrojeni tada bi bili prihvatljivi za sadašnju vlast i sudstvo, ali pošto nisu sotonizira ih se. Nitko ne postavlja pitanje HNS-ovihpolitički postavljenih uprava po državnim poduzećima koji svojom ne sposobnošću uništavaju i uništit će tisuće radnih mjesta u poduzećima, ali se sa javnih medija neke sotonizira (u biti prave ljude), a neke forsira (ne sposobne i pokvarene) i prikazuje ih se kao dobar izbor te se time manipulira i narodu ispire mozak, što se vidi po rezultatima izbora i sada post izbornim igrama, UDBA profesionalno odrađuje posao i ima mora se priznati dobre rezultate (nadam se da mi zbog spomena Udbe VL neće izbaciti komentar kao što se u zadnje vrieme dešavalo).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije