navigacija Hrvatska 15
Prvi potez ministra Orepića

MUP obrisao podatke o imigrantima

Podaci su se odnosili na broj migranata koji su ušli u zemlju, broj migranata u kampu, očekivanja intenziteta izbjegličkog vala...

Bojeći se zatvaranja granica, migranti u panici kreću prema Grčkoj, a grčka i turska obalna straža i ne pokušavaju ih zaustaviti

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer je na sjednici Vlade migrantsku krizu izdvojio kao jedno od najvažnijih pitanja u svom resoru. Istodobno, MUP je sa svojih internetskih stranica uklonio podatke o priljevu migranata u Hrvatsku, koji su svaki dan više puta ažurirani od početka izbjegličke krize lanjskog rujna. Podaci su nudili transparentan uvid u kretanje migrantskog vala preko Hrvatske, od broja migranata koji su ušli u Hrvatsku, preko broja migranata u kampu, do najave očekivanja intenziteta izbjegličkog vala.

Ni skrivanja ni interesa

U MUP-u tvrde da ništa ne skrivaju, da su brojke o migrantima dostupne na upit te da je tako odlučeno jer više nema interesa za izbjegličku krizu kao prije. Od ministra Orepića jučer nije stigao odgovor na pitanje zašto su podaci o imigrantima nestali.

Hrvatska je dosad na migrante – kojih je do jučer ujutro ušlo više od 611.000 – potrošila 145 milijuna kuna. Iz proračuna EU Hrvatskoj je odobreno 12,4 milijuna eura, a povučeno je samo 9,9 milijuna eura. Vlada je jučer odobrila isplatu 8,6 milijuna kuna MUP-u, 2,9 milijuna kuna Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, a Ministarstvu zdravlja 4,5 milijuna kuna za migrante.

– Možda ćemo organizirati da migranti uopće ne staju u Hrvatskoj nego da budu samo u tranzitu – poručio je ministar Orepić, no nije objasnio na koji bi se to način organiziralo.

I dok iz MUP-a uvjeravaju da teškoća u priljevu migranata u Hrvatskoj nema, u srijedu se na specijaliziranim portalima sa servisnim informacijama za migrante pojavila vijest da je Makedonija zatvorila granicu s Grčkom jer su “iz Hrvatske javili da je kamp pun” te da više ne može primati migrante, dok su mediji u Srbiji javili da je razlog zatvaranja grčko-makedonske granice u srijedu poslije podne bio “rezultat lančane reakcije jer su to isto učinile Slovenija, Hrvatska i Srbija.”

Liza Bendevska, glasnogovornica policije u Skoplju, te navode nije htjela komentirati. Ona kaže da je na granici u Tabanovcima i Gevgeliji privremeno došlo do zastoja zato što se ondje u jednom trenu našlo previše migranata. Iz Turske od volontera koji pomažu migrantima dolaze informacije da šverceri ljudi pronose glasine da EU zatvara granice i da je ovo zadnji vlak za odlazak na zapad. Zato migranti u panici sjedaju u čamce i kreću prema Grčkoj, a njihova i turska obalna straža i ne pokušava ih zaustaviti.

Ne mogu dobiti azil

– Čak 60% migranata koji dolaze u EU ekonomski su imigranti i nemaju pravo na azil – kazao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Kako su objasnili u EK, podaci su to iz neobjavljenog izvješća Frontexa i odnose se na prosinac, no potvrdili su da se struktura migranata mijenja. Na to su upozorili i Austrijanci uočivši da su početkom jeseni prevladavali izbjeglice iz ratnih područja, a sada većinu čine ekonomski imigranti. 

>> Najmanje 12 izbjeglica izgubilo život 

>> Švedska želi vratiti 80.000 tražitelja azila

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (24 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

83
Registracija
 • ytrewq2

  29.01.2016 u 07:13h

  Za Hrvatsku je i jedan migrant na njezinom tlu previše, čak i ako se nalazi samo u prolazu.
  65 77% 19
 • lojtra1 lojtra1

  29.01.2016 u 07:15h

  Kak se bude sad znalo tko je inžinjer a tko obični tehničar?
  61 91% 6
 • johnny_bravo

  29.01.2016 u 08:07h

  Opet Partija prtlja po kompjuterima.
  27 73% 10
 • _Lero_ _Lero_

  30.01.2016 u 15:52h

  Vratite podatke na stranice jer hrvatski narod ima pravo znati što se događa u državi,a to što se novom ministru i njegovom egu ne sviđa način rada bivšeg ministra nas ne zanima.Neka se skine s egotripa na koji je od prvog dana navučen i informira nas o kretanju izbjeglica!
  0 0% 1
 • aabbcc aabbcc

  29.01.2016 u 23:12h

  Hrvatska ima sansu da zadrzi mozgove a ove praznoglave propusti Slovencima, jer njima ovi prvi ne trebaju.
  0 0% 2
 • Maja28 Maja28

  29.01.2016 u 18:29h

  Pa neka je to obrisano. Toliki novac od siromašnog naroda za truljavu lažnu evidenciju. Kada ih pitaš kako se zovu svi prvo smisle ime a datum im rođenja isti. I kakva je to onda evidencija? Važno da je Ostojić za to dobio debelu lovu a propuštao teroriste. Jaka kontrola!
  3 50% 3
Pregledaj sve komentare