Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trag novca

Modrić podizao novac, a Mamići ga raspoređivali na svoje račune

Zdravko Mamić Zoran Mamić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/13
10.07.2015.
u 14:05

Predujam - 
Jedna od inkriminiranih uplata bila je i za stan Vanje Mamić

GNK Dinamo 31. kolovoza 2010. na račun Luke Modrića uplatio je 26,9 milijuna kuna. Koji dan kasnije, 2. rujna 2010., Luka Modrić u poslovnici Hypo Alpe Adria Banke podigao je 20,9 milijuna kuna.

Istovremeno, u istoj poslovnici i kod iste referentice Vanja Mamić, sada bivša supruga Zorana Mamića, na svoj je račun uplatila 3,5 milijuna kuna, Mario Mamić je na račun Zdravka Mamića uplatio 690.840 kuna, Marijan Primorac je na svoj račun uplatio 3,6 milijuna kuna, dok je Zoran Mamić 146.148 kuna uplatio kao porez na nekretninu u Gospiću.

Kartice, dugovi...

Podaci su to do kojih su došli istražitelji češljajući uplate GNK Dinama na račun Luke Modrića, Modrićevo podizanje novca i daljnje prosljeđivanje tog novca kome je trebalo. A ti kojima je trebalo dulje su bili, kako se sumnja, članovi obitelji Mamić i osobe od njihova povjerenja. Novac koji je Modrić podizao u više poslovnica Hypo Alpe Adria Banke potom su istoj poslovnici i kod istih referenata članovi obitelji Mamić uplaćivali, kako se sumnja, za što im je trebalo – otplatu dugova po karticama, saniranje dugova raznih tvrtki u vlasništvu Zorana Mamića, otplatu kredita... Jedna od zanimljivijih transakcija odigrala se 23. kolovoza 2011. kada je GNK Dinamo Modriću uplatio 13,8 milijuna kuna, a dan kasnije Modrić je podigao 10,7 milijuna kuna. Istog dana u istoj poslovnici Mario Mamić je na račun Zdravka Mamića uplatio tri milijuna kuna, a Zdravko Mamić je 30. kolovoza 2011. od ta tri milijuna kuna 2,9 proslijedio na račun Vanje Mamić. Potom je u isto vrijeme i u istoj poslovnici s njezina računa isti iznos transferiran društvu Perspektivom d.o.o. kao predujam za kupnju stana Vanje Mamić.

Iako je iz transakcija do kojih su došli istražitelji vidljivo da Modrić ne podiže i ne isplaćuje kompletne sume koje mu prije toga uplaćuje GNK Dinamo, zasad nije poznato što se s tim iznosima dogodilo. Odnosno, je li tu bila riječ o nekakvoj proviziji ili čemu drugom, čime će se bez sumnje istražitelji u nastavku postupka pozabaviti.

Bratu, stricu, nećaku...

Nadalje, istražitelji su otkrili i da je od 1. siječnja 2008. do 31. srpnja 2010. GNK Dinamo raznim pravnim i fizičkim osobama isplatio 54 milijuna kuna zajmova i kredita, a najveći iznos dobio je Zoran Mamić, kojem je isplaćeno 24 milijuna kuna. Prema bankovnoj dokumentaciji, mlađi Mamić je zajmove dobivene od Dinama davao trgovačkim društvima u svom vlasništvu te trgovačkim društvima u vlasništvu Zdravka Mamića i nećaka Marija Mamića!? Mario Mamić je od strica tako dobio 2,1 milijun kuna koje je potom uplatio na račun svog društva Aqua M.M. d.o.o. Tim je novcem poslije kupljena nekretnina na Tuškancu.

Ispada tako da je novac, odnosno njegov trag bio najkobniji u istrazi koja je pokrenuta protiv braće Mamić, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara jer svaku od istražiteljskih sumnji prati precizan ispis uplata i isplata. Što se pak tiče zajmova, ispada da ih je GNK Dinamo od 2006. naovamo davao mnogima, a ne samo Zoranu Mamiću. Među takvima su, ako je suditi po pronađenim ugovorima o zajmovima, bili i Stjepan Deverić, Slavko Ištvanić, Vlatka Peras, Krešimir Vlajčević, Damir Vrbanović, Vlado Kasalo, Dino Drpić... Trag novca koban je bio i za poreznika Milana Pernara jer mu je utvrđen nerazmjer od 2,1 milijun kuna u prihodima i rashodima. Ispada tako da je čovjek s mjesečnim primanjima od 7500 kuna, zajedno sa suprugom na karticama mogao mjesečno trošiti i po 20.000 kuna te je u svom vlasništvu imao nekretnine milijunske vrijednosti.

>>Mamić je prihvatio pravila igre u Remetincu i ne buni se

>>Neformalna 
moć Zdravka 
Mamića i Josipa Perkovića

Komentara 217

MS
mare_split
14:28 10.07.2015.

MAre ima pitanje: za što je Luka Modrić u dva navrata primio od HNK Dinama milijunske iznose? Ako je to ispata bila legalna iz nekog ugovorenog odnossa, tada je nebitno je zašto je, kada i kome L.M. svoj novac 'poklanjao'! za bilo kakav vajani zaključak potebno je znazti puno više od piskaralskog naklapanja i pretpostavki!

Avatar Django
Django
14:13 10.07.2015.

A što je u cijeloj ovoj litaniji nelegalno????

GI
gismund
14:37 10.07.2015.

ovako na prvu sve to djeluje legalno, možda amoralno, ali legalno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije