Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač

'Ako Austrija zatvori granicu, onda će isto učiniti Slovenija, a onda moramo i mi'

Miro Kovač
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
14.02.2016.
u 19:23

Mi kao EU moramo djelovati globalno i imati svijest o tome što se događa u Siriji. Najveća odgovornost leži na velikim zemljama Europske unije, kaže Kovač

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač večeras je gostujući u RTL-u Danas rekao da će, zatvori li Austrija granicu, uslijediti domino efekt te da će Hrvatska učiniti isto. 

"Mi nećemo biti hotspot. Mi ćemo pomagati, treba izraziti poštovanje prema radu hrvatska policije. Poslali smo svoje policajce u Makedoniju. Želimo na licu mjesta u Makedoniji, u suradnji s policajcima iz Slovenije, Srbije i Makedonije, želimo djelovati preventivno. Profilirati i kontrolirati granicu. Želimo uključiti u ovo i prijatelje iz Austrije", rekao je Kovač.

Na pitanje je li i u Hrvaskoj moguće uvođenje žice, Kovač odgovora:

"Naša opcija je da efikasno surađujemo sa Slovenijom, Srbijom, Makedonijom, Grčkom, Austrijom i Njemačkom. Ako Austrija zatvori granice, logičnim slijedom isto će učiniti i Slovenija, onda ćemo morati i mi. Zasad ova suradnja funkcionira. Mi zajedno profiliramo u Makedoniji, nakon toga se ide prema Hrvatskoj. Ako dođe narušavanje tog migracijskog tijeka prema zapadu, onda ćemo i mi morati zatvoriti granicu sa Srbijom, a Srbija s Makedonijom. Tu dolazimo do domino efekta. Mi kao EU moramo djelovati globalno i imati svijest o tome što se događa u Siriji. Najveća odgovornost leži na velikim zemljama Europske unije."

Na pitanje jesmo li se osramotili pred stranom javnosti zbog slučaja čelnika SOA-e Dragana Lozančića koji ne uživa povjerenje predsjednice Grabar Kitarović, ali da je za smjenu potreban i potpis premijera Oreškovića, Kovač kaže:

"Hrvatska je samostalna i suvremena država. Mi ovdje skrbimo o sebi i hrvatskoj budućnosti. Vjerujte mi, to nije tema ni u Njemačkoj niti igdje drugdje. Nemojmo se tako ponašati, to su normalni demokratski procesi. Pogledajte malo druge države, imaju koalicijske vlade, jedna stranka misli jedno, druga drugo. Mi imamo vladu koja ima reformski potencijal i uskoro će iznijeti reformski proračun koji će biti signal investitorima, ali i javnosti da Hrvatska ima snage s novom Vladom i gospodinom Oreškovićem krenuti na pravi put, put blagostanja i konkurentnosti."

>> Grabar Kitarović: Mora se ukloniti žica s granice s Mađarskom i Slovenijom

Komentara 14

SS
Stari_Sisak
19:58 14.02.2016.

Žao mi čovjeka, izgleda potencijalan, trudi se i brani nemoguće. Proračun jednostavno (ne zbog Hdz-a, zbog bilo koga da je na vlasti) ne može istovremeno biti investicijski, reformistički sa smanjenjem deficita i obećanjem svima više. Neko će da izvisi.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
20:31 14.02.2016.

ma koji genijalni zaključak, ma kako si se toga sjetio, ovo je za nobela, ako će oni onda moramo i mi-svaka čast

BU
Burger
19:47 14.02.2016.

Zasigurno najbolji izbor za ministra vanjskih poslova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije