Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka udara temelje EU snaga

Ministar Buljević: EU vojska bila bi dupliranje s NATO-om

buljević
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
27.09.2016.
u 23:55

Želimo ujediniti snage europskih država kako bismo mogli brzo djelovati, kaže njemačka ministrica obrane

– Ministri obrane EU, među njima i Josip Buljević, jučer su na neformalnom sastanku u Bratislavi prvi put čuli detalje njemačko-francuske inicijative o najambicioznijem obrambenom planu EU u protekla dva desetljeća. Iako neki to već tumače kao kretanje u smjeru stvaranja EU vojske, ministar obrane u odlazećoj hrvatskoj Vladi ističe da se radi o vojnoj suradnji.

– Tu je doista u ovom trenutku riječ o vojnoj suradnji, a ne o nekakvom zametku EU vojske. Postoji visok stupanj suglasnosti među državama članicama da se ne smiju duplirati kapaciteti NATO-a – rekao je Buljević. Njemačko-francuski prijedlozi uključuju snažnije financiranje vojnih misija, zajednički razvoj vojnih tehnologija, proširenje vojnih misija EU u svijetu te izgradnju snažnije obrane hakera. Velika Britanija, koja ima pravo veta dok ne napusti EU, ističe da neće dopustiti da bilo kakvi planovi EU podrivaju NATO savez.

– I dalje ćemo se protiviti bilo kakvoj ideji o europskoj vojsci. Slažemo se da Europa treba učiniti više jer se suočava s terorizmom i migracijama, no dupliranje ili potkopavanje NATO-a nije dobar način – rekao je britanski ministar obrane Michael Fallon. Njemačka ministrica Ursula von der Leyen i njezin francuski kolega Jean-Yves Le Drain kažu kako se ne radi o planu da Europljani nose istu vojnu odoru. – Naprotiv, riječ je o ujedinjavanju snaga europskih država kako bismo bili spremni brzo zajednički djelovati – rekla je U. von der Leyen.

Prema agenciji Reuters, njemačko-francuski plan ojačao bi sposobnost EU da djeluje bez pomoći SAD-a kod izazova na svojim granicama, poput država u raspadu ili sve agresivnije Rusije. Britanci su najveći protivnici stvaranja zajedničkih europskih obrambenih kapaciteta jer to vide kao pretvaranje EU u “superdžavu”, no sada kad su na putu prema izlaznim vratima, ostatak EU pokušava pojačati suradnju na tom
 području.     

>> NATO bi trebao mjesece za protuudar na ruske sile

Komentara 4

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:43 28.09.2016.

Traže modus kako dodatno zakomplicirati neki novi izlazak iz eu...

GO
gooniegoogoo
08:55 28.09.2016.

1. vojsku hoće na raspolaganje od nikog izabrani EU birokrati koji ne odgovaraju nijednom stanovniku Europe. 2. Hr nije na referundumu glasala za EU vojsku, a nije prenijela ni suverenitet u obrani ni korištenju svoje vojske na EU. 3. Štaa će Europi vojska kad je EU garancija mira, prosperiteta i suradnje (bar su me dosad u to uvjeravali). 4. Želimo li da nam vojnici sudjeluju u akcijama tipa Srebrenica??? 5. Svaka EU država ima svoju vojsku, policiju i tajne službe koje imaju dužnost čuvati svoje vlastite granice. 5. NATO. 7. Zašto je nedovoljan FRONTEX? 8. EU vojska srećom ima ravno 0 dobrovoljaca i tako će i ostati.

RA
ranko75
17:23 30.09.2016.

NATO je 85% SAD a 15% svi ostali, tamo je tolika dominacija SAD,da to ne odgovara EU.NATO treba raspustiti, ameri neka niose svoje u SAD, a EU da bi vodila svoju vanjsku politiku ne smiju se dati u ruke amerima,nego sami organizirati svoju obranu.Da nije preko 20 baza NATO u Njemackoj ne bi njemacka izgledala ovako bedasto, pa ga pusi americi a svi to gledaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije