Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priopćenje Ministarstva

Miljenić odgovara Turudiću: Njemački zahtjev nismo držali mjesec dana

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.10.2014.
u 16:34

Ministarstvo tvrdi da je "postupalo promptno i u najkraćim rokovima prosljeđivalo na postupanje zamolnice njemačkih pravosudnih tijela"

Ministarstvo pravosuđa, na čijem čelu se nalazi Orsat Miljenić, reagiralo je na izjavu predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića u intervju Večernjem listu da je Ministarstvo pravosuđa "njemački zahtjev držalo oko mjesec dana prije nego što ga je proslijedilo".

U priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, iz Ministarstva naglašavaju da njemački zahtjev nisu "držali mjesec dana":

"U intervjuu Večernjem listu objavljenom u četvrtak 9. listopada 2014. godine, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić iznio je sljedeću tvrdnju netočnog sadržaja: 'Jedino je Ministarstvo pravosuđa njemački zahtjev držalo oko mjesec dana prije nego što ga je proslijedilo, čemu se čudim, osobito s obzirom da suđenje počinje 17. listopada.'

Ministarstvo pravosuđa nema potrebu komentirati ili ispravljati ostale navode, mišljenja, tumačenja i komentare iznesene u navedenom intervjuu, međutim, obzirom da je riječ o međunarodnoj pravnoj pomoći u predmetu u kojem se hrvatskim državljanima u Njemačkoj sudi za kazneno djelo ubojstva, radi istinitog informiranja domaće i inozemne javnosti Ministarstvo pravosuđa dužno je demantirati gore citiranu tvrdnju.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Naime, Ministarstvo pravosuđa Savezne pokrajine Bavarske dostavilo je ovom Ministarstvu 28. kolovoza 2014. godine dopis datiran s 22. srpnja 2014. godine, te zamolnicu Vrhovnog pokrajinskog suda u Münchenu za međunarodnom pravnom pomoći datiranu s 15. srpnja 2014. godine. Dopis i priloženu zamolnicu Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske otpremilo je 1. rujna 2014. godine Županijskom sudu u Zagrebu na postupanje, uz obavijest kad su navedena pismena pristigla u Ministarstvo. Istog dana Ministarstvo pravosuđa o tome je obavijestilo i bavarsko Ministarstvo pravosuđa.

Nadalje, 4. rujna 2014. godine, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zapremilo je novi dopis bavarskog Ministarstva pravosuđa datiran s 27. kolovoza 2014. godine, uz koji je bila priložena i dopuna zamolnice za međunarodnom pravnom pomoći Vrhovnog pokrajinskog suda u Münchenu datirana s 14. kolovoza 2014. godine. Istog dana, 4. rujna 2014. godine, Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske proslijedilo je Županijskom sudu u Zagrebu navedena pismena na postupanje.

Dodatno, Ministarstvo pravosuđa je 22. rujna 2014. godine zaprimilo dopis bavarskog Ministarstva pravosuđa datiran s 3. rujna 2014. godine kojim se traži uručenje tri poziva za saslušanje u svojstvu svjedoka, a koji su 25. rujna 2014. godine otpremljeni na Općinski sud u Zagrebu, Općinski sud u Splitu i Općinski sud u Zadru. Također, istog dana je bavarsko Ministarstvo pravosuđa obaviješteno da su navedene zamolnice proslijeđene.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na kraju, Ministarstvo pravosuđa je 9. listopada 2014. godine zaprimilo dopis bavarskog Ministarstva pravosuđa uz koji je priložena još jedna zamolnica Vrhovnog pokrajinskog suda u Münchenu za međunarodnom pravnom pomoći, datirana s 23. rujna 2014. godine, a koja će dana 10. listopada biti proslijeđena Županijskom sudu u Zagrebu na postupanje.

Dakle, Ministarstvo pravosuđa nije 'njemački zahtjev držalo oko mjesec dana prije nego što ga je proslijedilo', već je naprotiv postupalo promptno i u najkraćim rokovima prosljeđivalo na postupanje zamolnice njemačkih pravosudnih tijela", stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

>>Nijemcima sam poslao tisuću spisa o Josipu Perkoviću

Komentara 38

GE
Georgina56
17:03 09.10.2014.

Hvala Gospodinu Turudicu sto ima hrabrosti i petlje obavijestiti javnost o stanju stvari.ostatak znamo-dok se god moglo otezalo se sa izrucenjem Perkovica i Mustaca, tako je i sa svim ostalim vezanim za slucaj

Avatar TAJSAM
TAJSAM
16:56 09.10.2014.

U ovom prepucavanju imam potpunu potporu gosp. Turudiću. Ministarstvo i Premijer da je dobro htjelo Hrvatskom Narodu izručili bi Perkovića več pri ulasku u EU. Da su htjeli dobro svom Narodu Perković bi već bilo presuđeno a Hrvatska bi bila preplavljena dolazkom dobrih ulagača a Domovina bi procvjetala. Ovako, uzalud Vam svirači, istina Vi još uvijek ste na funkcijama a Narod umire pod Vašom brigom. Zato pozdrav gosp. Turudiću i dug Vam život sa puno veselja i zadovoljstva te Vam hvala što se niste dali slomiti. Pozdrav dobrim ljudima

BU
Bulaba
16:59 09.10.2014.

Problem je što je sve prvo trebao pročitati Saša Perković, a on jako sporo čita i ne zna sva slova, pa mu je trebalo mjesec dana. Josipović mu inače pomaže, ali sad je u kampanji pa ne stigne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije