Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od jeseni

Brkić se vraća u Sabor: Nema više gomilanja funkcija, nismo supermani!

22.01.2016., Zagreb - Mandatar Tihomir Oreskovic na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora predstavio program Vlade i njezine clanove te od zastupnika zatrazio da mu iskazu povjerenje. Milijan Brkic, Gordan Jandrokovic, Miodrag Demo. Photo: Goran Stan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
15.05.2016.
u 15:33

Budući da HDZ i partneri već tri tjedna ne mogu osigurati kvorum, glavni tajnik HDZ-a kaže da dolazi u parlament ojačati Klub zastupnika i bolje uskladiti "orkestar"

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, vraća se u Sabor jer HDZ nema kontrolu nad zastupnicima zbog čega vladajuća koalicija već tri petka zaredom u Saboru nema kvorum. Budući da je Brkić zastupnički mandat u mirovanje stavio na svoj zahtjev, a ne zbog nespojive dužnosničke funkcije, ponovno ga može aktivirati tek šest mjeseci nakon što ga je "umirovio". Dakle, Brkić se u Sabor može vratiti tek nakon ljetne stanke, odnosno ujesen. 

U vrhu HDZ-a nadali su se da bi se Brkić u Sabor mogao vratiti već 1. lipnja i preuzeti Klub zastupnika. I Milijan Brkić potvrdio nam je jučer da se vraća u Sabor. Upitali smo ga hoće li iprije jesenskog povratka utjecati da parlamentarna većina profunkcionira. Odgovorio je da Klub zastupnika HDZ-a nije izdvojena cjelina i da se u HDZ-u u skladu s demokratskim načelima podrazumijeva red i sustav te jasna podjela uloga.

- Ako se negdje i pojave problemi zna se koja stranačka tijela sukladno Statutu to trebaju riješavati. Kad bi u Klubu zastupnika postojali problemi, onda to ne bi bio problem Kluba, nego problem cijele stranke i na toj razini bi se to trebalo i rijesavati. To znači da ako neki zastupnik neće poštovati svoje obveze, ne trebam ja ići u Sabor da bih "uveo reda", nego se stranačka tijela trebaju pozabaviti tim našim članom. Uskoro će mnogi malo manje putovati, a više se posvetiti radu za koji su ih birači izabrali te će se morati opredijeliti na kojoj ce stolici sjediti jer gomilanja funkcija više neće biti. Budući da smo svi "samo ljudi" moramo svoje ovlasti povezati s odgovornošću i ne glumiti "supermana" – rekao je za Večernji list Brkić.

Na pitanje što se to događa u HDZ-u pa se zbog izostanka njihovih zastupnika, ali i onih iz HDZ-ovih partnerskih stranaka, ne može održati glasanje, Brkić odgovara da pitanje o kvorumu treba postaviti svima u Saboru, a ne samo HDZ-u. I na drugim strankama je dogovornost za izglasavanje zakona. Slažem se da svi moramo porazgovarati sa svojim zastupnicima i da moraju odgovorno shvatiti svoju ulogu. Ne bih od ovoga pravio neku posebnu dramu. Na čekanju nije niti jedan zakon zbog kojeg bi moglo doći do problema u funkcioniranju državne uprave. Kad bi bilo tako, vjerujem i da ne bi bilo problema s kvorumom – rekao nam je Brkić. Za konstataciju da se vraća u Sabor uvesti red kaže da podcjenjuje zastupnike jer su to inteligentni i odgovorni ljudi koji znaju što su njihove obaveze i kako se moraju odnositi prema ugledu stranke.

- Iz Sabora sam otišao kad je to bilo u interesu stranke, a u zastupničke klupe opet ću se vratiti zbog istog razloga. Kad god to bilo, neću se vraćati u Sabor da bilo koga discipliniram, nego da dam svoj doprinos u političkom radu, da ojačam naš klub i da "naš orkestar" malo bolje uskladimo.

>>Milijan Brkić uzima kontrolu i vraća se u Sabor da spasi HDZ

Ključne riječi

Komentara 106

BO
borju
16:17 15.05.2016.

SDP gubitnici uvijek dobiju napadaje živčanog sloma kada vide Brkića.

KR
krakatau
15:54 15.05.2016.

Aaahahahahaha... A nesposobne li i lijene nakupine polupismenih polusvijetova!!

PE
pessimus
15:53 15.05.2016.

zar uz šukera, teškog koliko dvojca normalnih, treba ojačavati klub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije