Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taktika ili realnost?

Milanović: Vjerujem da je MOL-ova namjera za prodaju stvarna

Milanović
Foto: youtube
1/2
09.11.2013.
u 14:45

Osim situacije oko INA-e ili MOL-e novinari su zatražili od premijera komentar i oko referenduma koji će se provesti 1. prosinca.

'Hrvatska ima pravo prvokupa, ali radi se o nekoliko milijardi eura koje, ukoliko se dionice prodaju, treba skupiti. U takvu vrstu poslovnog avanturizma Vlada nema pravo ulaziti. O tome se pričalo danima, no nije bilo potvrđeno, a sada kada je MOL donio takvu odluku, tu je burza, tu je tržište, interesenti, to se događa kad je netko vlasnik 49 posto jedne kompanije', rekao je premijer Milanović nakon što je sudjelovao na 2. velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako se s takvim stvarima ne šali jer se na taj način smanjuje vrijednost vlastite imovine.

- To sigurno nisu napravili da bi prijetili i izvlačili iz svog džepa, vjerujem da je ta namjera stvarna, dodao je Milanović.

O ovoj temi oglasili su se i laburisti koje zanima razmišlja li Vlada o soluciji kupnje dionica Ine ako je zadržala pravo prvokupa, i traži li modele za njihovu kupnju, bez obzira na loše stanje državnih financija, kako bi hrvatska strana, a ne mađarska maksimizirala vrijednost investicije prodajom trećoj strani. U priopćenju koje su poslali, a koji potpisuje Dragutin Lesar, laburisti podsjećaju Vladu kako bi u tom slučaju predmet eventualne prodaje bila i plinska polja Hayan i Aphamia u Siriji, u kojima Ina i sirijska državna naftna kompanija dijele vlasništvo u omjeru 50:50 posto. U ta je plinska polja Ina prije dolaska MOL-a, 1999. godine uložila oko milijardu dolara, dok im današnja vrijednost, prema procjenama, doseže 20 milijardi dolara.

Novinare je zanimao i premijerov stav o raspisivanju referenduma o ustavnoj definiciji braka.

- Iznio sam svoj stav i svoju dilemu, kao i želju da Ustav promijenimo, ako je to ikako moguće u skorije vrijeme i da ovo bude jedna neugodna epizoda u kojoj se na referendumu odlučuje, a mora se jer druge nema. Takvi su ustavni zakoni po kojima se odlučuje o pravima manjina koje god to bile, to nije dobro. Ali Ustav to ne priječi, to nije protuustavno i morat ćemo ovo izgurati na neki način bez mržnje, bez euforije. Ja sam rekao kako ću glasati i kod toga ostajem. Nisam za to da se o ovakvim stvarima, o pravima manjina, odlučuje na referendumu i ako to uredimo Ustavom dobro, ako ne, bit će teže, naglasio je premijer.

 

>>Radoš: Nije naš glas protiv referenduma bio udar na SDP

Komentara 30

Avatar Hazl113
Hazl113
16:32 09.11.2013.

ja-kan 09.11.2013 u 15:11h Zoki je definitivno najlošiji premijer a ova Vlada je definitivno najgora Vlada. Daj mi molim e reci zašto. Da li zato što su SDPovci ili zato što je Sanader, njegovo društvo i HDZ naspravilo pljačku države. države. Puna mi je popa ovakvih kao što si ti. HDZ, SDP, HNS i ostali sve su to ista gamad koju treba riješiti PIPS-om.

NV
novo vriijeme
18:00 09.11.2013.

Kakav mirovinski fond, zar ćemo i njega ulupati u propale firme, tako da penzići ostani u bez one crkavice koju primaju svaki mjesec. Nitko se ne smije kockati sa egzistencijom staraca. INA je postala ono što jeste za vrijeme Juge.uge. Stvari su se u među vremenu izmijenile, došla je konkurencija, sjetimo se koliko skandala je imala INA, pronevjera, sumnjivih transakcija.

Avatar gorskikristal
gorskikristal
17:23 09.11.2013.

Hrvatski mirovinski fondovi imaju dovoljno novca za kupovinu INE. I kad bi je platili 2 milijarde eura, još bi im dvije milijarde ostale za kupovinu auto cesta. No, mi nemamo pametnu izvršnu vlast, zakonodavna je oličena u liku Peđe Grbina koji lažno tumači Ustav, sudsku vlast koči preloši DORH i USKOK, monetarna i ne postoji i eto nas kao naroda bez države - kao govno na kiši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije