Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne dijele mišljenje

Radoš: Nije naš glas protiv referenduma bio udar na SDP

jozo radoš
Patrik Macek/Pixell
08.11.2013.
u 14:47

Dio HNS-ovaca glasao je protiv raspisivanja referenduma, a dio je bio suzdražan, a sve zbog toga što su prije toga saborski zastupnici većinom SDP-ovih i HDZ-ovih glasova odlučili da se referendumsko pitanje ne šalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti

Nije to bio nikakav udar na SDP prema tome ne bi trebalo biti poteškoća u radu koalicijske Vlade, svatko odgovara za svoju poziciju, poručio je danas HNS-ov Jozo Radoš nakon što su zastupnici njegove stranke glasali drugačije od njihovih koalicijskih partnera o odluci o raspisivanju referenduma. Naime, dio HNS-ovaca glasao je protiv raspisivanja referenduma, a dio je bio suzdražan, a sve zbog toga što su prije toga saborski zastupnici većinom SDP-ovih i HDZ-ovih glasova odlučili da se referendumsko pitanje ne šalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

- Razlike su se u tom smislu pojavile unutar koalicije još u vrijeme konzultacija, ali to pitanje ne ugrožava funkcioniranje Vlade, prema tome smatram da nema nikakvih poteškoća u funkcioniranju koalicije. Očito se nismo uspjeli uskladiti – komentirao je predsjednik Kluba HNS-a Jozo Radoš dodavši kako se kod pitanja raspitivanja referenduma otvaraju tri vrlo važna pitanja - pravu građana da na referendumu odlučuju o Ustavu i o drugim stvarima, o pravu manjina te o samom Ustavu.

- Nismo stvorili uvjete da tri tako ozbiljne i velike teme sređujemo na pravi način. Postoje ozbiljne sumnje da se ovim prijedlogom referendumskog pitanja ugrožavaju prava manjina, a svaka demokratska država mora o tome voditi posebnu brigu. Nemamo stav o tome. Sabor je de facto donio odluku da je to pitanje ustavno bez prethodne rasprave koja bi bila kvalificirana s podlogama, stručnim mišljenjima, prema tome u takvim okolnostima HNS nije mogao biti za. HNS nije želio prihvatiti tu odgovornost jer se radi o ova tri najviša pitanja vrijednosti demokratskog društva – objasnio je Radoš.

Na pitanje zna li on zašto se njihovi koalicijski partneri SDP ne žele obratiti Ustavnom sudu, s obzirom da to nikada nitko iz SDP-a nije jasno objasnio, Radoš je rekao da su to odnosi koji očito nisu definirali nadležnosti parlamentarne većine odnosno Sabora, Vlade koja zasjeda temeljem volje Sabora i Ustavnog suda.

- Ta pitanja nadležnosti se moraju apsolutno riješiti. Ne može biti pitanje hoću li ja komunicirati s nekim ili neću, nego moraju postojati jasna pravila kada ta najviša tijela, a među njima je i Ustavni sud, moraju komunicirati – tvrdi Radoš te dodaje da je dio donesenih odluka unutar koalicije, donesen protivno njihovoj volji.

- Naš prijedlog kojega smo podržali, iako ga nismo uputili jer je već bio u proceduri, je da se traži mišljenje Ustavnog suda i on nije prihvaćen. Jednako tako nije bilo ideja i prihvaćeni su amandmani HDZ-a bez konzultacija sa HNS-om i uz naše suzdržano stajalište, prema tome, to su odnosi koji od prije nisu bili do kraja usklađeni – zaključio je Radoš. SDP-ovci su, kako neslužbeno kažu, jako iznenađeni ovakvom odlukom svojih koalicijskih partnera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?