Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neoporezivo

Milanović važe: Za veće mirovine 10 milijuna mjesečno?

12.07.2013., Zagreb - Raspravom o zeljeznicama Hrvatski sabor nastavio je redovitu sjednicu. Silvano Hrelja.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.09.2014.
u 12:51

Čim je Vlada najavila da će neoporezivi dio plaće povećati za 400 kuna, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja poslao je premijeru Zoranu Milanoviću pismo (dan poslije pismo je i objavio) – predlaže da se za 400 kuna povisi i neoporezivi dio mirovine – sa 3400 na 3800 kuna...

Čim je Vlada najavila da će neoporezivi dio plaće povećati za 400 kuna, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja poslao je premijeru Zoranu Milanoviću pismo (dan poslije pismo je i objavio) – predlaže da se za 400 kuna povisi i neoporezivi dio mirovine – sa 3400 na 3800 kuna. Hrelja je izračunao da bi tom mjerom državni proračun na godišnjoj razini bio oštećen za, njemu prihvatljivih, 124 milijuna kuna te kako bi se time mirovine za 75.000 umirovljenika povećale u prosjeku za 167 kuna mjesečno.

– Razgovarali smo s Ministarstvom financija, nakon čega je naše izračune potvrdio i Zavod za mirovinsko – rekao nam je Hrelja. Kaže kako čeka da ga primi premijer i priopći mu odluku.

Doznajemo da Milanović i ministar financija Boris Lalovac još nisu donijeli konačnu odluku, ali kako Hreljin prijedlog ozbiljno razmatraju.

– Bude li prijedlog HSU-a prihvaćen, to će ići u Sabor s izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Dakle, usvojimo li prijedlog, on će na snagu stupiti već 1. studenoga – poručuju neslužbeno iz Vlade.

Prošlog je tjedna Vlada na doradu vratila HSU-u i prijedlog izmjene Zakona o HRT-u kojim bi oko 315.000 građana nižeg prihodovnog cenzusa mjesečnu televizijsku pristojbu plaćalo 40 umjesto 80 kuna. Vlada je iznijela nekoliko primjedbi, među ostalim tvrdi da HSU nije izračunao koliko bi time izgubio HRT pa time posredno i državni proračun.

– Neću pisati novi prijedlog zakona. Naš prijedlog već je poslan u saborsku proceduru, uvršten je na dnevni red i uskoro ćemo ga prezentirati na odborima. Smatramo da je najbolje o svim tim primjedbama raspraviti u Saboru i najbolje sugestije ugraditi u konačni prijedlog zakona. Važno je samo da siromašniji ne plaćaju TV pretplatu isto kao i bogatiji – zaključio je Hrelja.

>>HSU ne želi ugroziti Hrvatsku televiziju, ali jeftinija pristojba puno bi značila u krizi

>>Hrelja pismeno zatražio od Milanovića povećanje neoporezivog dijela mirovine

Komentara 4

BU
bubimima
13:54 16.09.2014.

Ovakve mjere (manja TV pretplata, oprost dugova, nepravedni porezi....), samo govore kakvo nam je društvo. Sve više sirotinje. A tim mjerama se to neće riješiti, već će se samo pojaviti dodatne aberacije u društvu. Bit će još više sirotinje i sve manje motivacije za pošteni rad. Očito je da se potiče prosjačenje, muljaža i lopovluk, a destimulira štedljivost i poštenje.

DU
Deleted user
13:38 16.09.2014.

strpite se, dok se otvori 85.000 radnih mjesta biće para za mirovine

VE
verakruz
16:44 16.09.2014.

Ma kakvi umirovljenici, treba spašavati i davati Paviću, Kalemu, Štroku, Vrhovcu, bankama, pomagati Srbiji kad je kod nas sve pod vodom, davati saborsku plaću kriminalcima Merzelici i Sabi, ugasiti Imunološki, prodati Criatia osiguranje, HPB, Končara, dati HAC na poklon, uhljebiti se u HEP, Janaf, Đuru Đakovića....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije