Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.03.2015. u 12:00

IPO je zahtjevan proces u koji se ne može ići ni preko noći ni preko koljena

Prodaja državne imovine građanima u izbornoj godini već je viđena ideja koju je na politički pladanj stavio Ivo Sanader prodavši građanima za 1690 kuna dionicu Ine pred izbore 2007.

Pomno pripreman scenarij IPO Ine dogodio se u vrijeme kada su se na ulici prepričavale anegdote "dečki" s tržišta kapitala o njihovim enormnim prekonoćnim zaradama na dionicama, tržište je raslo, novca je bilo u izobilju, gospodarski rast se ustalio. Sanader je još jednom poentirao na IPO-u ponudivši građanima infrastrukturni T-HT. Bilo je to u 2008. kada je država ostvarila suficit i smanjila državni dug.

Premijer Zoran Milanović izgleda pokušava napraviti isto. Očajnički pokušaj zadržavanja kontrole nad javnim financijama guranje je građana u priču o privatizaciji HAC-a i HEP-a. Ali niti je HEP Ina niti je HAC sličan T-HT-u i ti su pokušaji izlaska pred građane unaprijed osuđeni na propast. Za početak Milanović nije pripremio nijednu ni drugu tvrtku za proces tako zahtjevan kao što je inicijalna javna ponuda. Za HAC nije odabran ni konzultant, nije određeno ni što bi se točno prodavalo, a kamoli napravljeno dubinsko snimanje, što je proces koji traje najmanje šest mjeseci. Ti mjeseci ističu taman pred izbore, a obzirom na to da projekt nudi vlada na odlasku nakon brojnih financijskih promašaja, građani će se bez obzira na moguću naivnost dobro promisliti hoće li podići svoju štednju i uložiti u upitan projekt.

Isto tako, iako neki stručnjaci polemiziraju s mogućom cijenom HEP-ove dionice, koja je neodoljivo slična Ininoj, činjenice govore da je ono što mi zovemo HEP-om grupa od 14 poduzeća i da Vlada ne zna koje bi dijelove tih tvrtki uopće htjela prodati pa je za pripremu tog IPO-a potrebno barem dvije godine. Inicijalne javne ponude zahtjevan su proces u kojem je nužan transparentan prikaz svih rizika investitorima pa, iako ih je tržište gladno, ponajviše zbog visoke likvidnosti i malih kamata na tržištu novca, u njega se ne može ići ni preko noći ni preko koljena, kako je to Milanović navikao. 

>> Vrdoljak protiv Milanovića? Ne podržava ideju o referendumu o bušenju Jadrana 

>> Tko može shvatiti kako su to Brkić i Josipović htjeli srušiti Milanovića

Komentara 4

PO
pozornik66
12:20 06.03.2015.

Ma on je totalno nesposoban

DU
Deleted user
07:14 08.03.2015.

Niti je hac kao INA niti je zoki pametan kao Ivo a ni Hrvati nisu baš toliko naivni.

Avatar deziderij
deziderij
13:33 06.03.2015.

Kakio bi piškio bi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije