Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo imenovanje

Milanović: Neću dopustiti ulazak politike u HGK

mile
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
16.11.2013.
u 15:55

Premijer je naglasio kako jedino gospodarski rast u slijedećoj godini može stvari početi okretati nabolje.

Imenovanje Sabine Škrtić, pomoćnice ministra Vrdoljaka privremenom čelnicom Hrvatske gospodarske komore, premijer Milanović ne smatra ulaskom politike u HGK. - Optužbe da je to ulazak politike je zabrinjavajuća. Neću dopustiti ulazak politike u HGK. No, očito je riječ o izlasku nepravilnosti iz HGK, koja je uređena zakonom, a njega protekle dvije godine nismo ni doticali i mijenjali, već smo igrali po pravilima dobre vjere. Ministar Vrdoljak nije imao drugog izbora kao privremeno rješenje - poručio je iz Čazme premijer Zoran Milanović gdje je prisustvovao županijskoj izbornoj konvenciji SDP-a u Čazmi.

Premijer se osvrnuo i na godinu dana od oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. - Ante Gotovina u protekloj je godini pokazao visoku razinu društvene odgovornosti i suzdržanosti, izjavio je premijer koji nije želio odgovoriti bi li ga volio vidjeti u politici. Osvrnuo se i na uvođenje radne obveze liječnicima te izjavio kako je takva odluka Vlade zakonita i ustavna.  - Većina liječnika radi vrlo odgovorno, a iza njih se skriva manjina koja očekuje da bude plaćena za nerad. Neka malo pogledaju malo profesore koji su štrajkali pet dana jer je toliko njihov sindikat imao za isplatiti plaće. Ovo sve plaćaju hrvatski građani, rekao je premijer.

Upitan što očekuje od ovogodišnjeg obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovar odgovorio je:

 - Žao mi je ako nekoga vrijeđa uporaba jezika i pisma nacionalne manjine tamo gdje za to postoje uvjeti, ali mislim da smo taj pravac diskusije iscrpili, što ne znači da ne možemo razgovarati i dalje. U Vukovaru će biti i cijela hrvatska vlada, rekao je Milanović i dodao kako u Vukovaru ne očekuje incidente.

Najteže zdravstvu i znanosti

Podsjećajući ga da je jedan od vodećih problema visok javni dug, ali i njegov mogući rast u narednim godinama, novinari su premijera dočekali pitanjem jesu li za stanje neprestanih dubioza u resorima poput ministarstva zdravstva i znanosti i obrazovanja krivi ljudi koji ih vode, ili su oni sami po sebi problematični i teško ih je riješiti.

- Procedura prekomjernog deficita je ona koju i Europska komisija provodi. Javni dug je 60 posto. Dosta, ali puno manje nego u nekim drugim državama. No, bez gospodarskoga rasta svaki javni dug i deficit proračuna je visok i dugoročno neodrživ, kazao je premijer, nastavljajući da je ministrima ta dva resora najteže.

- Posebice zdravstvu i tu očekujem najviše, ali i imam najveću toleranciju zbog kompleksnosti i sporosti procesa jer se ne može samo „prerezati“ preko noći. Samo ove godine je zdravstvo sanirano s 3,3 milijarde kuna i za taj je iznos povećan deficit, kaže premijer, braneći ministre da su učinili puno.

Naglasio je da jedino gospodarski rast u slijedećoj godini može stvari početi okretati nabolje.

- To će se i dogoditi. Molim ljude za još malo strpljenja, Radimo posao na dva važna kolosijeka: na državi reda i pravila, gdje smo napravili dobar posao, no gospodarskoga rasta još nema pa ne mogu preuzimati zasluge već odgovornost, naveo je Milanović

>> 'HDZ stoji iza nereda u Vukovaru i referenduma'

Komentara 28

Avatar deana.sonjic
deana.sonjic
13:20 16.11.2013.

Mislim da je posjet Milanovića i Co. totalno protokolarne prirode. Njih ionako nitko ne doživljava kao patriote i za takve nitko u tom trenutku nema kamenje na programu, nego isključivo prijezir i naravno želju za obranom hrvatskog Vukovara.

GU
gummybear
13:27 16.11.2013.

Ne ide on iz srca nego zato što mora kao i većina ministara.

BA
Basilio.
14:58 16.11.2013.

Ako sami niste dogovorili ili namjestili incidente, sigurno ih neće biti ! Tim više što u Republici Hrvatkoj nigdje i nikada ne postoje uvjeti za upotrebu pisma i jezika jedne određene nacionalne manjine. Nigdje i nikad !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije