Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LINIĆA IZBACUJU

Otkrivamo što su SDP-ovci govorili na sjednici Predsjedništva

sdp sjednica
Foto: Pixsell
1/6
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
05.06.2014.
u 08:02

Bivši ministar imao je podršku tek četiri člana Predsjedništva, Glavni odbor mora potvrditi izbacivanje

Predsjedništvo SDP-a jučer je, na prijedlog šefa stranke i premijera Zorana Milanovića, izglasalo izbacivanje Slavka Linića iz stranke. Od šesnaest članova protiv su bila samo četvorica: šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić, ministar zdravlja Rajko Ostojić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Linić je pao šutke. Više sudionika sastanka reklo nam je kako rasprave gotovo da i nije bilo. Milanović je bez posebnog obrazlaganja predložio da se izbriše Linićevo članstvo u SDP-u rekavši da ovaj to zaslužuje. Pritom je nazočnima stavio do znanja da ima većinu za provođenje te odluke.

Za Milanovića gotovo

– Evo vidite što se dogodilo. To je za mene završeno. Vidim da su neki protiv pa da sada čujemo  započeo je Milanović sjednicu Predsjedništva. Premda je svatko mogao reći što misli o tome, progovorili su samo oni koji su bili protiv te odluke.

Prvi se javio Komadina koji je, doznajemo, ponavljao rečenice što ih i inače zadnjih dana izgovara pred novinarima, a čija je suština da on ne može biti za Linićevo šutiranje iz SDP-a jer ga je primao u stranku.

Potom je riječ uzeo Davor Bernardić pozivajući na jedinstvo stranke.  Nikada nije dobro kada se netko izbacuje iz stranke. Ja sam protiv  prenio nam je Bernardićeve riječi jedan od članova Predsjedništva. Šef zagrebačkog SDP-a govorio je da se trebaju koncentrirati na parlamentarne izbore umjesto da im se stranka dijeli.

Tonino je bio naš najljeniji zastupnik u Saboru, a ja sam ga prošli put stavio na prvo mjesto. I dobio je jedva 50 posto glasova

Milanović o Piculi

Među rijetkim govornicima bio je Mirando Mrsić, kojega se ne može svrstati ni u koji klan u SDP-u, pa tako ni u frakciju protiv Milanovića, rekavši da misli kako Linićevo izbacivanje nije dobro za SDP i da je umjesto toga trebalo skupiti glave. – Ovo nije vrijeme za izbacivanje bilo koga. Ja sam protiv  rekao je Mrsić.

Nešto je rječitiji bio Rajko Ostojić. – Ja sam protiv i pozivam sve na optimizam sjećanja. S jedne strane izgubili smo troje izbore zaredom, a 2011. smo dobili više mandata nego ikada. Moramo vratiti optimizam i zajedništvo u stranku. Osobno poznajem Linića dvadeset godina i on je uvijek bio gromobran SDP-a. Otkad su ga zvali Slavko Stečajko, preko oporbe do Riječkih tržnica  – prepričao nam je Ostojićev nastup jedan od sugovornika. Kaže da je ministar zdravlja ipak bio najupečatljiviji kada je rekao da Linića ne bi trebalo izbacivati iz SDP-a prije nego se provjere svi njegovi navodi i ne raščiste sve optužbe što ih je iznio. Prema jednome od sudionika sastanka, u jednom je trenutku Ostojić imao čak i pomalo prijeteći ton prema Milanoviću, no vrlo brzo se povukao. Među onima koji su bili za Linićevo izbacivanje iz stranke javio se samo Gordan Maras koji je nedvosmisleno rekao da bi Linića trebalo izbaciti iz SDP-a. Na predsjedništvu, naime, nije bilo „klasičnog“ glasanja, nego su se izjasnili samo oni koji su protiv. Po nekima to nije formalni postupak izbacivanja, dok većina sugovornika tvrdi da tu nema prostora za osporavanje, nego da Glavni odbor još treba potvrditi odluku Predsjedništva.

Cijeli je slučaj trajao kratko

Slučaj Linić zapravo je kratko trajao i o njemu se raspravljalo svega pola sata. Milanović je, kažu, bio posebno slikovit.  Vidio sam da je netko negdje Slavka nazvao jednim od patrijarha SDP-a. A patrijarh je samo jedan. Ja to nisam. A ako nisam ja, nije nitko  zaključio je predsjednik SDP-a.

Neki su članovi Predsjedništva bili rječitiji izvan prostorija stranke u izjavama novinarima. Tako je Komadina rekao da će se na sljedećim izborima za predsjednika SDP-a kandidirati za šefa stranke. Na pitanje hoće li čekati dvije godine ili će to biti prije odvratio je kako je „subota novi dan“ aludirajući na Glavni odbor SDP-a koji teoretski može smijeniti predsjednika stranke.

Željko Jovanović novinarima je rekao samo da je Predsjedništvo donijelo formalnu odluku o izbacivanju Linića i da će takva odluka biti na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora u subotu.

Oglasio se i Vojko Obersnel, predsjednik Gradske organizacije SDP-a u Rijeci.

Očito nije bilo volje, a ni snage za razgovor. Sigurno je samo da svatko snosi posljedice svojih poteza, prije ili poslije pa i članovi Predsjedništva čije se odluke kao član SDP-a sramim  rekao je.

Prema Statutu SDP-a, Predsjedništvo može isključiti svog člana iz stranke ako ocijeni da njegovo djelovanje šteti ugledu SDP-a. Tu odluku mora potvrditi Glavni odbor na prvoj sljedećoj sjednici. Statut kaže da Glavni odbor odluke donosi većinom glasova (samo u slučaju prijevremenih izbora za predsjednika potrebne su dvije trećine glasova). Oko izbacivanja člana iz stranke odluka Glavnog odbora je konačna.

Komentara 112

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
08:06 05.06.2014.

Na trenutak sam pomislio da čitam neki članak iz Sjeverne Koreje, a to u stvari članak sa sjednice Predsjedništva SDP-a. Ajde laknulo mi je nigdje se ne spominju likvidacije.

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
08:20 05.06.2014.

Novinari kada ćete pokrenuti i istražiti pitanje nekretnina bivšeg SKH koje je SDP prisvojio i koristi ih i prodaje kao svoje!?

AM
ameris
08:20 05.06.2014.

kada štakorima ponestane hrane a ne mogu izaći iz svog okruženja, počinju ubijati pojedince ,pa još jednog,pa još jednog..i na kraju ostane jedan jedini koji ugine od pretilnosti ili gladi.No bori se toliko protiv neumitne smrti da pojede prvo svoj rep,pa noge, i na kraju razdere svoju utrobu,posiše svoju krv i narcisoidno ugine kao p o b j e d n i k !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije