Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanci predviđaju

Meteorolozi: 2016. mogla bi biti najtoplija godina dosad

vrijeme
Foto: ABACA/PIXSELL
18.12.2015.
u 07:15

Ostvari li se to, bio bi to niz od tri uzastopne najtoplije godine jer 2015. prosječna je globalna temperatura premašila rekord 2014.

Nadolazeća 2016. godina bit će najtoplija dosad ili barem jednako vruća kao 2015. pa, ako se to ostvari, bio bi to niz od uzastopno tri najtoplije godine!

Britanska meteorološka služba (UK Met Office) predviđa rast prosječne globalne temperature i u sljedećoj godini, nakon što je 2015. već premašila prethodni rekord iz 2014. godine, prenosi The Guardian.

Prognoza dolazi samo pet dana nakon povijesnog sporazuma protiv globalnog zagrijavanja u Parizu, na kojem se 195 zemalja svijeta na summitu Ujedinjenih naroda složilo oko održanja porasta globalne temperature ispod dva Celzijeva stupnja, s ambicijom da rast temperature ograniče na 1,5 stupanj.

Što utječe na vrijeme

Met Office prognozira rast globalne prosječne temperature u 2016. godini za 1,14 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijske temperature pokazujući koliki će izazov biti sporazumom zadano ograničenje na 1,5 stupnjeva. Štoviše, navode kako je svega pet posto šanse da će globalna prosječna temperatura 2016. biti niža od prosječne ove godine.

Većinom je krivac globalno zagrijavanje, no šlag na torti svakako je El Niño, topla struja na površini oceana koja se javlja svakih nekoliko godina u vrijeme Božića. U vrijeme El Niña temperatura površine mora povećava se od 1 do 3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka, što izaziva cijeli niz procesa u oceanu i atmosferi te utječe na vrijeme.

Rast temperature zbog globalnog zagrijavanja u kombinaciji s prirodnim promjenama povećava šanse za ekstremne vremenske nepogode. Tako je u posljednje dvije godine došlo do toplinskih valova u Kini, Rusiji, Australiji, na Bliskom istoku i dijelovima Južne Amerike, a velikim dijelom prouzročio je nedavne poplave na sjeverozapadu Engleske.

– Prema mjerenjima Svjetske meteorološke organizacije, 2015. godina zasigurno će biti najtoplija dosad. Sve ovo što navodi Met Office projekcije su za 2016. godinu, međutim nije isključeno da se to neće dogoditi. Aktualni El Niño treći će po jačini u posljednjih pedeset godina i njegove su posljedice najjače u Americi, ali osjete se globalno – komentirao je predviđanja britanskih meteorologa dežurni sinoptičar u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Malo snijega

Vjerojatnost da će sljedeća godina biti u vrhu ljestvice toplih godina ipak je po svim pokazateljima zasad velika.

DHMZ ima vremensku prognozu do lipnja sljedeće godine i iz nje je vidljivo da će ta prva polovica godine definitivno biti toplija od prosjeka. Međutim, što će biti u drugoj polovici godine, tek treba vidjeti, a bez toga se ne može govoriti o prosjeku.

Prema sezonskoj prognozi Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, pred nama je još jedna, što se temperature tiče, najvjerojatnije iznadprosječno topla zima. To ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom.

– Prema posljednjim pokazateljima, nadolazeća zima bit će u prosjeku između jednog i dva stupnja toplija od prosjeka posljednjih trideset godina. To ne znači da neće biti hladnijih dana i tjedana u kojima može biti i snijega. Međutim, tih će hladnijih razdoblja biti manje nego onih toplijih – kažu u DHMZ-u. Obilnom i dugotrajnom snijegu ne treba se nadati, a kad ga bude, bit će to najvjerojatnije nekoliko dana u drugoj polovini siječnja. Malo je vjerojatno da će ta razdoblja hladnoće prouzročiti negativno odstupanje od prosječne srednje sezonske temperature zraka.

Trend blagog vremena nastavlja se i u proljeće, koje bi, prema sadašnjim pokazateljima, trebalo biti prosječno toplo.

>>Evo kakva nas zima očekuje

>>Stižu niže temperature! Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovog vikenda

Komentara 5

ZO
Zonasumraka4
07:35 18.12.2015.

Globalno zagrijavanje - čista izmišljotina velikih sila....,svaka godina vam je najtoplija, to su prirodni ciklusi koji se izmjenjuju i nemaju velike veze sa čovjekovim utjecajem...

Avatar @promatrač
@promatrač
11:53 18.12.2015.

Za Božić kavade i paprike u vlastitom vrtu. Super !

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:10 18.12.2015.

a možda bude i najhladnija... a možda bude prosječna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije