Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korčula

Meteorološki tsunami pogodio Vela Luku - pogledajte što je prouzročio!

Vela Luka tsunami
Foto: Darko Dragojević/Crometeo
1/12
25.06.2014.
u 12:52

Prvo dizanje mora bilo je naglo, a more se diglo oko metar i pol iznad uobičajene razine. Iako more nije prodrlo u kuće, stiglo je do mnogih objekata i ulaznih vrata, a stradalo je nekoliko brodica

Meteorološki tsunami (šćiga, seš) pogodio je Vela Luku na Korčuli u srijedu ujutro! Ova relativno rijetka meteorološka pojava naglo je počela oko 8,30, a trajala je s manjim ili većim intenzitetom gotovo do 11 sati, piše portal Crometeo kojem je njihov član Darko Dragojević dojavio što se dogodilo.

- Sve je počelo oko 8.30 sati. Prvo dizanje mora bilo je naglo, a more se diglo oko metar i pol iznad uobičajene razine. Iako more nije prodrlo u kuće, stiglo je do mnogih objekata i ulaznih vrata. Stradalo je nekoliko brodica, no šteta bi bila znatno veća da se ovo događalo tijekom noći. Ovako su ljudi mogli vidjeti i prepoznati što se događa, pa su brzo reagirali. Oscilacije plima i oseka bile su većeg i manjeg intenziteta i trajale su gotovo do 11 sati – rekao je Darko Dragojević.

Kod meteoroloških tsunamija u atmosferi postoje brze promjene u tlaku zraka na relativno malom podruju. Te su pojave najčešće za vrijeme prolaska fronte ili na rubu olujnih kumulonimbusa gdje je zrak toliko nestabilan da se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra.

>> U slučaju tsunamija, na Jadranu ne bi bilo vremena za evakuaciju

Komentara 6

ZE
zelenakrava
16:59 25.06.2014.

Koliko se sjećam baš u Veloj Luci ta pojava podizanja mora nije toliko rijetka.Čini mi se da je ovakvog intenziteta bila već dva puta u zadnjih pedesetak godina.Zbog klimatskih promjena vjerojatno će biti češća.

BO
bode
17:12 25.06.2014.

Di imas kuću? A di, prvi red do mora. Možda se neće time u dogledno vrime hvaliti?

CV
cvijece
06:13 26.06.2014.

Ova pojava je u Veneciji vrlo česta,kod nas u Omišu na pr. zabilježena je više puta a u Vela Luci je rijetka a ovaj puta se more diglo samo u zaljevu prema lječilištu Kalos na jednom malom dijelu uvale,dakle ništašta senzacionalno niti dramatično,nije poplavljeno ništa (čitati sa razumijevanjem).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije