Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
N.Čavlović Smiljanec

Merzel joj je bila uzor. Govorila je: To je menadžerica, tako treba voditi politiku!

Nada Čavlović-Smiljanec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.04.2014.
u 15:36

Kako su se ispreplele sudbine dviju moćnih SDP-ovki

Virovitičanka Nada Čavlović-Smiljanec našla se ovih dana u zacijelo najtežoj političkoj situaciji od dolaska na mjesto ravnateljice Porezne uprave, ako ne i u cijeloj svojoj političkoj karijeri. O niti visi njezin položaj šefice jedne od najjačih državnih institucija nakon što je, zbog upitne procjene sisačke Porezne uprave za kupljenju nekretninu u slučaju Merzel, i njezin rad došao pod povećalo političkih šefova. Konkretno, ministra Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića.

Premijer je poručio da povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno te da one koji to povjerenje ruše treba udaljiti iz sustava, pa se postavlja pitanje hoće li gubitak jedne od najjačih funkcija u državnim institucijama biti jedini ceh koji će platiti ravnateljica Nada Čavlović-Smiljanec dokaže li se da je u radu sisačkih poreznika bilo nepravilnosti i nezakonitosti i da je takav njihov rad štitio sam vrh Porezne uprave, konkretno ona sama. Smijene li Nadu Čavlović-Smiljanec zbog nepravilnosti i nezakonitosti u slučaju Merzel, ona će postati ironična žrtva vlastitih obećanja s kojima je na mjesto ravnateljice Porezne uprave i zamjenice ministra Slavka Linića postavljena početkom 2012. godine.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Naime, SDP-ova saborska zastupnica iz Virovitice i bivša županijska predsjednica SDP-a kao oporbena političarka prozivala je lokalnu HDZ-ovu vlast da novac građana troši netransparentno. Da predmeti godinama stoje u ladici jer politika ne dopušta dirati zaštićene pojedince dužnike. Da je previše politike u poreznim upravama. Upozoravala je na to da je nužno mijenjati sustav. Poručivala je da nema nedodirljivih i da su svi jednaki pred zakonom. Porezna uprava, tvrdila je, ne smije biti javna institucija u kojoj se predmeti rješavaju po krvnoj i prijateljskoj vezi, kumstvima i poznanstvima, a na štetu građana koji redovito podmiruju obveze i poštuju zakone.

Kazne kumicama

- Kad je imenovana na mjesto ravnateljice, vjerovali smo da će promijeniti situaciju. Godinama je radila u Poreznoj, 24 godine u struci, znala je što govori, zna materiju, probleme, zna sve greške i prednosti sustava – govore o Nadi Čavlović-Smiljanec danas u redovima njezine stranke u Virovitici.

Diplomirana pravnica svoje je radno iskustvo izbrusila upravo u Poreznoj upravi gdje je obavljala poslove šefice Odsjeka za nadzor, načelnice Odjela za opće i kadrovske poslove... Stručna, uporna, nepopustljiva, ponekad do granice agresivnosti, šefica jaka na riječima nije ispunila obećanja, razočarano kažu. Naplaćuju se kazne kumicama na placu, a milijunski dužnici prolaze bez sankcija. Sirotinja kopa po kontejnerima dok se otpisuju dugovi onima koji su ih bacili na ulicu.

– Ili nije dorasla izazovu ili ne smije raditi više. Zamjeramo joj manjak hrabrosti da riješi konkretne probleme – kaže njezin stranački kolega, bivša “desna ruka” iz Virovitice.

Kad su na takozvanom stupu srama, popisu poreznih dužnika, osvanuli domaći poduzetnici i njihov dug državi, koje su štitile bivše vlasti, Nadini stranački kolege očekivali su da će krenuti u njihovo procesuiranje, naplatu dugova, ovrhe. Prošle su gotovo dvije godine, situacija se nije promijenila.

Foto: Nikola Čutuk/pixsell, ilustracija

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

– Ima instrumente da mijenja situaciju, no to ne čini i to joj je velik minus, neoprostiv – stav je tog istog stranačkog kolege koji dijele i drugi članovi virovitičkog SDP-a. Percepcija građana je da do visokih funkcija aktualna ravnateljica Porezne uprave, a prema mnogima gotovo anonimna lokalna političarka, nije došla na temelju svog aktivnog političkog rada koliko spletom sretnih okolnosti.

SDP u Virovitici, kao i na županijskoj razini, još uvijek ne može stati uz bok HDZ-u. Kandidati koji se odjednom pojave za vrijeme izbora i predstavljaju potencijalne gradonačelnike ili župana slabo su poznati i u svom mjestu, a kamoli šire. Konferencije za novinare koje stranka organizira rijetke su. I sami članovi ističu da se rad stranke može nazvati anemičnim. U takvom okružju godinama je djelovala i Nada Čavlović-Smiljanec. Povremeno bi reagirala na poteze lokalne vlasti, branila interese poljoprivrednika, radnika, upozoravala na problem. Do dolaska na mjesto ravnateljice, HDZ u Virovitici nije ju shvaćao ozbiljno.

Pojam uspješne žene

Prag više na ljestvici popela se 2007. godine kada je kao kandidatkinja SDP-a iz IV. izborne jedinice dobila saborski mandat. Na tom mjestu bila je do kraja 2011. godine. Pobjedom SDP-a i koalicijskih partnera na parlamentarnim izborima iz saborske klupe dolazi na utjecajno mjesto šefice Porezne uprave na kojem je i danas.

Podijeljeni unutarstranačkim trzavicama i nezadovoljni načinom na koji njihovi predstavnici obavljaju povjerene im funkcije, dio lokalnih SDP-ovaca poručuje da se aktualna šefica Porezne uprave možda neće imati na što vratiti ako je smijene zbog propusta u slučaju Merzel.

Dio njih razmišlja da u bližoj budućnosti predloži i njezino iščlanjenje iz stranke, nakon smjene cjelokupnog vodstva kojim su nezadovoljni.

– Vrijeme je za nove ljude. Situacija u kojoj se Nada Čavlović-Smiljanec našla vrlo je znakovita – kaže nam jedan od njezinih dugogodišnjih kolega.

– Upravo je Marina Lovrić-Merzel bila osoba kojoj se divila i čiji je rad cijenila, a sada taj slučaj odlučuje o njenoj sudbini – dodaje.

Sisačko-moslavačku županicu lokalni je SDP prije sedam godina pozvao na konferenciju za novinare u Virovitici. Govorila je o gospodarskim rezultatima u Sisačko-moslavačkoj županiji i kritizirala način gradnje poduzetničkih zona u Virovitici. Županica je za Nadu Čavlović-Smiljanec bila pojam. Uspješna, svestrana žena koja postiže rezultate i od kojih stranka može puno naučiti.

– Više puta uzimala je baš nju za primjer. Govorila nam je da od nje učimo kako se pripremaju izbori, vodi javni nastup, kako se organizira rad u stranci. Marina Lovrić-Merzel, s kojom je bila bliska preko središnjice stranke, bila joj je pojam uspješne žene kojoj se divila – ističe naš sugovornik.

Virovitičani su često na gradskim ulicama viđali njezin službeni automobil koji joj je na raspolaganju. Iako nema vozačku dozvolu i radni tjedan provodi u Zagrebu, službeni automobil Porezne uprave iz Zagreba tjednima se viđao na prometnicama u Virovitici. Građani su tvrdili da ga koristi njezin suprug Dragomir Čavlović, koji radi kao domar u Područnom uredu Porezne uprave u Virovitici. On se prošle godine našao u još jednoj aferi. U lokalnom kafiću, prema napisima u medijima, pod utjecajem alkohola potukao se i ozlijedio glavu 30-godišnjem Virovitičaninu, za što nije stegovno odgovarao. Nakon javnih prozivki, automobil se rjeđe viđa.

Prva velika afera aktualne ravnateljice Porezne uprave podigla se nedugo nakon njezina imenovanja. Anonimnom predstavkom upućenom premijeru Zoranu Milanoviću autori potpisani kao “zabrinuti građani i stranački kolege” šeficu Porezne uprave prozvali su za licemjerje jer utjeruje tuđi dug, dok svoj dug u iznosu od 173.000 kuna, a koji je pod četiri ovrhe – ne plaća. Stvarni dug, o kojem se Nada Čavlović-Smiljanec odmah očitovala, bio je ipak niži.

U vezi s kartičnim poslovanjem, PBZ-Cardom i Zagrebačkom bankom – Mastercardom, s bankama se sporila na sudu zbog visokih kamatnih stopa koje nije priznavala, no dug je ipak podmirila. Bila je riječ o oko 111.000 kuna. Drugi dug, koji je također podmirila, a za koji je dobila dvije ovrhe, Slatinske banke i Privredne banke Bjelovar, odnosio se na obveze koje je imala kao jamac za kredit koji glavni dužnik nije plaćao na vrijeme. Kako je i taj dug platila, ministar Slavko Linić zaključio je da nema razloga za njezinu smjenu. Bilo je to samo dva mjeseca nakon što je postavljena na ovu važnu funkciju.

Komentara 56

KA
kafka
16:02 13.04.2014.

Jadna žena ako joj je Merzelica bola uzor. To govori o njoj i njenim vrijednostima prema kojima je i 'odabrala' svoj uzor. Takvi nikada nisu smjeli zauzeti iole značajnu funkciju u hrvatskom društvu. A tro je bilo moguće putem partiokracije kojom se postavljaju ljudi prema podobnosti pariji a ne prema osječaju za narod i poštivanju zakona i proklamiranog morala.

PA
parasa
15:44 13.04.2014.

Merzel joj je bila uzor. Govorila je: To je menadžerica, tako treba voditi politiku! .......... a mislila je: "tako treba krasti".

TM
Trt mrt smrt
15:55 13.04.2014.

E zato nam i je tako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije