Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabor

Mateša: Uložio bih i svoj novac u Sportsku televiziju, ali ne uz ovakav institucionalni mobing

Zlatko Mateša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.04.2014.
u 15:25

Vladine kritike izvješća HOO-a odbacio je i HDZ koji je sve to nazvao "političkom hajkom".

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša danas je u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o izvješću HOO-a iz 2012. godine poručio da je spreman odstupiti sa svoje dužnosti bude li to potrebno. Vlada je na ovo izvješće dala negativno mišljenje zbog uočenih nepravilnosti i nejasnoća oko financijskog poslovanja, posebice oko rada Sportske televizije, no Mateša te je kritike odbacio tvrdnjom da je HOO većinu ciljeva za tu godinu ostvario te naglasio da je to bila jedna od najuspješnijih godina hrvatskog sporta. Čitav niz kontrola nadzire rad Hrvatskog olimpijskog odbora, dodao je, a nitko nije našao nijedan slučaj nezakonitog trošenja proračunskog novca.

Podsjetio je da od 2003. godine HOO pokušava pokrenuti Sportsku televiziju zbog promicanja tzv. malih i medijski zanemarenih sportova. Kako ne bi ni jedna kuna novca namijenjenog sportašima bila potrošena na financiranje programa Sportske televizije, to se financira uz pomoć poslovnih banaka.

- Takvi projekti ne mogu biti pozitivni ili isplativi u manje od pet, šest godina. U ovom slučaju to je trebala biti 2016. godina. Kao što znate, na žalost ni jedna komercijalna televizija danas u Hrvatskoj nikada nije bila profitabilna. Emitiramo s velikim problemima, ali ta televizija radi preko 8000 sati sportskog programa godišnje. Za usporedbu, HRT radi oko tisuću sati sportskog programa godišnje. Za to smo putem dogovorenih kredita imali zaduženje od 35 milijuna kuna za sve tri godine emitiranja, a to je manje nego što godišnje potroši sportska redakcija HRT-a – objasnio je Mateša zastupnicima te dodao da je Hrvatskoj itekako potreban specijalizirani nacionalni sportski kanal na kojem će se moći pratiti "mali" sportovi.

- Promislimo trebamo li vidjeti tae-kwon-do prvenstva, judo, trebamo li vidjeti domaća prvenstva ili ćemo samo gledati Messija i neke druge svjetske zvijezde, za račun svih Hrvata koji plaćaju pretplatu – pitao je Mateša.

Vladine kritike izvješća HOO-a odbacio je i HDZ koji je sve to nazvao "političkom hajkom".

- Primjenjuju li ista pravila i kriterije za sebe, prije svega što se tiče Zakona o fiskalnoj odgovornosti – zanimalo je Ivana Šukera.

- Slušajući o brojnim sportskim uspjesima, svim aktivnostima, svemu onome što piše u ovom izvješću, pa i financijskim učincima, imam osjećaj da jedna stranka, posebno ću navesti SDP, pokušava putem nekakvih nedozvoljenih aktivnosti preuzme vodstvo u krovnoj organizaciji hrvatskog sporta – primijetio je HDZ-ov Josip Borić koji je kritizirao i što ministar sporta Željko Jovanović nije došao objasniti negativno mišljenje Vlade.

- Da je Olimpijski odbor radio protuzakonito i gospodin Mateša, on danas ne bi sigurno sjedio ovdje nego nego bi sjedio negdje gdje ne bi bio dostupan javnosti - dodao je HDSSB-ov Krešimir Bubalo.

SDP-ov Saša Đujić je rekao da će po nekim proračunima gubici Sportske televizije do 2016. godine iznositi preko 100 milijuna kuna, pa ga je zanimalo tko će te gubitke financirati.

- Hoće li se to sanirati iz državnog proračuna – pitao je Đujić, a Mateša mu je odgovorio da je HOO za kredite jamčio vlastitim sredstvima, što znači da ne može davati državna jamstva niti može na bilo koji način obvezivati državnu riznicu za bilo kakav povrat sredstava.

- Problem je što se nama osporava korištenje vlastitih sredstava za financiranje našeg vlastitog projekta, što mislim da je stvarno bez presedana i moram reći da je predsjednik Europskih olimpijskih odbora u studenom uputio pismo našem premijeru da je HOO kao i svaki drugi olimpijski odbor u svijetu autonoman u trošenju svojih vlastitih sredstava – odgovorio je Mateša te dodao ne može televizija u tri godine biti profitabilna jednako kao što ne bi ni kafić bio da ga otvore.

Saša Đujić dodao je da je sportska inspekcija svoje nalaze u HOO-u uputila Državnom odvjetništvu RH.

- To znači da je u tim nalazima nađeno nešto protuzakonito. Pa nisu poslali DORH-u da im da pohvalnicu za dobar rad – komentirao je Đujić gubitke Sportske televizije.

Pitao je Đujić Matešu i bi li sa svojim suradnicima krenuo u privatni projekt Sportske televizije i dao osobna jamstva kad toliko čvrsto stoji iza tog projekta.

- Što se mene tiče da, bi, ja bih to napravio, uložio bih svoj novac ali ne uz ovakav institucionalni mobing koji postoji oko tog projekta zbog nekih interesnih skupina – zaključio je Mateša.

>> HOO dao za pravo Antunu Vrdoljaku da se sprda s Primorcem

Komentara 6

UR
uragan
17:05 09.04.2014.

Mateša jesi skupio četrdesetak milja do sada, jesi li ušparao?

KA
kafka
20:06 09.04.2014.

Dobra ideja. Odakle mu novac? Porezna na provjeru molim.

LO
lokun
16:26 09.04.2014.

Zlatko tebi bar novac nije problem uloži i riješi problem, riješi se Đujića, Jovanovića, Grćića i ostalih hrvatoljupca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije