Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preferencijalno glasovanje

Martinčević predlaže da se zastupnici u Sabor biraju po istom principu kao zastupnici za EU parlament

natalija martinčević
Foto: Marko Jurinec/PIXSEL
23.07.2014.
u 13:03

- Do izbora ima godina i pol i vjerujem da se u sljedećih šest mjeseci to može promijeniti– kaže Martinčević koja je pozvala je predsjednika Sabora Josipa Leku da na vrh dnevnog reda jesenske sjednice stavi njen prijedlog izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Natalija Martinčević, nezavisna zastupnica i predstavnica buduće stranke Radimira Čačića pozvala je predsjednika Sabora Josipa Leku da na vrh dnevnog reda jesenske sjednice stavi njen prijedlog izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Ona predlaže da se zastupnici biraju po istom principu kao zastupnici za Europski parlament, dakle preferencijalnim glasovanjem s pragom od deset posto.

- Do izbora ima godina i pol i vjerujem da se u sljedećih šest mjeseci to može promijeniti, budući se u izbornoj godini izborno zakonodavstvo ne može mijenjati – kaže Martinčević koja predsjedniku Sabora zamjera što njen prijedlog nije uvrstio u dnevni red još u lipnju kada ga je uputila u proceduru. Kaže da su posljednji europski izbori pokazali da građani žele i podržavaju preferencijalno glasovanje, a takav način izbora bi, uvjerena je, zastupnike natjerao da imaju obvezu raditi kvalitetnije.

- Želimo postaviti politiku koja mjeri disciplinu jer se u politici prate rezultati – tvrdi Martinčević te dodaje kako smatra da se dvije najveće stranke ne žele angažirati oko promjena izbornog zakonodavstva jer na taj način predsjednici stranaka ipak gube apsolutnu moć kadroviranja.

Dodala je i kako se reformisti protive referendumu na ovu temu.

- Smatramo da građani ne trebaju to plaćati 50 milijuna kuna, za to nisu potrebne izmjene Ustava već samo ovog zakona – pojašnjava Martinčević te dodaje kako ne bi željela niti da cijela stvar propadne budući se svi zalažu za promjenu cijelog izbornog zakonodavstva, što poznavajući naše prilike, obično zna potrajati. Zato je, zaključuje, dovoljno izmijeniti samo ovaj jedan zakon.

>> Sudionici okruglog stola u Saboru: Izmjene izbornog zakonodavstva su neophodne

Komentara 10

Avatar Django
Django
14:40 23.07.2014.

Ali to još nije sve! Trebalo bi uvesti i institut potvrde na, recimo, polovini mandata. Pa ako netko dvije godine nije radio ništa ili ako je radio protivno volji birača neka se makne iz Sabora. A ne da mu se dadnu pune četiri godine da uništava državu vičući pri tom da ima izborni legitimitet - kao što je to sada slučaj.

SC
sc0rpion
13:57 23.07.2014.

taj nacin biranja bi bio posten a svaki posten prijedlog ne prolazi , to ne odgovara pojedincima koji nisu popularni u narodu

DA
dado38
13:57 23.07.2014.

Predsjednik Sabora Leko podržava inicijativu Gonga na istu temu a prijedlog gđe.Martinčević nije uvrstio u dnevni red. Ha ha ha, totalno neozbiljno !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije