Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Puljak, Pametno:

Kopiranje dijelova našeg programa, naših reformi, bez potrebnih znanja, neće ići

02.11.2015., Zagreb - Okrugli stol pod nazivom: Digitalna ekonomija i ICT - pokretaci razvoja hrvatskog gospodarstva odrzan je u HUP-u. Marijana Puljak.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.11.2015.
u 10:36

'Ne smatram dobrim olako razbacivanje riječju reforma', kaže šefica stranke Pametno čiji je program ocijenjen kao dobar i razrađen

Marijana Puljak i njezina stranka Pametno na izbore su izašle samostalno i ostale bez saborskih mandata iako je njihov program, po mišljenju mnogih stručnjaka, najcjelovitiji, s ugrađenim mehanizmima za provođenje. U zadnji tren odustali su od zajedničkog izlaska na listi Mosta, ali M. Puljak sa zanimanjem prati aktualne događaje.

Je li po vašem mišljenju moguća velika vlada kakvu predlaže Most?

Moguća je jedino vlada stručnjaka, za koju nije bitan broj članova ni stranačke iskaznice. Od početka se zalažemo za takvu vladu i ističemo da politika samo treba nadzirati, ne i upravljati. Tome služi parlament, a ne vlada.

S Plitvica su poslali poruku da su za reformsku vladu. Kakva bi po vama to vlada trebala biti, vlada stručnjaka ili političara ili kombinacija?

Vlada stručnjaka s jasnom političkom podrškom. Pritom, naravno, mislim na nove ljude sa znanjem, iskustvom i integritetom, koji nisu bili na vlasti i nisu već sudjelovali u lošem vođenju zemlje.

Mislite li da su reforme koje predlaže Most provedive?

U programu smo ponudili čak 18 reformi za spas Hrvatske. Neke od njih spominju i druge stranke, a neke su ih počele spominjati tek nakon izbora. Ono što ne smatram dobrim jest olako razbacivanje riječju reforma. Za provođenje reformi treba jasan i konkretan plan. Ljudima treba i jasno reći da nema lakih rješenja i da ćemo tek dugim i teškim radom nešto postići. A o tome nitko ne govori.

S obzirom na to da je vaš program ocijenjen kao dobar i razrađen, mislite li da je moguće da ga reformska vlada provede?

Taj je program jedini realan i bili bismo sretni da ga netko provede. Nismo ga radili za sebe, već za Hrvatsku. No, na žalost, kopiranje samih dijelova programa, bez potrebnih znanja za provođenje programa – neće ići. Također je jako bitno provesti cijeli program, a ne samo neke dijelove.

Je li se Most nakon izbora dobro postavio ili je trebao odabrati stranu?

Možemo samo reći kako bismo mi nešto napravili. Trebamo vladu bez strana, samo s najboljim stručnjacima, koji bi proveli mjere koje se moraju provesti. To je sada jedini izbor. Stranačke politike ostavimo u Saboru.

Mislite li da trebamo ići na nove izbore?

Tjeranje ljudi na nove izbore nije dobro i moguć je manji odaziv, osjećaj bespomoćnosti... To je zadnje rješenje. S druge strane, ako se ne nađe pametno i stručno rješenje i opet se budu birali samo interesi pojedinaca i stranaka – puno je skuplje još jedno takvo vođenje zemlje od novih izbora.

Je li vas obeshrabrio izborni poraz? 

Naš je rezultat itekakav uspjeh. Od nove stranke koja je mjesec dana prije izbor, predstavila svoj program narasli smo na ozbiljnu opciju, koju se cijeni, poštuje, pita za mišljenje..., što je i bio naš cilj. Izbori su pokazali da građani itekako traže nove ljude i politike, a mi smo najozbiljniji izbor i to ćemo i dokazati već na idućim lokalnim izborima.

Dakle, upravo suprotno, puni smo elana i ideja i već radimo na njihovoj realizaciji.

>>Marijana Puljak: Još ćete čuti za stranku Pametno, nismo tu zbog jednih izbora

>>Za razliku od Mosta, mi nećemo u koaliciju s potrošenim političarima

Komentara 20

DU
Deleted user
12:07 17.11.2015.

Naši mediji su tri godine tražili program od HDZ-a a da ih nije zanimalo da li Kukuriku provodi famozni plan 21 i da li ima drugi plan kad je ovaj prethodni pao u vodu. Ni danas nikog ne zanima poo kojem to programu bi SDP dalje vodio državu. Nevjerojatno je da imamo toliko poltronsko novinarstvo a ako bi koji novinar i napisao nešto onda je ignoriran od takvih medija.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
11:33 17.11.2015.

Kako može narod biti tako bedast i ovako "spametnu" nije izabrao u Sabor? Ne mogu da vjerujem.

NE
neki
12:01 17.11.2015.

Trebala bi paziti koga pripušta u stranku. Ostavite CV-e, provjerite ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije