Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijan Gubina:

'U ratu sam kao dijete bio rob i skupljao beživotna tijela'

'27.06.2012., Zagreb - Marijan Gubina, autor knjige 260 dana.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL '
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/5
16.11.2014.
u 15:41

Prisjetio se svog djetinstva i zarobljeništva, koje je trajalo 260 dana, piše HRT. Napisao je i istoimenu knjigu...

Gost emisije HRT-a 'Nedjeljom u dva' bio je Marijan Gubina. Kao dijete, Marijan je proveo 260 dana u zarobljeništvu u selu blizu Vukovara.

Prisjetio se svog djetinstva i zarobljeništva, koje je trajalo 260 dana, piše HRT. Napisao je i istoimenu knjigu. - Ujutro oko 4 sata počeo je napad na policijsku postaju u Dalju i na našu kuću u novom Dalju. U tom trenutku nisam razumio što se događa.. Provalili su u našu kuću, počeli mlatiti oca i majku. Ljudi su izgledali poprilično ružno, upečatljiva mi je bila izjava danas osuđenog ratnog zločinca mom ocu: Čaruga, rekao sam ti da će doći naših pet minuta. I tu je krenula naša tragedija, ispričao je Gubina o svojim stradanjima od prije 23 godine, kada je bio dječak.

- Mene su prvo smjestili u neku šupu sa životinjama, a potom su nas ubacili u, kako sam je ja zvao, betonsku kocku, u neljudske uvjete gdje su svi obavljali nuždu u jednu kantu, rekao je Marijan.

Kasnije su on i otac dodijeljeni kao privatni robovi srpskim obiteljima, a skupljao je i tijela koja su onda agresori palili. Pretukli su ga i bio je gotovo klinički mrtav. Netko ga je odveo u dom zdravlja, a kada je liječnica shvatila da je Hrvat rekla je da ne može liječiti ustašu. Najstariju sestru silovali su pred očima cijele obitelji. Gubina danas ima suprugu i djecu, a ne može ni zamisliti da ne može zaštiti svoje dijete.

>>Marijan Gubina: Mojih 260 dana u logoru

Komentara 146

IV
ivanovicivana51
16:10 16.11.2014.

Ovaj čovjek je vrijedan poštovanja, naklon do poda!Dostojanstven, a preživio je pakao na zemlji!

RI
Risnjak
15:57 16.11.2014.

Koja brutalna sudbina tog covjeka, nevjerovatno.... naklon do poda, svaka cast ! Bio sam najezen 60 minuta... zelim mu sve najbolje !

HE
hellen3353
15:58 16.11.2014.

Puno nas je djetinjstvo prezivjelo u ratu. To nije tako moralo biti, puno dusica diljem lijepe nase su tuzne jer im fali djetinjstvo koje su drugi oteli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije