Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mandatara dopao novčić iz pogače

Orešković: Uvjeren sam da će ćirilica doći do Vukovara

badnjak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
06.01.2016.
u 13:30

Gost koji u svom dijelu česnice pronađe novčić cijele će godine, kaže predaja, imati zdravlja i sreće

Mandatar Tihomir Orešković bio je na domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Badnjaka, zajedno s ostalim uzvanicima iz hrvatskog državnog vrha. 

– Čuli smo prekrasne govore, i ja sam na jedan način bio tu manjina, odrastao sam u mjestu gdje je bilo i drugih predstavnika naših manjina, i uvjeren sam da i manjine u Hrvatskoj dodaju bogatstvo ovoj zemlji – izjavio je Orešković, koji je komentirao i pitanje ćirilice u Vukovaru

– Uvjeren sam da će ćirilica doći do Vukovara. Osobno sam bio u Vukovaru, imao sam priliku osjetiti to, ćirilica će doći, ali u svoje vrijeme. Rane su svježe i vrijeme treba učiniti svoje – rekao je Orešković.

Nakon službenog dijela proslave pravoslavnog Božića mandatar Orešković rekao je novinarima kako još nije razgovarao s pripadnicima nacionalnih manjina, ali da je dogovorio razgovor s Miloradom Pupovcem nakon blagdana.

Orešković je rekao kako ne može komentirati indicije glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje da je po nalogu ministra policije Ranka Ostojića praćen Božo Petrov jer o tome nema nikakve informacije.

Na pitanje oko postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, mandartar je rekao kako su manjine bogatstvo ove zemlje i ponovio svoj stav da će se pitanje ćirilice riješiti u svoje vrijeme, kako vjeruje da će ćirilica u Vukovar doći isto kao što su i talijanske ploče doše u Istru.

Prioritet je formiranje nove vlade, a nakon toga bit će poznati i prvi potezi i prve reforme njegove vlade, rekao je Orešković i napomenuo je da mu je prioritet smanjiti hrvatski javni dug kako bismo poboljšali rejting i kako bi poslali poruku da su tu da rade za narod.

Miro Kovač, izaslanik HDZ-ovog predsjednika Tomislava Karamarka, rekao je kako su manjine dio društva i da će svi zajedno raditi na tome da Hrvatskoj bude bolje.

Izbjegao je odgovor na pitanje koji je njegov i HDZ-ov stav o ćiriličnim pločama u Vukovaru mada su ga novinari dvaput pitali isto pitanje.

Kovač je poručio da je prioritet formiranje vlade,

Rekao je i da su Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković i Božo Petrov svaki dan u kontaktu, da pregovori Domoljubne koalicije i Mosta idu jako dobro de da se nada kako će članovi vlade biti poznati do kraja ovog ili sljedećeg tjedna.

Na pitanje hoće li Ministarstvo unutarnjih poslova voditi netko iz HDZ-a ili Mosta, Kovač je rekao da će se to vidjeti na kraju pregovora, a gotovo identičan odgovor dao je na pitanje hoće li on biti ministar vanjskih poslova.

Kao i svake godine dosad, tako je i ovogodišnji domjenak završio dijeljenjem česnice.

Česnica je pogača koja se prema tradiciji na Badnjak dijeli na onoliko dijelova koliko je domaćin pozvao gostiju.

Gost koji u svom dijelu česnice pronađe novčić cijele će godine, kaže predaja, imati zdravlja i sreće.

Danas je novčić u svojoj pogači pronašao Tihomir Orešković koji je rekao da, osim sreće, treba i puno raditi.

>>  Penava: Želim Vam blagoslovljen Božić ispunjen zdravljem, mirom, obiteljskom srećom i radosti

Komentara 265

U1
ursus_1212
13:41 06.01.2016.

Čestitam Božić Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi

SI
Sittingbull
13:42 06.01.2016.

E moj Oreškoviću, zar rane nisu bile svježe kada je HDZ sa SDSS-om 2009. godine kroz statut uvodio ćirilicu u Vukovar. Tko je tada jedini bio protiv jer je smatrao da su rane još sveže, a nije postojala ni zakonska obveza uvođenja ćirilice. Odgovor je, radi povijesne istine - vijećnici SDP-a. Branitelji i njihove udruge tada su po nalogu HDZ-a bili u mišjoj rupi. Ako netko ne želi znati istinu - njegov problem.

BO
Bogodol
13:33 06.01.2016.

Ovo sa novčićem je farsa, Tihomire kada budeš (ako Bog da, iako ovi iz Mosta vrludaju i još je svašta moguće) kao predsjednik Hrvatske Vlade nemaš pravo ići pupavcu na prijavak i njegovo slavljenje Božića po Julijanskom kalendaru (pupavčev srbski Božič) jer taj skup je radi političkih poruka i Pipavcu se daje velika važnost koju on ne zaslužuje, sjetimo se Vukovara, Škabrnje, i ostalih mjesta te njegova stava o Oluju, time se svi trebaju ravnat i snositi posljedice za svoje poteze. Žao mi je što su Oreškovića izkoristili i "uvalili" mu novčić (zanima me jeli u pitanju kuna, vjerojatno nije jer mržnja Pupavca to ne bi dopustila, ako nisam u pravu neka mi javi Pupavac), Taj novčić ne donosi sreću što se vidjelo po Josipoviću. Svi koji obnašaju visoke dužnosti u Hrvatskoj Državi ne bi smjeli biti na političkoj proslavi Pupavčeva Božića, poštujem Božić po Julijanskom kalendaru ili pravoslavni Božić koji ću od srca čestitati, juče sam unaprijed jednom prijatelju u Sisku čestitao jer ga neću vidjeti u četvrtak, ali moje čestitanje je vjersko, a ne političko kako Pupavac čini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije