Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme je za ženu

Lobistička grupa na čelu UN-a želi vidjeti Grabar-Kitarović. Pusić nije na popisu kandidatkinja

Vesna Pusić Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.08.2015.
u 09:45

Na popisu se nalaze i bivša haaška tužiteljica Louise Arbour, šefica MMF-a Christine Lagarde, njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednice Čilea Michelle Bachelet i Litve Dalia Grybauskaite

Lobistička grupa kojoj je cilj izbor žene na mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda na svoj je popis stavila hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, dok na njemu nema ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, koja je spominjana kao kandidatkinja za tu funkciju.

Na stranici womansg.org stoji kako je cilj kampanje te lobističke grupe borba da mjesto glavne tajnice UN-a, nakon Ban Ki-moona, zauzme žena te nude pomoć u izboru najbolje kandidatkinje, podršku svim kvalificiranim kandidatkinjama te promoviraju transparentnost u procesu izbora. "Dosad je bilo osam muškaraca na mjestu glavnog tajnika UN-a, no nikada na toj poziciji nije bila žena iako one čine polovicu svjetske populacije", stoji na stranicama lobističke grupe.

Arbour, Lagarde, Merkel

Na popisu žena koje smatraju idealnim kandidatkinjama za glavnu tajnicu UN-a, lobistička grupa je stavila i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Između ostalih, na popisu se nalaze i bivša haaška tužiteljica Louise Arbour, šefica MMF-a Christine Lagarde, njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednice Čilea Michelle Bachelet i Litve Dalia Grybauskaite.

New York Times u komentaru objavljenom u nedjeljnom izdanju naglasio je da se izbor novog tajnika UN-a ovaj puta mora obaviti transparentnije nego što je bilo u prošlosti. Mandat aktualnog glavnog tajnika Ban Ki-moona završava 31. prosinca 2016. godine.

Pusić najavila kandidaturu

Kao moguća hrvatska kandidatkinja za to mjesto dosad se spominjala ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je i sama kazala da će se kandidirati ako Vijeće sigurnosti odluči da će novi glavni tajnik biti iz jugoistočne Europe. 

>>Ima li Vesna Pusić šanse u utrci za glavnu tajnicu UN-a

>>Vesna Pusić: Ideja o kandidaturi za UN došla je izvana

Komentara 173

DU
Deleted user
09:56 24.08.2015.

Pa tko bi normalan lobirao za pušičku

DD
ddh
10:04 24.08.2015.

I sad malo ozbiljme sale. Kak ce sad to stavljanje nase Predsjednice na listu pozeljnih kandidata za generalnu sekretaricu UNO-a od strana tog lobyja prezivjeti Pusicka i Milanovic sa njihovom klijentelom? Kaj bu ju sad mrzitelji nase Predsjednice, dezurni pljuvaci ljevice potpomognuti njihovim istomisljenicima sa istocno od Drine, to podnijeli? Nije li takva vijest opasna po zdravlje tim ljudima? A da ne govorima o razocaranju onih s Jutela (HRT). Bit ce zgodno promatrati reakcije tih na danasnjim forumima.

DU
Deleted user
09:51 24.08.2015.

Zato jer je Vesna Pusić istinski kadar za ravnateljicu OUN, a na mjesto tajnika OUN može uletjeti njen brat Zoran Pusić, koji se istaknuo lijepljenjem ćiriličnih natpisa posred Vukovarske avenije u Zagrebu. Time bi ujedno i građani New Yorka dobili prigodu čitati natpise svojih ulica na ćirilici jer bi Zoran Pusić i tamo upriličio takav performance. Ne može jedna tako stroga faca, s tako metalnim prodikajućim glasom biti samo "tajnica", dajte si to utuvite u glavu svi njeni obožavatelji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije