Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena Zakona o radu

Linić stao na stranu sindikata, Mrsić to odbio komentirati

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.01.2014.
u 21:00

Više od 180 tisuća otkaza za Linića je dovoljan argument da promjenama zakona ne treba olakšavati otpuštanje.

Posljednji Linićev intervju otkrio je da i u Vladi postoje različiti stavovi o promjeni Zakona o radu i daljnjoj liberalizaciji otpuštanja. U prosincu je taj zakon privremeno povučen iz procedure te je njegovo donošenje prebačeno na siječanj. Sindikati su se digli na noge zbog slobodnije regulacije prekovremenih sati i zapošljavanja preko agencija, a najavljena promjena predviđa i jednostavnije otkaze radnicima koji su iskazani kao tehnološki višak ili uključivanje bolovanja u razdoblje otkaznog roka.

– Mislim da nisu potrebne bitne intervencije u Zakon o radu kad je u pitanju mogućnost otpuštanja. Od početka krize dosad je, prema nekim računicama, broj zaposlenih smanjen za 188.000 – kazao je Linić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, zacijelo bez prethodnih konzultacija s resornim ministrom rada Mirandom Mrsićem koji se suzdržao od komentara na izjave stranačkog kolege. Mrsić ne želi govoriti ni o detaljima zakonskih promjena “dok god traje proces konzultacija”. Sindikalac Mladen Novosel kaže da s njima nitko nije kontaktirao dulje od mjesec dana pa ne zna s kim se to ministar konzultira.

– Posve je neprihvatljivo da radnici koje tvrtke angažiraju preko agencije imaju manju plaću od njihovih radnika a na istim su poslovima. Zakon o povremenom i privremenom zapošljavanju potpuno odbacujemo, a o Zakonu o radu spremni smo pregovarati, no od Vlade nismo dobili odgovor – tvrdi Novosel.

Sindikati su, inače, započeli pripreme za generalni štrajk koji će biti njihov odgovor na daljnje Vladine poteze.     

>>'Radnici kojima je zabranjen ulaz dobit će otkaz'

Komentara 6

Avatar airbizz
airbizz
21:46 02.01.2014.

novi zakon o radu je katastrofalan za radnika.raditi za kupone do 67.godine života...nema šanse.nisam u ničijem sindikatu,ali pristupit ću bilo kojem sindikatu-na prosvjedima.ako trebam popit batine od policije za pravu stvar,prihvaćam.

SA
santos008
22:39 02.01.2014.

Ova nasa'' ljevica'' je gora nego na Zapadu''desnica''.Umjesto da se bore za radnika oni rade sve protiv interesa radnika.Umjesto da ne dozvole nikakvu prodaju oni sve prodase.Kao da nam je na celu Vlade onaj Antuntun

NV
novo vriijeme
08:58 03.01.2014.

Tako je to kada doktor ministar sa dva sigurna državna radna mjesta (bolnica i fakultet , plaća 16 000 neto + honorari) kroji sudbinu mladima i provodi u zakon da se za plaću od 1600 kuna radi posao vrijednosti 5-10 000 kuna do kraja života. I još da može radnika otpustiti kad god poslodavcu padne napamet bez ikakvih obaveza. Ovo liči na doživotni rad preko student servisa. A kako će mladi ljudi dignuti kredit za stan, kolika će im biti penzija, kako će imati obitelj, kako će se razvijati kao stručnjaci, koga briga. Nije ovo Amerika gdje ima puno radnih mjesta, pa čim jedno napustiš već nađeš drugo. Ovo je propala Hrvatska gdje se penzija dočeka na birou rada. Ovaj zakon je antinacionalni, za dvije generacije nema nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije