Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Ina

Linić optužio Petrovića da djeluje u korist MOL-a

Siniša Petrović
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
30.05.2014.
u 12:14

Petrovićev odgovor - To što je rečeno kazuje više o onome tko je govorio. To je moj jedini komentar, rekao nam je Petrović.

Je li Siniša Petrović, bliski prijatelj i savjetnik premijera Milanovića, osoba koja je iz sjene povukla konce smjene bivšeg ministra financija Linića? Ako je vjerovati Liniću i optužbama koje je iznio na jučerašnjoj konferenciji za medije, sukob s Petrovićem zbog slučaja Ina bio je jedan od razloga što je bio prisiljen napustiti Vladu.

Istinite ili ne, te se optužbe mogu smatrati dokazom iznimne važnosti koju Petrović – široj javnosti relativno nepoznat profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu – uživa u današnjoj najvišoj strukturi vlasti u Hrvatskoj, ali i očitog raskola koji je u tim strukturama izazvao slučaj Ina.

Stradala i Maja Rilović

Tvrdnje koje je na račun Petrovića iznio Linić, pak, mogu se i smatrati tek nastavkom afere koja već nekoliko dana zaokuplja domaće medije, a koja je izazvana nakon što je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbio Petrovićev zahtjev da mu omogući uvid u Vladinu tajnu studiju o poslovanju Ine, implicirajući pritom da bi tada studija mogla doći u posjed mađarskog MOL-a. Takav Vrdoljakov postupak mnogi su protumačili kao potvrdu već brojnih raširenih glasina o bliskosti premijerova savjetnika i mađarskih menadžera u Zagrebu, a iako je Vrdoljak takva tumačenja sam negirao, sada je za istu stvar de facto Petrovića optužio Linić. Bivši ministar financija tako je ustvrdio da su Milanović i Petrović vršili pritisak na njega i tražili da obustavi proces utvrđivanja poreznih nepravilnosti i naplate poreznog duga u kompaniji te da je Petrović, kao šef Nadzornog odbora kompanije, u više navrata djelovao izravno u korist interesa MOL-a, a suprotno interesima Republike Hrvatske. Na te teške optužbe sam Petrović ostao je suzdržan.

– To što je rečeno kazuje više o onome tko je govorio. To je moj jedini komentar – rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Petrović. Znatno raspoloženija za razgovor bila je Maja Rilović, čelnica najvećeg Inina sindikata Inaš, koja je – prema Linićevim riječima – smijenjena iz tog tijela zajedničkom intervencijom Petrovića i MOL-a. Ona je potvrdila takve tvrdnje rekavši kako ju je od njezina ulaska u NO Ine, u svibnju 2011., MOL – nezadovoljan njezinim radom – pokušavao smijeniti predstavnikom jednog od preostala dva sindikata Ine. To im nije uspjelo do dolaska Petrovića u NO.

Poveznica s Tedeschijem

– Samo desetak minuta nakon imenovanja novog sastava NO-a Ine, a prije održavanja konstituirajuće sjednice, iza zatvorenih vrata ureda predsjednika uprave Ine održan je petominutni sastanak Siniše Petrovića, Zoltána Áldotta, drugih članova NO-a i uprave Ine koje je imenovao MOL, nakon kojeg je uslijedio moj “opoziv”. Sastanak je održan bez moje prisutnosti i bez prisutnosti članova uprave Ine koje je imenovala Vlada – kaže Maja Rilović. U to vrijeme već su se u domaćim političkim i naftaškim kuloarima čuli prvi znakovi nezadovoljstva činjenicom da je Petrović imenovan u NO Ine. U prvoj varijanti, ta mjesta trebali su držati Slavko Linić i Radimir Čačić, no od toga se odustalo zbog problema sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Situaciju je na kraju u listopadu 2012. okončao premijer odlučivši u NO Ine imenovati svog savjetnika za europsko pravo Sinišu Petrovića te neovisnog konzultanta Željka Perića, dok je HNS, odnosno Čačić, nominirao umirovljenika Mladena Proštenika, inače nekadašnjeg savjetnika bivšeg čelnika Ine i HNS-ovca Tomislava Dragičevića.

Taj izbor u široj javnosti prošao je bez značajnijih reakcija, samo su poneki poznavatelji situacije upozoravali da je riječ o suspektnom kadrovskom izboru. Naime, i Petrović i Perić članovi su NO-a Atlantic grupe Emila Tedeschija – čovjeka koji je upravo tog ljeta premijera Milanovića ugostio u svojoj hvarskoj vili – a Atlantic grupa je i najveći opskrbljivač prodajnim asortimanom na benzinskim postajama. Također, Periću se zamjerala i činjenica da je bio savjetnik MOL-a pri preuzimanju Tifona nekoliko godina prije. No, nijedna od insinuacija u sukob interesa nije dokazana, a sve glasove nezadovoljstva premijer je svojim autoritetom utišao.

>>Večernji u posjedu Vrdoljakove odbijenice Petroviću: Ne dam ti studiju o MOL-u!

>>Ina: Studiju o MOL-u traži naš NO i Vrdoljak je mora objaviti

>>Ljudi kojima premijer najviše vjeruje: Milanovićev 'kitchen cabinet'

Komentara 4

DE
Dejan1000
12:16 30.05.2014.

Ovo vec postaje mucno. Jel mi moramo slusati njihova prepucavanja. Nek podnesi ostavke i raspisu izbore i spase nas ove agonije.

AF
Atila Farkas
12:54 30.05.2014.

kriminalna hobotnica

KA
kafka
13:51 30.05.2014.

Rat mafija! . . . . . . Na izborima samo dajemo prednost jednima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije