Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar se obrušio

'Kako netko s plaćom od 150 tisuća može imati porez 25%?'

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.11.2013.
u 15:50

– Ako netko godišnje dobiva plaću 150 tisuća kuna bilo gdje, nakon 106 tisuća ima porez od 40 posto. Sad vi meni objasnite tko je smislio da, ako imate drugi dohodak, ne morate podnositi poreznu prijavu? Što to znači? – zanimalo je ministra financija

Optužbe pojedinih ekonomista da se uvođenjem poreza na drugi dohodak od 1. siječnja napada visokoobrazovani, srednji sloj, ministar financija Slavko Linić vidi kao njihov zahtjev za privilegijama.

– Bravo! Pitam vas, ako netko godišnje dobiva plaću 150 tisuća kuna u trgovačkom društvu, u ustanovi, na fakultetu, bilo gdje, nakon 106 tisuća ima porez od 40 posto. Na sva primanja iznad 106 tisuća kuna. Sad vi meni objasnite tko je smislio da, ako imate drugi dohodak, ne morate podnositi poreznu prijavu? Što to znači? – zanimalo je Linića. Ako iz dva dohotka netko ostvari 200 tisuća kuna i, ako prvi dohodak iznosi do 110 tisuća kuna, onda takve osobe nemaju stopu oporezivanja od 40 posto nego 25 posto – komentirao je ministar.

– Oprostite, po čemu smo mi to u Hrvatskoj ravnopravni? Tko je izmislio tu ludost? Da, izmislio ju je HDZ želeći ostvariti što više novca u privatne džepove, ne novca za porezne obveze. Još nešto, ti isti koji sad vele da smo oštetili sustav obrazovanja, znanosti i stručnjake... znači to je ustavna neravnopravnost nas u poreznom sustavu. Mi koji radimo u jednoj firmi plaćamo 40 posto, a oni izbjegavaju. Postoji nešto drugo, pogledajte tko to izbjegava. Pedeset tisuća ljudi je iz sustava uprave, obrazovanja i zdravstva. Koje su poruke? Da mi punimo državni proračun. Ne, nije istina. To je novac jedinica lokalne samouprave – nastavio je Linić dodavši da su porez iz doprinosa i porez na dohodak prihodi jedinica lokalne samouprave.

– Da, ovakvim rješenjem krade se novac koji njima pripada. S druge strane, ako će uprava nekoga plaćati, honorarima, naknadama za rad u upravnim i nadzornim odborima, nek' izvoli platiti 40 posto doprinosa. Zašto? Jer su vrlo jasne kategorije, kod nas je oporezivanje od 12, 25 i 40 posto. Iznad 106 tisuća kuna bilo bi normalno da svatko plaća 40 posto. A ovdje ispada da, tko ima drugi dohodak, može izbjeći prijavu poreza. Je li to ludilo? Pitam se o čemu mi to pričamo? Što više zarađuješ, ako to prebaciš na drugi dohodak, imat ćeš degresivnu stopu. Mi u sustavu oporezivanja dohotka imamo progresivnu stopu. Mi stope nismo uopće mijenjali, samo smo rekli da su građani dužni podnijeti poreznu prijavu. Ne mora ga on platiti, neka mu plati poslodavac – odrješit je ministar financija koji poručuje da "ludila moraju prestati u Hrvatskoj, jer to se plaćalo i prije, no HDZ je 2010. to promijenio i rekao da se ne mora podnositi prijava".

– To je uveo HDZ jer je bio u nadzornim odborima, upravnim vijećima, zato što je dobivao honorare na projekte i jednostavno su smanjili obvezu plaćanja. Koga su krali? Jedinice lokalne samouprave. Mi to želimo promijeniti. Profesor, liječnik, ako treba dobiti dodatni novac zbog nekog projekta, neka dobije, ali neka plati 40 posto ako prelazi 106 tisuća. Bit ćemo odgovorniji u dogovaranju bilo kakvih dodatnih poslova, ali nećemo krasti jedinice lokalne samouprave. To je tako jasno – zaključio je ministar.

S Foruma zagrebačkih ugostitelja danas je upozoreno da ne bi trebalo povećavati međustopu PDV-a za ugostiteljske usluge sa 10 na 13 posto zbog slabijeg prometa koji imaju, a zatražili su i da im se uvede paušalno oporezivanje te da se ukine ili bar smanji porez na potrošnju koju plaćaju jedino oni. Ministar financija Slavko Linić podsjetio je da su s uvođenjem fiskalizacije ugostitelji poručili da će zatvarati svoje lokale, da bi Porezna uprava na kraju utvrdila da imaju i po dvije-tri tisuće kuna veći promet nego prije fiskalizacije.

– Evidentno je da dobar dio gospodarstvenika pokušava reći da je nedovoljno odreći se pet milijardi prihoda u proračunu u ovo krizno vrijeme. Poruka Vlade – dovoljno smo preuzeli, želimo najprije sada rezultate, investicije, ulaganja i plasmane izvan Hrvatske. Ne znam o čemu dalje možemo razgovarati. Zaista ne znam. Kao što vidimo, odricanja u proračunu nisu mala. Zaista su velika, ali pokazati ovakvu, rekao bih, nerazumnu razinu komunikacije, tu se nema što dodati. Prema tome, očito da u Hrvatskoj želi stvoriti dojam kaosa i nereda. A mi smo vrlo jasni. Pomoć gospodarstvu da, ali i sanirati dugove je nešto što je obveza ove vlade. Toliko su nerazumni zahtjevi da nemam potrebe razgovora – poručio je ministar Linić.

Komentara 10

Avatar slaven0
slaven0
17:30 21.11.2013.

Zanimljivo, porezna disciplina raste, a deficit i dug i dalje rastu. Hm, hm

DE
denis12345
17:53 21.11.2013.

Porezna politika i praksa u Hrvatskoj je zapravo u svoj srži duboko nepravedna i destimulativna. Način na koji se plaća PDV je štetan, način na koji se plaća porez na dobit je štetan, porez na dohodak je previsok i destimulativan za bilo kakav osoban napredak. Društvo i ekonomija su nam truli u velikoj mjeri zbog previsokih poreza i porezne politike.

DE
denis12345
17:37 21.11.2013.

Sa 106 tisuća kn bruto plaće si samo u Hrvatskoj bogataš kojeg treba oporezovati sa 40%. S takvom poreznom politkom kod nas nikad neće biti nikakvih investicija koje su povezane sa visokim tehnologijama jer platiti malo boljeg inženjera ili kakvog stručnjaka 15 ili više tisuća kuna neto ukupno opterećenje na neto plaće diže u astronomske visine. Na kraju je poslodavcu jeftinije platiti nekoga u Silicijskoj dolini nego u Hrvatskoj. Žalosno, ali istinito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije