Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas za brodarski?

Kuljača direktor, jamstvo države za kredit HBOR-a

Brodarski institut
Foto: Marko Prpić/Pixsell
09.07.2015.
u 17:00

Novi glavni direktor Brodarskog instituta bit će Ognjen Kuljača, koji je dosad vodio strateški razvoj i planiranje te državne tvrtke

Novi glavni direktor Brodarskog instituta bit će Ognjen Kuljača, koji je dosad vodio strateški razvoj i planiranje te državne tvrtke. Kuljaču su za to mjesto, nakon što je dosadašnji direktor Vladimir Koroman podnio ostavku, predložili inženjeri Brodarskog, a s time se, kako doznajemo, složio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Moran, koji je predsjednik Skupštine BI-ja.

Strateška tvrtka

Brodarski je na prošloj sjednici Vlade uvršten na listu tvrtki od strateškog značaja za RH, a procedura imenovanja novog direktora mora ići preko Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Stoga se očekuje da će DUUDI na sljedećoj sjednici Vlade predložiti donošenje odluke kojom će se Skupštini BI-ja predložiti Kuljačino imenovanje. Uskoro bi, doznajemo, trebao biti riješen i problem kredita koji je neophodan kako bi Brodarski isplatio plaće za 140 radnika i dobio potrebnu likvidnost za nastavak poslovanja. Na tome, osim trojice ministara koji čine Skupštinu BI-ja – ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, ministra obrane Ante Kotromanovića i već spomenutog Mornara, radi i ministar financija Boris Lalovac jer će za taj kredit biti dano državno jamstvo. Kredit će Brodarskom dati Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a iznos još nije dogovoren. U igri su iznosi od 12 do 30 milijuna kuna. Radnici Brodarskog već četiri mjeseca nisu dobili plaće, a svaki dan iz tvrtke odlazi barem jedan radnik u potrazi za poslom za koji će primati plaću. Iz BI-ja je u zadnjih godinu dana otišlo oko 25 inženjera pa je plan novog menadžmenta da se odmah krene u zapošljavanje novih stručnjaka kako bi se nadoknadio manjak te mogla nastaviti i povećati proizvodnja.

Raskid ugovora

BI trenutačno ima ugovorenih poslova u vrijednosti oko 15 milijuna kuna i novac od kredita potreban mu je da bi se spriječilo raskidanje tih ugovora jer, osim što ostaju bez inženjera, nemaju novac ni za nabavu materijala kako bi završili ugovorene poslove.

>>Opstanak Brodarskog instituta jest i pitanje nacionalne sigurnosti

>>Direktor dao ostavku, a radnici bez plaće hrane se u pučkoj kuhinji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije