Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJE U KARLOVCU

Krah prvog šefa policije BiH

22.12.2016., Karlovac - U Karlovcu je uhicen nekadasnji ministar unutarnjih poslova BiH Alija Delimustafic za kojim je Kantonalni sud u Sarajevu raspisao medjunarodnu tjeralicu. Nakon uhicenja doveden ja na ispitivanje u Zupanijski sud Karlovac. Photo: Kr
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
23.12.2016.
u 23:10

Prije tri dana Alija Delimustafić izašao iz pritvora u Sarajevu. Tužiteljstvo se žalilo, ali on je već napustio BiH

Aliju Delimustafića, bivšeg ministra policije Bosne i Hercegovine, koji je tu dužnost obnašao početkom ‘90-ih, odnosno za predsjednika Alije Izetbegovića, u srijedu poslijepodne uhitila je i u svoje prostorije privela karlovačka policija. Uhićen je na osnovi međunarodne tjeralice koju je na nalog Kantonalnog suda u Sarajevu prije tri dana raspisalo tamošnje Tužiteljstvo.

Terete ga da je bio vođa kriminalne skupine koja se bavila protuzakonitim preuzimanjem i preprodajom nekretnina na području Sarajeva da bi ih naknadno preprodavali čime su stekli znatnu materijalnu korist. Osumnjičen je i za niz kaznenih djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja, povredom zakona suda, za pranje novca i prijevare.

U velikoj akciji nazvanoj “Pravda” uhićen je u Sarajevu u studenom ove godine s još 14 osoba. U pritvoru je bio mjesec dana, nakon čega je prije tri dana sud ukinuo pritvor i bivši se ministar našao na slobodi. Tužiteljstvo je uložilo žalbu na tu odluku pa je opet trebao u ćeliju. Svega dva dana nakon toga uhićen je u autobusu na karlovačkom području kojim se iz Rijeke vraćao u Zagreb.

– Iz Zagreba je kanio otići u Sarajevo jer je doznao da ga Tužiteljstvo ponovno traži. Zato je pred sucem istrage na karlovačkom Županijskom sudu prihvatio pojednostavljeni postupak izručenja. On nije bio u nikakvom bijegu i nije se skrivao, pušten je na slobodu i nije imao ograničeno kretanje.

Ne smatra se krivim za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, ali je pristao po skraćenom postupku otići u Sarajevo da bi mu se sudilo – kazao je Albin Hotić, njegov odvjetnik koji smatra da će Delimustafić za sedam do deset dana biti izručen Sarajevu.

No, tamošnja tužiteljica Daniela Šertović navela je da je Alija Delimustafić koristio osobne dokumente na ime Ilija Mustafić te da je pri posljednjem uhićenju kod njega pronađena i putovnica na ime Sadik Saluklija, stoga je opravdano sumnjala u njegov pokušaj bijega.

No, obzirom na to da je Delimustafić pristao na izručenje, Hrvatska i ne mora čekati zahtjev BiH za izručenje njihova državljanina.

Alija Delimustafić, naime, nije državljanin Hrvatske, ali je državljanka Hrvatske Lejla Fazlagić koja je kao sutkinja Općinskog suda u Sarajevu osumnjičena da je pomagala skupini pri upisivanju vlasništva nad nekretninama. Kantonalno tužiteljstvo Sarajeva stoga je istodobno zatražilo od Hrvatske i njezino izručenje.

– Istražni sudac u Rijeci ispitao je Lejlu Fazlagić i nakon iznošenja njezine obrane donio rješenje po kojem ona nije lišena slobode, već ima obvezu svakog se tjedna javljati riječkoj policiji što ona uredno i čini. Navela je da je u Rijeku došla prije nekoliko mjeseci da bi tu nastavila živjeti u nekretnini koju ima u posjedu još od vremena bivše države.

Od tada je i državljanka Hrvatske. Dakle, nema govora da je ona htjela ikamo pobjeći i da se skriva od hrvatskog ili sudstva BiH. Tada je zatražila i dobila i osobnu iskaznicu od MUP-a RH, a tu je i dijete upisala u školu. Sve to znaju službe zakona u Hrvatskoj i BiH. Također, odbila je izručenje BiH, a kao državljanka Hrvatske na to ima pravo i neće biti izručena.

Osim što se ne osjeća krivom, za to nema ni pravne osnove – kazao je Milko Križanović, odvjetnik Lejle Fazlagić.

Kazao je da bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu odbacuje sve optužbe i tvrdi da je riječ o politički montiranom procesu koji se vodi u Sarajevu protiv nje. Dodao je da je na sudu bila pod velikim pritiskom i javnosti i drugih struktura, a vodila je velike i važne procese protiv političara, da je sama zatražila razrješenje s mjesta sutkinje u BiH i preselila se u Rijeku.

S obzirom na to da je Hrvatska neće izručiti, može joj se, u tom slučaju, suditi u Hrvatskoj, ako naše sudstvo preuzme slučaj, ali po hrvatskim zakonima.

Njezin je odvjetnik odbacio i medijska nagađanja da je Alija Delimustafić ovih nekoliko dana proveo upravo s njom u Rijeci i da su planirali zajedno pobjeći.

– To su laži i izmišljotine jer je Lejla tada bila više kod mene u Zagrebu nego u Rijeci. Razgovarali smo o obrani. Uostalom, Alija Delimustafić ima nekretnine u Rijeci i Opatiji već duže vrijeme i vjerojatno je bio tamo.

I to znaju službe u Hrvatskoj i BiH jer su i te nekretnine u Hrvatskoj pregledane. Naime, cijeli je slučaj u Sarajevu politički montiran i medijski eksponiran, a glavni presing u tome vodi Kantonalno tužiteljstvo.

Dovoljno govori podatak da je Delimustafić i oslobođen prije nekoliko dana jer je sudac procijenio da je uhićen na temelju nezakonito prikupljenih dokaza. Naime, bivši ministar ima u vlasništvu nekretnine na iznimno atraktivnim lokacijama u središtu Sarajeva, što je svima zanimljivo – dodao je Milko Križanović.

>> Alija Delimustafić ispitan pred sucem istrage, pristao na pojednostavljeni postupak izručenja

Komentara 3

NI
Nikomah95
23:39 23.12.2016.

Obzirom kako VL piše hvalospjeve o našim istočnim susjedima, što jednim, što drugim, a istodobno pljuje po svemu hrvatskom, ja sam bio uvjeren da tamo cvjetaju ruže. U BiH zlouporaba položaja???? Ma dajte!, nema šanse! Ja to odbijam povjerovati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije