Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Repovi bivših ravnatelja HRT-a

Kovačić i Markota u tajnosti Gričkoj vještici dali 9,6 milijuna kuna

siniša kovačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2017.
u 15:00

Ugovor o nabavi dramske TV serije od šest nastavaka 'Grička vještica' zaključen je 7. veljače 2017., šturo su jučer poručili s HRT-a

Lani u rujnu, otkrio je prekjučer Index, samo dva dana prije nego što je prestao biti v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom da HRT s 9,6 milijuna kuna (1,6 milijuna kuna po epizodi) financira snimanje šestodijelne dramske serije “Grička vještica” prema romanu Marije Jurić Zagorke. Osim pozamašnog iznosa, sporno je u cijeloj ovoj priči oko serije “Grička vještica” i to što je ugovor o financiranju potpisan u tajnosti, a Index doznaje da ga je 10. veljače s Jadran filmom Vinka Grubišića (koji ima autorska prava na ekranizaciju tog Zagorkina djela) uime HRT-a potpisao također sad već bivši v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota. O snimanju te serije govori se još od 2009. u vrijeme kada je na čelu HRT-a bio Vanja Sutlić, koji je odobrio njeno snimanje iako za to nije bio raspisan javni natječaj. Tada se najavljivala serija od 36 epizoda (najprije njih 12, a onda i dodatnih 24), a govorilo se da bi HRT u realizaciji serije trebao sudjelovati s ukupno 68 milijuna kuna. No, taj dogovor nikad nije proveden u djelo jer su ondašnji direktor programa HTV-a Domagoj Burić i ravnatelj HTV-a Blago Markota odluku suspendirali uz obrazloženje da scenarij nije kvalitetan. Zato je došlo do sudske parnice koja je sudskom nagodbom okončana lani u rujnu.

Ne smijem ništa komentirati niti iznositi nikakve informacije – uzvratio nam je jučer Siniša Kovačić kada smo ga upitali o sudskoj nagodbi koju je potpisao s Jadran filmom. Slično je na naš upit o potpisanom ugovoru o financiranju “Gričke vještice” reagirao i dojučerašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Blago Markota kazavši nam: “Sad sam u statusu kada ne mogu davati izjave. Sve trebate pitati HRT-ovu Službu za odnose s javnošću.”

A iz te su službe jučer šturo uzvratili: “Ugovor o nabavi dramske TV serije od šest nastavaka ‘Grička vještica’ zaključen je 7. veljače 2017. temeljem izvansudske nagodbe od 29. rujna 2016., sukladno unutrašnjim aktima i Općim uvjetima poslovanja HRT-a.”

> > Ogranak HND-a na HTV-u: Hitno poništite najviše koeficijente zaslužnim rukovoditeljima

> > Siniša Kovačić apelira protiv zahtjeva Mosta: Ne bi bilo dobro smanjiti pristojbu

Komentara 10

Avatar Zorcrin
Zorcrin
19:39 19.02.2017.

Žao mi je što i ovaj članak o ovom poslovnom potezu HRT-a nosi negativnu konotaciju i ponovo igra na niske strasti pitanja TV pretplate i načina na koji kuća troši novac. HRT je ovime zapravio uštedio i vremenom će profitirati,ati, evo kako za one koje zanima pozadina a ne mržnja. Da se slučaj spora između HRT i Jadran filma nastavio na sudu vremenom bi HRT izgubio parnicu i bio bi dužan oko 21 milijun kuna + plus kamate i druge troškove. Kovačić je donosio upitne odluke, ali treba imati na umu kako je ovu potpisom potvrdio i Markota, koji je s druge strane zaustavio mnoge Kovačićeve "kombinacije". Zašto? Jer se za svega 9,6 milijuna HRT izvlači iz skupe parnice i dobivaju serijal koji će prema osobama koja su imale priliku pročitati scenarij biti kvalitentiji i bolji od mnogih dubioznih serija koje su svojevremeno kupovane. Zato nema natječaja, jer je ovo predmet sporazuma a ne nadmetanja. ( Poput Patrole na cesti koju je producirala Kinorama Dalibora Matanića, Hribarovog finacijskog saveznika, čiji je tekst i kasnije scenarij pisao Jurica Pavičić koji je u svojim objavama pun hvale za frendače Hribara i Matanića, ali to je pak priča koju se očito nitko ne usudi taknuti nego je svima bitna ta RTV pretplata i činjenica da je lako kritizirati HRT-u čak i kad napravi dobru stvari. )

TE
TechnoCroat
15:24 19.02.2017.

Dajte konačno ukinite prisilnu pretplatu pa neka onda rade sto ih volja sa svojim novcem. I tajno i javno.

ME
Meter
19:58 19.02.2017.

Sitnica prema Sauchinom kriminalu, zar ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije