Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša HDZ-ovka

Kosor o ostavci Prgometa: To je očekivano, ali tužno. Voljela bih surađivati s njim

Jadranka Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2015.
u 12:22

HDZ uvjerljivo pobjeđuje na svim izborima, kazao je Jandroković

 – Korektno je što je Drago Prgomet, kad se već ne slaže s vodstvom stranke, odlučio napustiti HDZ – ocijenio je danas član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.

– Odluka gospodina Prgometa politički je oportuna, kako za njega osobno, tako i za HDZ. Smatram da je korektno odlučio, ako se ne slaže s politikom vodstva stranke koju očito podržava i članstvo i birači HDZ-, a i želim mu sreću u njegovu budućem radu i njegovu političkom djelovanju – komentirao je Jandroković te ustvrdio kako izlazak Prgometa iz stranke neće utjecati na rejting HDZ-a.

"Uvjerljiva pobjeda"

– HDZ uvjerljivo pobjeđuje na svim izborima, jasan je i trend prema istraživanjima gdje se vidi da smo sve snažniji i snažniji, da su već zajedno s našim koalicijskim partnerima ti rezultati dosegli razinu od preko 40 posto, tako da ne vjerujem da će to imati bilo kakve posljedice na rejting HDZ-a – drži Jandroković. Ne slaže se Prgometovim ocjenama da vrh stranke radi ideološke podjele društva.

– Takvu ocjenu ne mogu poduprijeti zato što rezultati na izborima najbolje pokazuju da većina hrvatskih građana podupire politiku HDZ-a, na zadnjim izborima predsjednička kandidatkinja HDZ-a osvojila je više od 50 posto glasova, to je najbolji rezultat HDZ-a još od vremena predsjednika Tuđmana tako da takvi prigovori i argumenti koje iznosi Prgomet jednostavno ne stoje – uvjerava Jandroković. Zaključuje da je HDZ velika stranka s preko 200 tisuća članova, pa im je žao kad bilo tko ode iz nje, ali ne vjeruje da HDZ puno gubi Prgometovim odlaskom.

I HDZ-ov Ivan Šuker kaže da je svaki izlazak iz stranke gubitak za nju.

– Kolegi Prgometu želim svako dobro u privatnom i političkom životu ako se bude i dalje bavio politikom. On je jedan sjajan dečko. Svaki je član koji ode iz neke stranke, bilo ona mala ili velika, gubitak za stranku, međutim ako je netko odlučio da ima neki drugi put, široko mu more – kratko je komentirao Šuker.

'Očekivano, ali tužno'

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koju je aktualno vodstvo stranke izbacilo iz HDZ-a kaže da je Prgometov izlazak iz stranke očekivan, ali i tužan.

– Tužno je zato što očito u velikim strankama, pa i u toj stranci, nisu spremni na drukčije mišljenje i na raspravu o drukčijem mišljenju, a to onda zovem brigom samo za unutarstranačke izbore. Nije toliko bitno doći na vlast, bitno je kad dobiješ tu šansu raditi časno, s puno znanja i odgovornosti za državu, a to možeš samo ako imaš vrijedne i čestite ljude koji znaju i koji se usuđuju govoriti. Mislim da je Prgomet govorio opravdano o problemima – drži Kosor. Prisjeća se kako joj je Prgomet bio najkorektniji protukandidat 2012. godine na unutarstranačkim izborima.

- On je osoba koju biste poželjeli za suradnika i mislim da je ovim činom, što je bilo očekivano već nekoliko mjeseci, pokazao nešto što mi se čini kao iznimno važna osobina političara. Mislim da je Prgomet pokazao da su mu državni interesi, interesi domovine iznad uskostranačkih interesa jer je on ukazivao na probleme koji nisu mali. Ukazivao je na politiku vodstva stranke, jer i retorika i neki događaji vezani i za prosvjede branitelja na koje je on ukazao su bili u stranci dočekani na nož – pojašnjava Kosor te naglašava da Prgomet kao dragovoljac Domovinskog rata ima pravo na svoje mišljenje.

– Njegov poziv braniteljima da odu kući te da se njihovi problemi rješavaju kroz institucije, neki su komentirali na zaista podrugljiv način, nedostojan branitelja i dragovoljca i odmah se drukčije mišljenje povezivalo sa sudjelovanjem u nekoj agitaciji za neki treći put. To je nešto što se vidjelo i u mom slučaju. Prgomet je uz Davora Stiera glasao protiv toga da se mene izbaci iz HDZ-a i to je bio samo kamenčić u mozaiku netrpeljivosti vodstva prema njemu. On nije dočekao ono što sam ja malo mazohistički čekala, ja sam čekala i da me se pošalje na Časni sud zbog delikta mišljenja, a čak nisam kritiziralo vodstvo kao Prgomet, nego sam konstatira neke činjenice. Čekala sam i drugi stupanj na kojem je Prgomet ponovno bio protiv mog izbacivanja – prisjeća se Jadranka Kosor. Ne zna hoće li se sad što promijeniti u HDZ-u, odnosno hoće li disonantni tonovi sada nestati.

– Ljudi koji su zaista prepoznati i u javnosti kao osobe s biografijom i integritetom izlaze iz HDZ-a. Što se će dalje događati, previše me ni ne zanima. Drago Prgomet je mogao čekati, vjerojatno bi kao zamjenik predsjednika bio ipak stavljen na neku listu, šutjeti, onda doći u Sabor, po mogućnosti eventualno i u Vladu, no on je izabrao puno teži put. Ja mislim da je to veliki udarac za HDZ – vjeruje Kosor koja priznaje da je u kontaktu s Prgometom, ali nisu, dodaje, razgovarali o nekoj zajedničkoj suradnji, iako bi voljela u budućnosti surađivati s njime.

>> Drago Prgomet: Dajem ostavku i napuštam HDZ!

Komentara 36

GU
gustirna
12:35 27.02.2015.

Mozes sa prgometom aktivirati partijsku skolu u kumrovcu......on se i inace zalaze za derneke u komrovcu vasih sa jugozastavama,crvenim petokrakama i lijepim kapama......

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
12:46 27.02.2015.

Dok nije počela kritizirati Kolindu, nije je uopće bilo u VL. Sada, dnevno. Kaj je VL, fali tetka Ramljak?

KL
Klarahrv
12:36 27.02.2015.

Kosorice okupljaj ekipu s Josipovicem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije