Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmirice

Komora tri godine ignorira udrugu sa 450 fizioterapeuta

fizioterapija
Foto: Davor Javorović/Pixsell
05.10.2014.
u 00:15

Udruga fizioterapeuta u kući već tri godine neuspješno pokušava dogovoriti sastanak s nadležnom Komorom fizioterapeuta (HKF), čiji su obvezni članovi i od koje dobivaju licenciju za rad...

Udruga fizioterapeuta u kući već tri godine neuspješno pokušava dogovoriti sastanak s nadležnom Komorom fizioterapeuta (HKF), čiji su obvezni članovi i od koje dobivaju licenciju za rad. Trenutačno im je sastanak neophodan jer Komora planira podijeljene djelatnosti – fizikalnu terapiju i fizikalnu terapiju u kući – spojiti pod jednu djelatnost. Pa se u Udruzi pitaju hoće li nakon spajanja biti prostora za nastavak rada 450 fizioterapeuta u kući te hoće li bolesnici ostati bez usluge iako im je zbog invalidnosti, cerebralne paralize ili drugih teških bolesti kao i zbog udaljenosti zdravstvenih ustanova fizikalna terapija u kući neophodna.

– Nepokretni pacijenti nemaju mogućnost transportirati se u rehabilitacijske centre ili je taj transport preskup pa imaju potrebu za fizikalnom terapijom u kući – kažu u udruzi.

Različita tumačenja

Udruge pacijenata poslale su niz pisama podrške u kojima traže da se djelatnost fizioterapeuta u kući ne ukine. U Komori fizioterapeuta tvrde da će i dalje biti potrebe za pružanjem usluga fizikalne terapije u kućnom okruženju i da to nitko ne osporava, ali traže da se poslodavci usklade s Pravilnikom o minimalnim uvjetima kad je riječ o opremi, prostoru i kadrovima, kako bi se napravio red u ovom dijelu zdravstva. Udruga nema ništa protiv ispunjavanja tih uvjeta, ali želi odgovor – zašto Komora želi spojiti dvije djelatnosti? U Komori fizioterapeuta kažu da prema Zakonu o fizioterapeutskoj djelatnosti postoji samo jedna jedina djelatnost fizikalne terapije, pa i nemaju što spajati, no Udruga podsjeća da jedan od članaka Zakona o zdravstvenoj zaštiti kaže da “ustanova za zdravstvenu njegu može obavljati fizikalnu terapiju u kući”, odnosno da Udruga, HZZO i Ministarstvo zdravlja priznaju dvije djelatnosti.

– Fizikalna terapija nije organizirana prema mjeri potreba pacijenta nego prema mjeri potreba poslodavaca. Tko je bio blizu oltara (HZZO-a) taj je ugovorio usluge fizikalne terapije. Kako drugačije protumačiti da je HZZO ugovarao usluge fizikalne terapije a da te ustanove nisu imale rješenje za obavljanje djelatnosti fizikalne terapije od nadležnog ministra zdravlja ni minimalne uvjete sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima opreme, prostora i kadrova. Ministar zdravlja na potezu je da tu nesređenu problematiku riješi i propiše što je to fizikalna terapija na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zaštiti te da postavi pakete usluga u fizikalnoj terapiji tako da fizikalna terapija bude dostupna, ima svoj početak i kraj kod određenog pacijenta, a na temelju ishoda liječenja fizikalnom terapijom – poručuje predsjednica Komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić.

Stoga, obrazlaže Grubišić, fizikalna terapija koja se pruža u nekom okruženju izvan ordinacije za fizikalnu terapiju nije zasebna djelatnost fizikalne terapije jer za to nema znanstvene osnove.

Žele očitovanje

– HZZO nas je ugovarao po važećim propisima i pravilima, to je neosporno. No, ako je Komora nešto promijenila, onda bismo se mi morali tome prilagoditi, što smo i pokušali, no Komora nam daje negativna mišljenja na pokušaje doregistracije. Dakle, ne želi da se uskladimo – kažu u Udruzi. Slažu se da Ministarstvo zdravlja mora donijeti pravilnik, no dok se ne donese, pitaju se i traže odgovor – što će biti s njima i pacijentima

>>'Ako nastavimo ovako, do 2025. pola će nas biti pretilo'

>>Krenuli s hipoterapijom, a sad žele i da bude besplatna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije