navigacija Hrvatska 5
vlada se ne snalazi

Bruxelles kažnjava Hrvatsku, prijeti 1,8 milijuna eura kazne!

Statistika: 
Hrvatska ni na jednom glasovanju u Vijeću nije bila suzdržana ili protiv

Bruxelles kažnjava Hrvatsku, prijeti 1,8 milijuna eura kazne!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija pokrenula je postupak kažnjavanja Hrvatske zbog toga što u nacionalni zakon nije prenijela europske direktive o energetskoj učinkovitosti, što je dužna učiniti. Službena procedura počela je kad je hrvatskoj Vladi 22. srpnja odaslano pismo iz Bruxellesa, potvrdila nam je glasnogovornica Uprave za energiju Nicole Bockstaller. Kazna za neispunjavanje obveza doseže i 1,8 milijuna eura godišnje.

Sedam zamjerki

Ta bi kazna dobrano mogla nagristi domaći proračun, dok – s druge strane – iz onog europskog ne povlačimo dovoljno novca. No, kad već iskorištenost fondova nije velika, je li barem hrvatski utjecaj? Sada sjedimo za velikim stolom, slikovito se izrazila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić govoreći o hrvatskom članstvu u EU. Naravno, to podrazumijeva da zaista netko od ministara i sjedi – što nije bio slučaj prošlog petka kad ministrica, bez objašnjenja, nije otišla na sastanak ministara vanjskih poslova o Ukrajini i Iraku. No, i kada su tamo, koliko se njihov stav čuje?

Hrvatska u Vijeću EU nije ni jednom pri donošenju zakona glasovala protiv ili bila suzdržana. Hrvatska je na sve odluke dodala tek sedam formalnih izjava, kako se nazivaju zabilješke kojima se država ograđuje ili stavlja zamjerku na odluku iako je prihvaća, a i one su tehničke prirode, poput pogrešnog prijevoda na hrvatski. Englezi političare koji uvijek glasuju za derogativno zovu "Yes man", kimavac ili povlađivač – Hrvatska je bez pogovora kimnula glavom na sve prijedloge, kaže statistika grupacije VoteWatch. Ne treba preuveličavati, ali ni umanjivati utjecaj Hrvatske – jest malena, ali su i manje države, poput Slovenije, uspjele izboriti iznimke koje njima idu u korist, posebice ako traže saveznike s istim interesima, što Hrvatska ne čini.

Prava zbrka

– Hrvatska je nevidljiva u Bruxellesu – kažu nam diplomati iz EK:

– Ministri, s iznimkom Vesne Pusić, te drugi dužnosnici ne raspravljaju na sastancima i nemaju jasne stavove – kažu.

Stajališta za sastanke tajna su za javnost, no države o njima raspravljaju prije sastanaka.

– Države koordiniraju stajališta. Kad kontaktiramo hrvatsko ministarstvo koje treba pripremiti stajališta o nekoj temi, redom kažu "nemamo još ništa".

– Od Hrvatske je nemoguće dobiti stav – govori nam jedan strani diplomat te dodaje: – Opće je mišljenje da Hrvatska nema dovoljno ljudi koji poznaju rad Unije. Onda je teško očekivati da ministri budu informiraniji. Ponekad njihove izjave otvaraju mjesta sumnji da uopće znaju kako funkcionira Unija. Dosta je zbrke – vidjeli smo i pri tumačenju tzv. lex Perković, u petljanju može li Hrvatska ili ne tražiti pomoć za poplave, zatim u prvim izjavama ministra Jakovine o naknadi štete poljoprivrednicima zbog sankcija kad im je savjetovao da traže tržište u EU, a prije su iz Bruxellesa javili da mole poljoprivrednike da smanje plasman, za što će dobiti odštetu... Ako političari ne poznaju Uniju, nastradaju građani.

>>Ne postigne li Hrvatska zadano, Komisija će tražiti rezanja

Upozorenja

Slovenija već plaća 25 tisuća eura dnevno zbog kršenja obveza

Hrvatska mora do 2020. godine prema Direktivi Europske komisije o energetskoj učinkovitosti energetski obnoviti 20 posto objekata u državnom vlasništvu, odnosno tri posto godišnje. Ako do 1. siječnja 2016. Hrvatska ne obnovi šest posto zgrada u svojem vlasništvu, stižu dodatne kazne.

Za potrebe ovog programa 2012. raspisan je niz javnih natječaja, a Vlada je lani donijela program energetske obnove za 2014. i 2015., čiji je cilj obnova po sto objekata godišnje, a ukupna vrijednost iznosi 400 milijuna kuna. Neke države već osjećaju čvrsta pravila Komisije koje je nemoguće izigrati. Tako, primjerice, Slovenija zbog neispunjavanja obveza dnevno plaća 25.000 eura penala.

Europska komisija

Iz Hrvatske nam ne odgovaraju

– Rok za prilagodbu hrvatskog zakona istekao je 5. lipnja. Kako Hrvatska nije odgovorila na jednostavno pitanje "zašto", 22. srpnja Komisija je poslala Vladi pismo upozorenja, što je prvi korak i čime je otvorena procedura kažnjavanja – objasnila je glasnogovornica Uprave za energiju Nicole Bockstaller.

Sve države koje su ušle u proceduru kažnjavanja imaju dva mjeseca da se jave Komisiji. Ne ispuni li država obveze, Komisija je šalje na Europski sud i predlaže kazne. Slaba je utjeha da su još 23 države pod istom procedurom jer kazne su rigorozne.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (18 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

88
Registracija
 • 1000

  22.08.2014 u 12:30h

  Jad i bijeda, neznalice i nesposobnjakovići.
  44 92% 4
 • statijaznam statijaznam

  22.08.2014 u 12:32h

  Ajme meni tko nas vodi. Boze cuvaj Hrvatsku.
  44 88% 6
 • kavicakaka8 kavicakaka8

  22.08.2014 u 12:27h

  zašto se vlada ne snalazi u eu -kao što sam naveo- druže milanoviču sjedi jedan
  34 87% 5
 • mickeyzg mickeyzg

  23.08.2014 u 18:50h

  Htjeli smo u EU, eto nam ga... Mislim, ja nisam htio, ali jbg...
  0 0% 0
 • bluna bluna

  23.08.2014 u 10:55h

  Mi ih plaćamo da rade a oni samo sjede. Nikada nisu ni imali stavove. Nama prodaju "pamet" koju nitko normalan ne bi platio ni cent. Radnik koji zabušava na poslu ili čini štetu, biva kažnjen. Je li IKADA ijedan političar ostao bez plaće, dobio otkaz??
  2 100% 0
 • zavrzlama zavrzlama

  23.08.2014 u 10:11h

  EU je za sve zemlje osim Njemacke i Engleske totalni promasaj. Nitko od ovih lusera, pocevsi od Hrvatske, nije normalan.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare