Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve bliže zaključenju

Kolakušić maknut, sve izvjesniji spas Dalekovoda

dalekovod
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/2
05.12.2013.
u 14:00

Trenutačno nemamo službenu potvrdu, kaže čelnik uprave G. Brajdić

Visoki trgovački sud prihvatio je žalbu Dalekovoda na odluku suca Mislava Kolakušića kojim je odbačen prijedlog tog predstečajnog dužnika predan inače prije više mjeseci radi sklapanja sudske nagodbe na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Kako neslužbeno doznajemo iz pravosudnih izvora, takva je odluka na žalbenom sudu donesena prošlog tjedna. Kako se očekuje, sad će biti uklonjena najveća zapreka sklapanju njegove nagodbe na zagrebačkom Trgovačkom sudu, što znači da bi taj dosad dva puta zaustavljani postupak ekspresno trebao krenuti dalje.

Još nema službene izjave

Dalekovodov predstečajni predmet, uključujući i odluku žalbenog suda čiji sadržaj službeno još nije objavljen, otpremljen je na Trgovački sud u Zagrebu. Informacija koja govori o tome da je odluka za Dalekovod pozitivna munjevito se proširila pa nam je i naš izvor naveo da je VTS ukinuo Kolakušićevu odluku, što je sucima, kako neki kažu, bilo i očekivano. S druge strane, Dalekovod još ništa nije o tome službeno dobio, no kako doznajemo, njegovi su odvjetnici nakon najnovijeg stanja stupili u akciju. Predsjednik uprave Dalekovoda Goran Brajdić, inače bivši financijski direktor u mandatu bivšeg šefa uprave Matjaža Gorjupa (koji je predložio pokretanje predstečaja), potvrdio nam je da se u toj kompaniji još tijekom jučerašnjeg dana očekivala službena informacija o samoj odluci.

– Mogu reći da trenutačno nemamo službenu potvrdu iako su neke priče krenule – kaže Brajdić.

Odluka će imati višestruko značajne učinke, i to, kako navode poznavatelji u svojim prvim komentarima, u prvom redu za sam Dalekovod koji je, uvjetno rečeno, više mjeseci stradavao kao žrtva pitanja što je uloga suda kad predstečajni predmet dođe iz Fine na sud: da je potvrdi ako su ispunjene sve procesne pretpostavke ili ispituje njezinu zakonitost. Kako nam je rekao jedan sudački dužnosnik, po Zakonu koji je vrijedio do 30. lipnja, uopće nije bila dana mogućnost sudu da ispituje sadržaj nagodbe, primjerice, je li nagodba zakonita, dok je ta mogućnost uvedena tek od 30. lipnja.

No, Dalekovod u tom pogledu vrlo teško trpi takvu neizvjesnost, koja prilično dugo traje, kao i veliku pravnu nesigurnost koja je u njegovu slučaju stvorena, dok s druge strane ipak odolijeva teškoj situaciji. Uspjeh ima u pogledu sklapanja određenih novih poslova (primjer je i onaj najnoviji u Ukrajini), o čemu uredno izvještava preko Zagrebačke burze. Po našim informacijama, Dalekovod sudjeluje u više tendera u drugim zemljama koji su u završnoj fazi. Odluka VTS-a, iznose naši sugovornici, značajna je i za vjerovnike Dalekovoda čije su tražbine utvrđene u iznosu od 1,8 milijardi kuna. Kako upućeni ističu, “da je nagodba bila zaključena u srpnju, neki iz redova vjerovnika, poglavito dobavljači te kompanije, sad bi već počeli dobivati svoje prve isplate”. Osim toga, informacija je isto tako prvorazredna za investitore te za predstojeću dokapitalizaciju Dalekovoda na temelju odluke dioničara u iznosu od 150 milijuna kuna.

Plan restrukturiranja

Predstečajna nagodba Dalekovoda, podsjetimo, zapela je dva puta u svojoj sudskoj fazi, nakon što su njegovi vjerovnici i Dalekovod pred Finom izglasali plan financijskog restrukturiranja. U oba slučaja, pak, posrijedi su odluke suca Kolakušića koje, po mišljenju mnogih sudaca, kako tvrde, “ne drže vodu”. Da je tako, potvrđeno je prvo na Ustavnom sudu, a sad navodno i na VTS-u. Zanimljivo je i pitanje hoće li doći do promjene suca, posebice zato što je Dalekovod u svojoj žalbi to zatražio.

Komentara 1

KR
krakenhr
19:22 05.12.2013.

A šta reći, sve se to znalo i prije! Hrvatski kraken ili mitsko ćudovište sastavljeno od svih političara i pojedinih sudaca, ne preza ni od čega, suludih i ni na čemu zasnovanih obrazloženja svoje «drugostupanjske odluke» kojom ukida odluku prvostupanjskog suda utemeljenu na hrvatskim propisima kojom se štiti imovina i dostojanstvo hrvatskih građana (svatko je može pročitati u predmetu predstečajne nagodbe Dalekovoda) i sam se uvjeriti u ove tvrdnje. Sramotno, ali potpuno očekivano. Spas Dalekovoda ili pljačka proračuna, vjerovnika i građana Hrvatske koji će iz svojih džepova preko FGS-a platiti promjenu vlasnika Dalekovoda, a da toga neće biti svjesni. Još jednom Vam hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije