Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o tužbi

Sands: JNA je 1991. priznala da je to što čini Arkan genocid

Haški sud
Foto: Tomislav Krasnec/Večernji list
1/4
04.03.2014.
u 19:37

Jana Špero: Naša će vam izlaganja biti jezovito i slušati. Ali to su činjenice i mi ih moramo opisati

Jedan od dokaza koji je Hrvatska iznijela u tužbi protiv Srbije za počinjeni genocid nad Hrvatima u Domovinskom ratu jest i dokument iz listopada 1991. u kojemu JNA sama priznaje da Arkanove postrojbe, za koje Hrvatska dokazuje da su pod kontrolom Beograda, čine nekontrolirana djela genocida. – Vlasti u Beogradu su točno znale što se događa. Obavještajna služba JNA izradila je izvještaj u kojemu piše da paravojne postrojbe pod zapovjedništvom Željka Ražnatovića Arkana čine nekontrolirana djela genocida i to imamo crno na bijelom – rekao je Philippe Sands, član hrvatskog pravnog tima u tužbi za genocid protiv Srbije.

Ugledni profesor prava u Londonu i suosnivač britanskog odvjetničkog ureda Matrix opisao je u svome izlaganju neke od stravičnih zločina koje su Srbi počinili u Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji. Opisao je kako su sedmorica srpskih rezervista silovala jednu Hrvaticu, kako su ubili katoličkog svećenika i urezali mu četiri ćirilična slova “s” na prsa… Sudu je prikazana i fotografija jedne masovne grobnice u kojoj je ležao leš čovjeka s bijelim povezom na nadlaktici. Pravni tim Hrvatske objasnio je Sudu kako su mnogi Hrvati na okupiranim područjima bili prisiljeni nositi bijele poveze na rukama kako bi ih srpski rezervisti i pripadnici JNA mogli razlikovati od Srba, što hrvatski pravni tim također smatra dokazom planirano provođenog genocida.

Ovo je o stvarnim ljudima

– Ovaj slučaj nije o apstraktnim pravnim konceptima, nego o stvarnim ljudima, stvarnim žrtvama. Neka od naših izlaganja bit će jezovita za slušanje. Ovo neće biti ugodni dani na Sudu. Ali to su činjenice. I mi ih moramo opisati – rekla je Jana Špero, suzastupnica Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. U poslijepodnevnom dijelu suđenja saslušani su prvi svjedoci Hrvatske, a saslušavanje svjedoka nastavlja se i danas. Zbog strogih pravila ICJ-a, nitko ne smije otkriti sadržaj svjedočenja sve dok ne završi usmena rasprava 1. travnja. U ponedjeljak je, međutim, na javnom dijelu rasprave otkriveno da će kao svjedoci Hrvatske biti ispitani Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Frano Kožul iz Vukovara (čiji je sin ubijen na Ovčari), Marija Katić iz Bogdanovaca i Ivan Grujić kao stručnjak za otkrivanje masovnih grobnica i identificiranje posmrtnih ostataka žrtava.

– Mi smo danas počeli s izlaganjem onih dokaza kojih su se neki ljudi plašili čuti, a to su oni najružniji događaji koji su se događali – rekla je novinarima voditeljica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić-Grotić.

Posljedice još i danas

Jana Špero, još jedna pravna zastupnica Hrvatske u ovoj tužbi, opisala je sucima kako se posljedice zločina još i danas osjećaju u Hrvatskoj.

– Hrvatske obitelji traže posmrtne ostatke više od 800 osoba, a Srbija još uvijek odbija pomoći da se ti ostaci lociraju. Tisuće mojih sunarodnjaka živi s traumama mučenja i silovanja – opisala je Jana Špero u sudnici.

Philippe Sands mahao je priznanjem JNA o genocidnim djelima koje u okolici Vukovara čine arkanovci, a u njegovu je izlaganju objašnjena i veza između političkog vodstva Srbije, JNA i paravojnih grupacija poput Arkanovih Tigrova. Ta veza objašnjena je i prvog dana rasprave, u ponedjeljak, no Sands je jučer dodatno obrazložio zbog čega je sve to zajedno bila jedna vojska.

– JNA je bila primarni protagonist te genocidne kampanje. JNA je bila u srcu tih operacija. Ali, dodatno, dokazi izvan svake sumnje pokazuju da je političko vodstvo u Beogradu imalo također i izravnu kontrolu nad srpskim borcima koji su se borili uz JNA – rekao je Sands.

>>Miljenić: Ovo nije utakmica. Mi samo govorimo istinu!

>>'U Hrvatskoj su počinjeni zločini protiv čovječnosti, ali ne i genocid'

Komentara 38

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
10:41 04.03.2014.

Memorandum SANU je neosporan dokaz srpskih namjera!

EU
eurobanana
11:33 04.03.2014.

Nikolic i danas izjavljuje da je Vukovar Srbski grad Dali je to dovoljno dokaz da tenzije se nisu smirile JNA je iz Srbije bombadirala Vukovar a to je genocid..jedan grad od 3-40000 stanovnika se ne ravna zemljom,, To je 100 % genocid

ĆA
ćaćaća
12:12 04.03.2014.

jasno da je počinjen genocid u hrvatskoj kao i u bih..to samo slijepci i zavedeni kos.ovim medijima ne vide ili ne žele vidjeti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije