Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeni pregovori

Koje obveze i mogućnosti donosi članstvo Hrvatske u EU

zastava, eu
Marko Lukunić/Pixsell
14.06.2011.
u 22:02

Hrvatska postaje dio unutarnjeg tržišta Europske unije, na kojem vrijede pravila jednaka za sve proizvode država članica.

U 35 poglavlja koje je Hrvatska ispregovarala s EU podaci su koji će izravno utjecati na živote građana Hrvatske. Često se znalo prigovarati da su pregovori bili tajni te da javnost ne zna dovoljno o njima. Večernji list stoga donosi popis svih poglavlja te novosti, zakone, beneficije, mogućnosti i obveze s kojima moraju računati hrvatski građani.

Usto, istaknuta su prijelazna razdoblja - period u kojem će se Hrvatska imati vremena prilagoditi – ali i iznimke od pravila koje je Hrvatska ispregovarala zbog nacionalnih specifičnosti.

Proces pregovaranje na samom je kraju, Europska komisija potvrdila je da je Hrvatska ispunila sva mjerila, no do kraja ima još posla: sve države članice moraju se složiti da je RH ispunila sve uvjete te se dogovoriti kakav će monitoring do pristupanja imati Hrvatska.

1. SLOBODA 
KRETANJA ROBE

Sloboda kretanja robe glavna je značajka djelovanja jedinstvenog tržišta EU. Uklanjanjem prepreka u trgovini koje onemogućavaju stavljanje proizvoda na nacionalna tržišta osigurava se jednak tretman svih proizvoda te visoka razina zaštite potrošača, javnog zdravlja i okoliša.

• Hrvatska postaje dio unutarnjeg tržišta Europske unije, na kojem vrijede pravila jednaka za sve proizvode država članica.

• Osigurava se mogućnost da kvalitetni hrvatski proizvodi budu konkurentni na europskom tržištu te istovremeno da kvalitetni strani proizvodi budu stavljeni na hrvatsko tržište.

• Certifikati izdani u Hrvatskoj priznavat će se u svim državama članicama, čime će hrvatski proizvodi imati slobodan pristup europskom tržištu, a hrvatski će proizvođači izbjeći dvostruka testiranja prilikom plasiranja proizvoda na europsko tržište, što utječe i na smanjenje troškova.

• Hrvatskim potrošačima bit će dostupne detaljne informacije o proizvodu. Radi zaštite zdravlja i potrošača, kao i postizanja veće sigurnosti proizvoda, uskladit će se nadzor s nadležnim europskim tijelima pri stavljanju proizvoda na tržište.

Kako bi se osigurala dostupnost lijekova na hrvatskom tržištu, za usklađivanje i nadogradnju dokumentacije za stavljanje gotovih lijekova u promet prema europskim propisima, za lijekove koji su registrirani u Hrvatskoj, osigurano je prijelazno razdoblje od 4 godine od dana pristupanja Uniji.

2. SLOBODA 
KRETANJA RADNIKA

Sloboda kretanja radnika odnosi se na slobodno kretanje te pravo na zapošljavanje i boravak tijekom zaposlenja u nekoj drugoj državi članici EU. Za radnike migrante i članove njihove obitelji ona, među ostalim, obuhvaća područje socijalne sigurnosti (primjerice zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i prava na obiteljska davanja).

• Radnik koji se seli u drugu državu članicu ima pravo na socijalno osiguranje i mirovinu, neovisno o tome je li ga na radno mjesto poslao njegov poslodavac ili je sam odlučio odseliti se u drugu državu članicu.

• Sloboda kretanja radnika omogućit će hrvatskim radnicima da konkuriraju svojim znanjima i sposobnostima na tržištima rada drugih članica Unije

Hrvatski će se građani moći slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje odluče zadržati postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima najdulje u razdoblju od dvije, pet ili sedam godina. Za one države koje zadrže takva ograničenja, Hrvatska će također moći primijeniti istovrsna ograničenja, pa ni njihovi građani neće moći raditi u Hrvatskoj.

*Popis svih poglavlja te detalje o mogućnostima i obvezama koje iz njih proizlaze, a na koje hrvatski građani moraju računati, pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista u srijedu!

Ključne riječi

Komentara 195

MA
maraosta
14:06 28.06.2011.

Političari i mediji su se uključili protiv suvereniteta Hrvatske države.Masoni nas danas uvjeravaju da je suverena država projekt devetnaestog stolleča, a mi smo zasuverenu državu pet godina ginuli. Dolje izdajnici i korumpirani strani plačenici.

ZD
Zdravek
23:41 14.06.2011.

14.06.2011. u 22:45h zlocinac je napisao/la: \"Jugoslavija nam nije odgovarala u kojoj smo vodili glavnu rijec\" ???? hrvatska 1 glas srbija 3 glasa kaj nije tak bilo pred kraj i zato se juga raspala

OB
-obrisani-
23:40 14.06.2011.

Ma koje obveze mi moramo preuzeti jebala vas europa. Da li je ta europa preuzela obveze kada je bio rat, izbjeglice po hrvatskoj, bombe po Sibeniku, Zadru, Vukovaru i nasim gradovima. Tada smo bili odjebani od europe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije