navigacija Hrvatska 32
Rezultati posjeta

Kinezi: Luka Rijeka na Jadranu ima veći potencijal od Kopra i Bara

Kinesko izaslanstvo daje prednost i nizinskoj pruzi u odnosu na prugu od Kopra prema mađarskoj granici

Kinezi: Luka Rijeka na Jadranu ima veći potencijal od Kopra i Bara

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Izaslanstvo Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine (NDRC), iznimno je zadovoljno rezultatima nedavnog posjeta Hrvatskoj.

Kako doznaje Večernji list, potpredsjednik NDRC-a Ning Jizhe vrlo je zadovoljan razgovorima s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Tihomirom Oreškovićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, a razgovore tijekom svog boravka u Luci Rijeka ocijenio je konkretnim i učinkovitim. Kineska je strana, kažu upućeni, tijekom svog boravka u Hrvatskoj stekla dojam da sadašnja Vlada s više interesa i konkretnije pristupa budućim projektima.

A za Hrvatsku je vrlo važno to što Kinezi daju prednost Luci Rijeka u odnosu na druge jadranske luke. Tako su hrvatskoj strani dali do znanja da u sklopu suradnje na području povezivanja luka, Kinezi obilaze i druge luke na Jadranu – slovenski Kopar i crnogorski Bar, no stav je kineske strane, uključujući i kineske investitore koji su bili dijelom izaslanstva, da Luka Rijeka ima veći prirodni i gospodarski potencijal od drugih jadranskih luka. Kinezi očekuju konkretne informacije o novom natječaju za koncesionara na kontejnerskom terminalu na Zagrebačkoj obali.

>> Kina bi mogla postati veće filmsko tržište od SAD-a

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (9 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

11
Registracija
 • EU MOJCA

  14.03.2016 u 09:00h

  Od 45- te slušamo priče kako je Rijeka - vrata Jadrana... osnovci znaju da iz Rijeke vodi najkraći put do srednje Evrope.... sad kad smo nakon 70 god ustvrdili da je to tako možda jednog dana nešto i bude
  6 86% 1
 • comtel9449 comtel9449

  14.03.2016 u 08:03h

  znali smo mi to prije Kineza,ali nomenklatura.....
  4 100% 0
 • x-type

  14.03.2016 u 08:40h

  Ovo je odlicna vijest, i uistinu je vrijeme da se taj natjecaj raspise u najkracem mogucem roku, i da se pocne realizacija ovog projekta, zajedno sa obnovom i dogradnjom nizinske pruge. Kad svjetska ekonomija poput Kine, kojoj se za ovu 2016 godinu prognozira preuzimanje primata najjace ekonomiije svijeta pokaze interes za nas, onda to treba iskoristiti. Ovo je jedna od najvaznijih vijesti u zadnje vrijeme, i nadam se da ce odgovorni ljudi u vladi to preopoznati, i fokus sa ovog igrokaza crveno-plavi prebaciti na ekonomiju i gospodarstvo.
  3 75% 1
 • trade_mark trade_mark

  14.03.2016 u 11:35h

  badava nam potencijal kad državu boli onda stvar za realizaciju bilo čega. slovenci već izgradili prugu od kopra do mađarske, a što smo mi napravili do sada?
  1 100% 0
 • Pravi Hrvat na kvadrat

  14.03.2016 u 09:10h

  Luka Rijeka na Jadranu ima veći potencijal od Kopra i Bara ali možemo očekivati da če Kinezi ipak umjesto balkanskih problema, navika, kriminala i obmanaštva izabrati red, rad i organiziranost u europskom susjedstvu i Kopru.
  2 40% 3
 • deziderij

  14.03.2016 u 09:02h

  Ovo je za rubriku "vjerovali ili ne". Treba doći izaslanstvo iz daleke Kine i "otvoriti" nam oči o važnosti riječke luke o njenom strateškom položaju i važnosti koju bi mogla imati u poslovanju u odnosu na Kopar i Bari. Pa to znamo, odavna već, ali nismo imali, niti ih još imamo, stručnjake i dobru volju da sami pokrenemo tu istu luku nego nam trebaju kosooki da to učine. Hrvatska teška rak-rana zvana hrvatski političari i politika koju provode u korist vlastite štete ( naše ne njihove ) je glavni i isključivi krivac za sve naše nedaće. Do kada će nas ta politička bagra ovako sistematski uništavati ? Od Tuđmana i famozne pljačkaške pretvorbe pa sve do danas ništa se nije promijenilo. Sve novije pljačke, sve novije rasprodaje, novija zaduženja, iseljavanje mladih, opća bezperktetivnost i jalovost u svemu i svaćemu. Do kada će to sitnozubi i bezubi hrvatski puk mirno promatrati ? Ne buni se za šišanje, ne buni se za mužnju a sada ni za "klanje". Užas !
  0 0% 2
Pregledaj sve komentare