navigacija Hrvatska 114
vjerske zajednice

Katolička crkva kreće u masovno osnivanje osmogodišnjih škola

HBK je poslao rezultate ankete o obitelji u Vatikan, ali nije bio dužan o njima izvijestiti i javnost jer Vatikan to nije tražio

Varaždinski biskup Josip Mrzljak

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Katolička crkva priprema se za osnivanje velikog broja katoličkih osnovnih škola u Hrvatskoj pa je Hrvatska biskupska konferencija na ovogodišnje proljetnom zasjedanju osnovala poseban ured za katoličke osnovne škole, koji bi im trebao pomagati u zaživljavanju.

– Sestrama uršulinkama u Varaždinu vraćene su zgrade i one osnivaju osnovnu školu, posjećuju slične u Požegi i Šibeniku, i takav će im ured biti od velike koristi. To će biti takva četvrta škola u Hrvatskoj – rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na konferenciji za novinare nakon zasjedanja HBK u četvrtak.

Biskupi su osnovali i Hrvatsku katoličku mrežu, koja će objediniti Hrvatski katolički radio, Informativnu katoličku agenciju i Tiskovni ured HBK te novoosnovani Ured za nove medije, a na čelu će joj biti sadašnji urednik HKR-a Anto Mikić.

Crkva želi odgovoriti i na aktualnu gospodarsku krizu pa preko Caritasa organizira akciju prikupljanja starih knjiga na kraju školske godine. Knjige će se predavati u prodavaonicama Lidla.

Krčki biskup mons. Valter Župan rekao je kako je HBK poslao odgovore ankete o obitelji u Vatikan te objasnio kako HBK nije bio dužan o rezultatima te ankete izvijestiti javnosti (kao što je to npr. učinjeno u Sloveniji i Njemačkoj) jer to nije naložio Vatikan. Anketa nije provedena na najširem vjerničkom uzorku, nego su na nju odgovarala pastoralna župna vijeća, a korišteni su i materijali za biskupsku sinodu prikupljani prošlih 10 godina.

>>'Podržavam biblijske vrijednosti, ali i sekularnu autonomiju Sveučilišta'

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (35 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

59
Registracija
 • superhik74

  16.05.2014 u 18:31h

  Mozda ce nam to popraviti katastrofalno stanje u obrazovnom sistemu. Trebati ce i katolicke srednje skole i sveucilista jer smo daleko, daleko iza naprednih zemalja.
  32 71% 13
 • tolitol tolitol

  16.05.2014 u 18:54h

  Konkurencija je uvijek dobra, no u ovoj zemlji je upravo nužna. Tim više što su standardi, prije svega odgojni, u velikom broju državnih škola nepostojeći. Djeca su prepuštena samoj sebi, a nastavničko osoblje je, u najvećem dijelu, posve nemotivirano. Što zbog materijalnih uvjeta, a što zbog međuljudskih odnosa. Zato ovu ideju itekako pozdravljam.
  26 76% 8
 • mileudarcina 1

  16.05.2014 u 19:09h

  Hvale vrijedan potez naše katoličke crkve, pozdravljam inicijativu, trebalo se to napravit i prije dvadeset godina al opet nikad nije kasno a sad pogotovo....
  26 74% 9
 • Doc1911 Doc1911

  17.05.2014 u 12:00h

  Vec mogu zamislit kakva ce djeca izlazit van iz tih skola....Sa manje mozga nego sto su usli, obrazovanje i crkva zajedno, jako los potez!!Umjesto da drzava ne financira te pijavice i ulozi u obrazovanje bilo bi nam bolje a ne da nam djecu uce ti bolesni ljudi! Mislite malo vlastitim mozgom a ne da oni koji vas manipuliraju i kradu iz crkve misle za vas!!
  2 100% 0
 • brankomat61 brankomat61

  16.05.2014 u 22:57h

  u školama djece sve manje , pa čemu onda još škola . Ali neka otvaraju škole , samo neka onda pokupe iz državnih škola i križeve i vjeronauk i vjeroučitelje
  3 75% 1
 • jopa5 jopa5

  16.05.2014 u 22:52h

  Ako bog da ja cu svoje upisati,dosta mi je ovakvog skolstva .
  4 80% 1
Pregledaj sve komentare